30.10.07

Kisah seorang majikan dan hamba yang pathetic

Awal- awal lagi designer tu dah propose konsep buluh untuk mengambarkan refreshing dan juga pengadaptasian dari konsep spa itu sendiri. Bagi designer yang malang itu, client nya mesti suka. Mesti.

Namun yang demikian bagaimana bernas pun idea designer tersebut, dia tetap seorang kuli yang makan gaji dari seorang majikan yang menyangka dirinya cool dan hebat. Idea penggunaan konsep buluh itu di tolak bulat bulat. Walau hakikatnya terpampang di depan mata, spa centre itu menggunakan buluh untuk menghiasi setiap penjuru pusat spa nya yang hidup segan mati pun segan tu.

Sebabnya, diorang suka buluh la, bodoh.

Lalu majikan yang kononnya designer hebat kelahiran 2 agensi pengiklanan yang besar itu, menyuruh designer hambanya itu untuk,

1) “they want us to make like spa and bali concept”…(exactly yang dia cakap kat aku. English dia memang macam haram.)

Lalu hambanya yang pathetic ni pun, bekerja lah atas arahan majikan tersebut. Sehari berlalu. Esok;

2) this one is not nice one. You don’t have to make it all bali bali. Remain the Chinese concept…” kata majikan itu dengan hensemnya

Sekali lagi hamba itu mengerah dan memerah idea yang semakin hari semakin kering. Buntu. Idea tumpul. Nak asah, sharpener mahal. Bali concept mix chinese..bali..logo tulisan cina...bali..bali...
Lalu dia, menggunakan teknik "hantamsajalah" di mana idea dipaksa keluar on the spot. Lihat di bawah;

Esoknya;

3) "Noe, this is not nice. Where’s the bali? What the flower mean?”

4) “change all to Chinese modern concept”

Majikan itu menunjukkan booklet kerete vios dan;
5)
"I want something like this. This is what we call Chinese modern concept.”

Dalam hati, “ye ke? Aku tak tau pula Chinese modern concept seurban ini.” mungkin aku tak banyak mengkaji.

Lalu hamba itu sekali lagi terpakasa, memaksa mengerah ideanya untuk menghasilkan satu motif corak yang berkonsepkan Cina moden. Setelah 4 jam (sahaja) membuat research tentang element element yang acap kali digunakan oleh kaum cina, maka;

6) “wah I like this! Very nice one.. u didn’t copy a?”, designer itu hanya menggeleng. dull. lame. sebab designer itu sendiri tidak suka apa yang dia baru create tu. buruk. no execution.

Latest, semalam. Lepas sesi presentation;

“Noe, they want all bamboo concept. They quite like your second design. The red one. But put some bamboo.One more thing, the flower's still remain..”

Andrew, have I ever told u lately (dalam hati), that my head is 100 times better than yours? Fuck.

p/s: sejam lepas tu andrew datang minta pendapat. "Noe, what if i put red clouds in their table?" Aku kerutkan dahi. " Red clouds? Is it the bloody rain will be coming after that?" Andrew tersengeh-sengeh. "aiuyah, i mean, cloud..what we call it in malay ah..kain a?" dush! "you mean cloth?" --"ah..ya ya..cloth..aiyah, sometimes ah, i will always like this." duh~ yes u are.



2 comments :

punkrawkoholic said...

hahaha. report andrew :P
cantik design ko.
nanti ade job. aku bagi ko yer noe.
tapi asyik bebayar je. cube kali nih free plakk. oke tak?

Cikgu Puaka said...

Paham perasaan ni. oh boleh tak u buat font ni besar sikit. oh wait2, kenapa gmbar perempuan ni boobs dia nmpk pelik. oh ala diorang nak yg colour mcm ni. in the end they revert everything to the original design. Dahla buat keje for free. rasa mcm nak sumpah sikit. tapi cantik btol ur design