12.2.09

Kalau kamu kata Forest Gump itu 'awesome', kamu patut kenal dengan Benjamin Button juga.

Bila ada dikalangan kita terlalu pessimis dengan sesuatu hal, kita akan mudah menjangkakan yang negatif sahaja terhadap hal sekeliling. Dan bila optimis sangat pun, kita mungkin tak berapa bersedia dari segi emosi bila yang dijangkakan semua baik-baik sahaja. Jawapan yang perlu ditanam di dalam mentaliti setiap kita ialah;

“You never know what’s coming for you”

Aku tak pernah nak sukakan Brad Pitt macam aku sukakan Tom Hanks. Tapi kenyataannya, setiap kali Brad Pitt bawa sesuatu watak tu, confirm menyengat. Bagi aku lah.


The Curious Case of Benjamin Button, bagi aku, adalah filem yang lengkap menyentuh tentang keibuan, tentang kebapaan, tentang mentaliti masyarakat terhadap penilaian individu yang tak berapa nak handsome/cantik, tentang cinta, tentang takdir, tentang hidup, tentang bagaimana kamu hidup mengikut takdir yang ditentukan - complete lah.

Kelakar ada, kagum ada, sedih ada. Macam hidup yang kita jalani sekarang ni. Aku serius ni. Bukan fiksyen macam Edward Cullen yang boleh bawa ke mimpi. Tapi ni fiksyen yang series wacakaplu, best lah.

Pesan aku, ambil setiap moral of the story.

Dah, pergi tonton The Curios Case Of Benjamin Button, sekarang.

p/s: Dila Raden, jangan donlod, tgok kat wayang best.



23 comments :

acituvwxyz said...

dah tgk kt umah dvd 3 mggu lps. ingatkan cite lama. skali br kuar daa. huhu... hebatkan lanun dvd

nani allen said...

eh dah tayang ke? beriya-iya aku pegi tengok wayang cerita lain. nak tunggu cerita ni punya pasal. zzz

Helmi Razali said...

lady noe, aku dan kawan2 aku dah tengok citer ni.

memang menyengat. Best gile.

Tapi kitorang tak pergi wayang. Tengok kat rumah je. Download-mendownload memang hobi aku.

p.s. kitorang tengok sebelum the movie even came out here in the UK, and hell, kenapa pulak aku bangga dengan kegiatan lanun cetak rompak aku?? Entah!

miezi said...

citer ini mmg sgt superb kan?

Atira. said...

i love this movie.

an award winning movie.
totally worth every penny. :)

Weed and Bandages said...

next movie memang pilih yang ini. agak suka brat pitt berlakon tapi masih cakap vincent gahlo paling best berlakon.

Neronite said...

huh..mana nak sedut??..demn bizi smpai tak sempat nak selongkar lubuk lanun..

jojie-elle said...

nnt aku p tgk.. huhu x sbr gak mau tgk :)

Syamim A Manaff said...

good good.
pada aku, bila brad pit atau mana2 pelakon berwajah elok lain keluar filem, tak lain tak bukan sekadar eksploitasi wajah tersebut utk promosi cerita tu.

bila baca review kau ni. serius aku mcm nk pergi tgk sekarang jugak. tp, ada proposal kena buat. maybe lain kali.

jom teman?

dila raden said...

cerita yang ditunggu-tunggu dari tahun lepas ni mana aci donlot!

masa tengok iklan kat wayang layan body of lies ka yang leo d caprio berlakon tu, aku dok fikir siapalah si tua ni dan tiba-tiba dia 'evolve' jadi brad pitt aku dah terkeluar suara garau+gedik jerit nama dia

hah kan dah siapa suruh buat iklan gabra sangat

sorry lah noe, aku prefer brad pitt dari tom hanks sebab tom hanks perlu berlakon jadi cacat atau tak pandai cakap omputih untuk menyengat tapi tidak brad pitt

yang berlakon watak biasa pun dah tebabow


cita-cita aku nak jadi anak angkat brad pitt yang ke-7

amacam?

Marissa said...

Dah tgk juga. Best. Tapi lebih cinta Forest Gump dan Kesederhanaan Tom Hank.

