5.8.09

Menganjing

Satu ketika dulu aku pernah berbual dengan Syuk tentang hipokrasi dan kejujuran. Persoalannya ketika itu ialah, boleh dikatakan kawan-kawan rapat aku kenal aku sebagai seorang yang bold dan outspoken. Aku tak reti macam mana untuk aku sembunyikan yang betapa annoying-nya orang yang berada di depan aku pada sesuatu masa ketika itu.

Kalau aku tak suka kawan satu dorm aku asyik tido je sementara yang lain asyik buat kerja, aku akan cakap terang-terang. Tak guna kutuk belakang. Tapi aku jarang nak benci orang tanpa sebab yang munasabah sebab bagi aku itu adalah mentaliti bongok nak mampus, ecspecially kalau aku belum kenal orang tu secara realiti.

Tapi Syuk cakap, "Satu hari nanti, kau akan tau hipokrasi ni, gunanya di mana,"

Mungkin masa tu aku student lagi. Atau pengalaman kerja aku cetek ciput lagi. Ego je tinggi so aku cakap dekat Syuk,

"Mana mungkin aku akan ber-hipokrasi," that is so-not-me bagi aku.

Tapi semakin lama bekerja, nak-nak sekarang komuniti tempat kerja semakin lebar selebar-lebarnya; maksudnya aku bukan bekerja di bawah agensi yang ada 7-8 orang je. Tapi beribu orang. Walau hakikatnya takde siapa pun perasan dengan keberadaan aku yang setakat kuli macai je, tapi sekurang-kurangnya, aku tau, di tempat 'macam ni', salah sikit je, ada potensi nama nak busuk satu bangunan. Atau paling kuat pun satu department.

Itu lumrah bekerja. Selagi kau deal dengan mahluk bernama manusia yang ada mulut dan tak bisu. Itu lumrah.

Bila aku masuk bekerja di sini, macam-macam orang aku jumpa. Si Pervert, si mereng, badut sarkis, si sinikal tapi concern, si manja kuat merajuk, si moody, si annoying tapi sebenarnya baik hati, si garang, si high-self esteem sampai suka condem rupa paras dan bentuk badan orang, si masuk telinga kiri keluar telinga kanan, si nakal tapi panik, si perfectionist, si talam toksah cakap memang merata-rata ada, si gedik, si perasan cun, si perasan hensem, macam macam lah. Macam-macam sampai aku sendiri tak boleh nak pikir pasal menyampah lagi.

Soalnya sekarang, kalau aku boleh pilih orang yang tertentu sahaja berada dalam zon aku, mungkin tak apa. Tapi sekarang, aku kena latih yang, aku tak pernah ada zon di sesetengah tempat yang tertentu, tapi aku yang masuk dalam zon orang. Jadi kemahiran menerima baik buruk orang lain itu penting.

Bukannya COOL pun kalau aku nak loudly beritahu orang yang aku tak suka cara dia. Tak suka itu ini begitu begini. Kau fikir sendiri. Diam dan bersabar menerima, atau lantang bersuara itu bagus untuk makanan rohani kau?

Demi Tuhan, semenjak umur dah semakin banyak ni, aku dah terlalu malas nak fikir tentang benda-benda remeh. Sebab itu aku selalu mengalu-alukan komen-komen anonymous, walaupun aku tau adakalanya mereka lantang dan lancang mencaci.

Dan aku malas jugak nak fikir tentang perkara remeh yang membawa kepada benda berat. Seperti contoh; MLM pelaburan hantu yang entah hapa-hapa. Wahahahah! kau kutuk aku macam mana pun, MLM ni memang SUX weh! Dan perbezaan ekonomi cina dengan melayu yang di anjing-anjing kan.

Beb, kalau Melayu bukak kasino, pun boleh kaya jugak beb.

OK cukup.

MLM sux walau seratus tahun kau pertahankan statement ni. Aku memang jijik tengok gambar-gambar yang berposing dengan kepukan duit dan sindiran keras macam fucker MLM. Tak paksa konon..alih alih buzz YM,

"Oi...sampai bila la nak keje from 8 to 5 macam kuli ni...tengok aku...bangun pkol 11 pagi bukak laptop duit dah masukkkkkk.."

Nama aku Ladynoe. Bukan anonymous. Maki aku sesuka hati. Bukannya mati pun.





35 comments :

nama saya aya said...

waw.go ladynoe!hihi
alah,org yang suke mengkondem org ni kadang2 die yang inferior ngan org lain.pathetic..

NahWaL said...

haha MLM memang sucks. konon2 taknak paksa la apala, bukan MLM la. datang2 kena bayor pendahuluan. what the ****. haram.

Eima Jer said...

tu la melayu..
bab MLM cepat...
nak senang cepat je...
usaha banyak lansong xnak!

Nani Allen said...

lah? MLM ni ada lagi ke? ingatkan sejak luxor lingkup dah tak ada dah. buat apa main MLM, baik kerja gomen. gaji dah tentu ada. MLM kalau sekarang pakai BMW, bulan depan bisnes tak laku, kereta kena tarik, naik tren balik. apa cerita?




nways, dah lama kau tak menulis. sekarang baru dapat baca. bz buat anak ke? hahaha bila dapat anak aku datang lagi tengok anak kau pulak (semak suka datang rumah org nak makan)

ketiak said...

