6.6.09

Macam-macam hal

Di pejabat aku, salah seorang daripada kami di dapati hamil.

Kononnya : Minum soya sepanjang tempoh kehamilan untuk anak putih.

Fakta sebenar : Kekerapan minum soya akan mendedahkan lagi risiko penyakit kencing manis dan diebetes terhadap ibu mengandung.

Kononnya : Jangan minum kopi atau nescafe nanti anak hitam.

Persoalannya : Salah ke kalau anak hitam?

Logiknya : Putih tak menjanjikan anak itu baik, pandai dan masuk universiti mahupun syurga.

Statement tak boleh blah : Abah aku hitam, tapi aku cun je.

Wahaha!

OK cukup.




33 comments :

Yot | is | Yati said...

betul..aku sokong. aku tak putih tapi masuk universiti ape. hahahhaha.

FIRZA said...

saya hitam dan bangga dengan kehitaman itu...mekasih..

░♥si lampu neon♥░ said...

zzzz setuju hahaha

Salahkahku jgnsalahkanku said...

Actually kajian menunjukkan soya is bad for health, and semua yg kita dgr tentang kebaikan soya sekarang ialah propaganda dari negara barat utk mengalihkan tumpuan dunia kepada penggantungan dan kebaikan minyak kelapa sawit.

Kalu kalian tak caya, sila2 lah guna itu Google ya.

NahWaL said...

setuju dengan salahku apatah, memang nak menjatuhkan kelapa sawit. ngok ngek betol barat ni. pi la tanam pala sawit sana.

kadang2 dua dua mak ayah gelap tak cun, tapi anak puteh melepak cun melecun macam manohara. camano

Aishah Rahim said...

noe, lagi satu... banyak minum soya boleh buat baby mudah kena penyakit kulit atau kulit sensitif....

acHap~ said...

aku ske ape org gelap..
*xde kene ngene~*

sha89 said...

sokong2!! itam x bermakna buruk...putih x brmakna baik :)

hrp2 sape yg mengandung tu dpt ank yg comel...:)

Upcoming Big Day said...

hakikatnya hitam putih itu sama sahaja. ada gak putih melepak tak laku-laku. tapi aku yg hitam metalik nih, ada jugak nak masuk minang.. gataii.. hahaha

KuCAi said...

oh,
black is also beauty.
kalo hitam, itu peryllis(mcm mana ntah eja).
peryllis cantik kot. ada iklan.
ngeee~:D

pjoe said...

hehe

i know what u did last summer
hahaha
:P

Anonymous said...

manohara tak cun la!

joegrimjow said...

ayat last tak boley bla!!!

Anonymous said...

yang betul nya if soya tu dibuat sendiri tanpa gula, bukan soya dlm kotak!

Painfully Beau~ said...

hahaha.. aku ske ayat last tu! thumb up!

NeEM™ of Suicide Park said...

Lecturer neem minum nescafe setiap hari, klu tak dia migrain.

anak dia putih macam Korea wa cakap lu...

iYda Juhar said...

atok saye gelap.

saye koko gelap.

ai suke

alkapon said...

aku hari2 minum nes sbb tu muke jdk hensem.


noe sejak kau kawen aku dah kurg kwn nak bergosip. lame kau xon ym. ckup2 la beromen igt2la kwn2 yg blom kawen ni..

acianotherstory said...

beb.. dua garis ek...

Anonymous said...

ngk0 yg pregnant ke?kalau bt0l.c0ngratsss!kalu x,c0ngrats kt kwn k0.

rhnna.o said...

Yang ni tak tahu statement ke kononnya tapi lebih kepada petua kot;

Orang kata kalau masa pregnant elok minum air kelapa supaya takde kerak kat ubun/kepala anak.

Tak boleh nak try lagi.

Eima Jer said...

"yang itam manis pandang tak jemu.."

hahahaha kakak aku minum soya naik kembung perut setiap hr masa dia ngandung tapi kuar anak, lagi la..
gelap pada omaknyo..

hahahaha mak aku puteh, tp bapak aku gelap..
hasilnya, aku sawo matang..
xpe, pandang xjemu =p

Jismin Yusoff said...

wahaha, ayah sy gelap. tp sy agak cerah la jugak.

tiada masalah. yg penting jaga kesihatan diri agar anak dlm kandungan mendapat impaknya.

mcm nasihat pakar puan x?

Anonymous said...

Obama tu ha. Hitam. Mcm nescafe.
Boleh je jadi presiden Amerika.

Naomi Campbell tu plk. Hitam mcm kulit manggis tapi masih laris jadi supermodel.

50cent tu sorang lagi. Hitam berkilat mcm kiwi kasut. Org ambik jugak jadi recording artist.

Buat apa yg terhegeh2 nak sgt2 anak jadi putih. Diskriminasi warna semua ni.

eighteens said...

aku bukan org yg ikut adat ngan pantang larang sgt, tp in certain things ko sendiri bole pk soya tu mmg bagus utk ibu pregnant sbb ko perlukn byk tenaga masa pregnant even die byk gula, ko perlukan gula utk tuko jd tenaga lebih dr waktu ko x pregnant, kopi ngan nescafe tu mengandugi kafien x bgus utk ko sendiri n anak ko, tu fakta sebenarnye..

njat tun said...

hitam itu melayu!
saya bangga jadi melayu!

Weed and Bandages said...

bab2 mengandung memang aku tak amik port sebab memang mengarut sangat macam beruk makyehh

eiyra'z said...

ko pregnant ker?klu yer congrats...klu x,cepat2 la pregnant..pregnant tu indah..jgn merancang sebab opismate aku kononyer nk hold setahun last2 dah masuk 3thun still xpregnant lagi...walhal dua2 subur..

izzat said...

"di dapati" mne da jarak.

haha.

maybe mak ko byk minum air zamzam kot.


afwan.

anna said...

hrmmm are you the one who is pregnant? lol.

nkecik said...

minum susu byk2,senior aku anak dia lahir x cukup bulan, tp pasal dia rajen minum susu time pregnant, anak dia sht walafiat alhamdulillah :)

Aishah Rahim said...

noe, baru perasan frasa yang ini;

"Di pejabat aku, salah seorang daripada kami di dapati hamil."

adakah???

acom said...

nasi baik itam,,kalu pink ke hijau ke, mau kene kuarantin..syak alien ke kan.

tak taw bersyukur tol manusia ni...