Noe. Tgk la Slumdog Millionaire. Itu lebih hebat. Lebih lemak,masin, manis, masamnya...

alkapon said...

selain citer ni citer sifu & tonga pun best.

klu sifu & tonga 10 bintang, citer ni kau rasa baper bintang? kat rmh ni dah ade DVD dia tp aku ikut nasihat kau tgk kat wayang.


p/s: aku dah tgk underwear3 2 kali kat wayang wlupun aku xsuke citer2 vampire/werewolf. stylo siot bile davy jones belakon jdk viktor

Ladynoe™ said...

Nani Allen = dia tayang semalam baru stat, nani.

Helmi = kau kat UK ke skang? kirim salam kat Pak Jaga old Trafford.

Miezie = ya. Sangat.

Neronite = tayah a sedut. Gi tengok wayang la.

Shamim = Ha pegi la tengok. Tapi tak pat teman la. nanti ada orang merajuk.

DILLA RADEN = anak angkat ke tujuh? Boleh, tunggu aku jadi bini nombo 2 dia ya. Denga cerita Brad Pitt suka perempuan bibir tebal.

Tom Hank hero tua. Ala kasi la chan.

Marissa = Slumdog Millionaire? OK noted.

Alkapon = sifu tongga sepuluh bintang? Aaa...benjamin button 1 bintang la. Ikut standard budak sekolah. Semakin sikit nombor, semakin hebat.

Cerita underworld pun best jugak. tapi underwear aku memang hari2 tengok.

pjoe said...

dulu aku pun agak juak dgn brad pitt
after tgk snatch dan juga fight club

fuhhh

terbaik

Oh-Sugar said...

ey noe,

ni cite wayang eks? serius aku tak tau langsung!!!! ketinggalan nye.

Forest Gump sangat kool. (part forest gump buat 'bunyi2' itu sangat siyot. haha). aku tgk banyak kali, berulang2 kali. Oh lagi satu, Pursuit to The Happiness. tu pun ngancam gaks.

ok. aku download skarang! haha :D jimat dowhhhh. eheheh

dot said...

hah ditunggu2 jugak ceta nih.
and yeahh.. slumdog milionnaire terbaik penah aku tgk tahun nih. (eleh ckp mcm dah tgk muvi beratus2 muvi dah tahun ni padahal baru berapa kali dah la tahun nih baru ada 2 bulan. oke merapu)
tp, serious sila la sedut cerita slumdog milionnaire tu.

Z said...

cite ni walaupon slow ya amat, sanggup tunggu sampai brad pitt jadi muda lol

NIMI♥ Co. said...

sumpah beshh kan ini citer..
cam creative giler org yg wat filem nie..
kiter asyik fikir dari mude ke tua je..

Milkberry said...

Best. Did bawl my eyes out towards the end. Masa tu baru sedar nak jaga orang tua ngan nak jaga baby memang lebih kurang sama. God is great and ironic that way.

Tapi OMG banyaknya persamaan ngan Forrest Gump! I know it's the same screenwriter tapi like haha hello, cutting it close don't you think? Oh well he's doing something right with 'recycling' I suppose. Can't beat a winning combination everytime!

kury lagi said...

tengok tak part masa dia bawak motor dengan Rayban...


ha..macam tu la aku kalau balik kampung time raya..

Liana Ezzana said...

ok mula2 tak pernah terlintas nak tgk citer ni..sebab tak minat brad pitt.

tetapi anda orang ke-5 mempromot citer ni kpd saya..

lalu akan tonton ahad nih di pawagam berdekatan! :p

Lee said...

aku fast forwardkan masa aku tengok cerita tu. tak sabar nak tengok brad pitt.

saya muda remaja, sila faham.

jaja said...

cite ne mmg best.. n sedih
walopon rasa rasa mcm tgk cite hndustan plak (sbb agak lama sey)
byk la sbb utk tgk cta ne
cite pjg tak guna sila g tgk

::real sungguh make up brad pitt n cate blanchett waktu derang tua. tak mcm film msia hingga hujung waktu. okies bukan nak compare. cakap saje.