Kasihan. Ingat diri sendiri bagus, bwat kerja jer r. Itu r manusia, sentiasa rase diri sendiri best!

Ladynoe™ said...

to Ketiak = tu la kan. MANUSIA.. haha!

Ilmapung said...

Haaa.. bagus2, lagi bagus kalau ko boleh bg aku ayat2 yg sepatutnya utk di beri kepada mereka yg suka invite org masuk MLM tkpun beli produk MLM walaupun dah beribu kali bg hint n atau ayat halus yg aku tk berminat.

(sori ayat beterabur, harap paham)

Anonymous said...

sbb 1 MLM yg buat taik..MLM yg lain jd mangsa.. terukkan MLM yg buat taik ni..

malyssa said...

aku pun hangin dgn org2 buat MLM ni..x reti malu ke weiiii??sedara mara lari tau bile korg buat mcm tu..tp ye lah kan, ape brg hilang sedara, janji duit msk...huhuh

dulu ms kt universiti, blajar fiqh, sah2 la MLM ni perniagaan yg haram, tp bdk2 xnak dgr jgk, nama je universiti islam kan..nak bg org luar faham lg la payah kan, dh org2 yg belajar n tau pun degil...last2 bile MLM lingkup, padan muka..

aku x kisah ko nk kaya, tp tlg la jgn ganggu hidup org lain, org lain hidup selesa dgn keje kuat, ko nk kaya cepat, sukati ko la weiii...

yg aku plg bengang, ckp kitorg xnak ikut sunnah nabi berniaga, guna nama nabi nak lariskan MLM..kepala kau..kau tau ke x MLM ni perniagaan ape??..benci benci benci dgn org2 MLM nih...

mohd J said...

tah apa yg bgus sgt dgn MLM ni pun xtau r.
xabis2 agungkan,'smpai bila nk kerja bwh org,xnk jadi bos ke?pegang duit byk2'
ayat basi.ckp abis manis.


hidup outspoken!!hehe..

Weed and Bandages said...

ayat last memang wa tabik! hahaha.. bukan mati pun!

sehat puan noe? :D

EoL said...

emm datang laa dulu ada benda nak bagi tahu nii..bila lagi nak berubah..ayat-ayat standard si MLM

Bunny-Boroi said...

sometimes i just dont get it. aku ada kawan dah 5 tahun jatuh bangun buat MLM, tapi tak sedar yang benda tu cuma buat orang kaya cepat, dan lingkup pon cepat. agaknya aku ni jenis yang suka berada dalam zon selamat dan kawan aku tak.mungkin

Helmi Razali said...

hehe. ladynoe... Ladynoe...

Aku pun tak berapa minat MLM. Bagi aku, tak best, dan tak mencabar. Baik lagi kalau kita jadi distributor one drop perfume. or Zhulient. Lagi bagus, lagi nampak hasilnya.

Maaf kepada blogger2 lain yang gemar MLM. tak salah, cuma personally, aku tak suka MLM.

p.s. Bagi aku, dari join MLM, baik kita set up business sendiri je. Dan aku pun baru je keluar modal, nak start business kat Ebay. Inspirasi dari Sue Anna Joe yang dah mula bertatih dalam berbisnes. :) Nervous dan berdebar-debar, tapi aku rasa puas, and ada rasa sense of accomplishment.

saya.L-A-N-N said...

MLM, mmg sampai mati pun aku fuck. Penggunaan "NABI PUN BERNIAGA", mmg aku tak leh blah. Nabi berniaga lain jalannya, MLM ni lak dah sah sah haram di sisi agama. konon "ORANG IT, ENGINEER, etc berhenti semata mata nak join MLM" tu namanya KEBODOHAN MANUSIA TERANG2AN. mmg boleh kaya cpt, tapi, lagi cpt la dorg pokai. bangsat ni suma bdk2 MLM. target STUDENT mcm STUDENT takde keje lain nak buat. bodoh la sapa yg create MLM ni. brengset.

Siti Nornadiah said...

siyes okay MLM is so sux nk buat statement bangun pukul 11 pagi, then baru nk b1st..

siap bagitahu lagi ape meal dorang banding2 kan lagi..wtf!

benci jer~

myheart said...

series..sgt menyampah dengan status mereka yg join MLM.esp kat fb..macam die sorg je kaya..yg tak bleh blah tu..duit masuk macam peluru??..n 3 org skali ckp bende yg same tp version berbeza..WTH btol..

jas imran said...

hipokrit tu sunat on certain situation jek noe.. kalau jadi amalan memang tak buleh blah. jangan laa... be urself bak kata omputeh...

aku dlu pernah terpedaya ngn MLM nih... tu la senang sgt percaya cakap orang. tapi takpe.. tu time zaman blajar dulu... masih mentah.. hahaha... skarang dgr MLM rasa nak muntah. Paling haram time diorng sebok promote bangga2 diri dapat duit banyak2.. tayang2 kereta.. tayang rumah.. Nabi berniaga jugak tapi takde main tayang reter.. So kesimpulan... MLM sux!!! memang..

JackS said...

hahaha.. ini baru btol2 bold.. bagus2.. MLM sux!! gua sokong!!

NBMS said...

"masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum"

walaupun kandang kambing bersepah2 najis kambing, and kalau masuk kandang harimau berisiko utk ditelan hidup2, so kat sini la kena amalkan hipokrasi ni. blend with them to be accepted,

being hipokrit doesnt mean u have to kiss their ass.

kalau tak hipokrit, so get ready utk dibenci. mmg la kita tak kisah orang tak suka kita, tapi nanti kita juga sakit hati dengar cerita2 rekaan semata2 sebab org tu benci kita.

ignorance is bliss. buat bodoh sudah.

Prinzessin said...

thumbs up sis!

sokong juga anti MLM.

ainee si ketua pari2 said...

btol!!
im very outspoken person..
ada orang suka ada orang tak suka..
kadang-kadang kawan kita akan cakap,
"AKU SUKA LARR KELUAR DENGAN KO, KO JUJUR"..tapi dalam hati maybe sakit hati bila kita jujur cakap dia tak sesuai dengan pakaian yang dia rasa dia pakai cantik..sori kawan aku juz tak nak engkau diperkotak katikkan tapi actually kita boleh jujur tapi dalam cara yang lebih sopan..

dari cakap
"EE BURUKLAH..TAK CANTIK KO PAKAI BAJU NI"

better cakap

"AKU RASA BAJU NI LAGI CUN DENGAN KAU!!MESTI NAMPAK STUNNING!"

saya??masih dalam proses menggunakan kejujuran dalam ayat yang sedap didengar..CHAIYOKK AINEE!

*********************************
MLM memang bodoh..lepas tu sebok sebok nak tanya gaji orang berapa segala..nyampah btol!!

PLEASE LARR STOP IT!!

kalau kiterorang tak nak masuk tu tak nak masuklah..tak mati pon tak masuk..

MOTO HIDUP : BIARLAH TAK KAYA JANJI DAPAT HIDUP SELESA, AMAN, BAHAGIA, ADA RUMAH, ADA KERETA, ADA HUBBY YG BAIK CUKUP MAKAN PAKAI SEGALA ITU DAH OK!!

antibiotic said...

hahahaha...mcm hanjeng sial entry ni,plak 2 rmai yg maki2...
aku pn nk join....MLM memg sial, iklan cam bangang je, spe sedare ngn diorg mst malu....
kompem ank die kne ejek je kt skolah....hahaha
sian dpt mak bapak kaye tp bebal + bengap + bodoh + sengal = bangsat + sial + hanjeng + fucking ....!!!!
(agak melampau ke ayat aku..hahaha)

KayNisa said...

Hi, Noe. Selama ni saya jadi silent reader je. Tapi bila timbul bab MLM ni terasa gatal tangan nak komen gak. Saya jadi tak suka kat sorang kawan saya disebabkan tiap kali dia ajak jumpa, dia mesti ajak saya join MLM. Before jumpa dia cakap tak nak sembang pasal MLM, tapi bila dah jumpa dia start dah dengan cerita-cerita MLM dia tu. Saya memang fobia tiap kali dia ajak jumpa, siap bawa kawan-kawan seperjuangan untuk pujuk saya. Syukurlah saya ni jenis tak makan saman. Tak dak maknanya nak masuk benda-benda MLM ni. Yang untung orang atasan je, yang level bawah?? Fikir lah sendiri. Baik saya buat freelance job lagi bagus dan puas. Sebab boleh tengok hasilnya.

Natasha said...

salam,

i'm outspoken and bold too. almost kena buang keje bcoz i criticize my own boss. lol. i told him that he's lack of leadership.

anyway, i too, don't believe in MLM.

p/s: i'm a silent reader.

Afra Yuri said...

hye there!
mind if i link ya? ;)

Diloz said...

Kesian tengok orang yang bersungguh-sungguh bergiat dalam MLM.

Selalunya keluarga yang jadi mangsa. Bila ditipu atau MLM itu tak menjadi,jadi masalah dalam keluarga,hilang kawan dan hilang kepercayaan.

Tapi mereka cari MLM lain pula.

"Ini bukan skim cepat kaya yang macam biasa tu,ini lain sikit"

Kesian.

Anonymous said...

nk komen gak pasal MLM nie..
kalo dilihat xde plak org2 bawahan nie org2 cine..
kalo bende ni leh jadi kaye kenape org2 kaya tu xmasuk? dorg lagi senang nk dapat cari downline kwn2 dorg kan kaye2..
bende ni mmg bersifat yg kaya makin kaye
yg kt bwh kuli tu tetap kene keje keras jadi kuli kaya kan org kt atas..kesian2..
aku still bersyukur walau aku xsekaya mereka kwn2 aku tetap suke kwn ngn aku xlah nyorok dlm tandas kalo nampak muke aku ni
syukur alhamdulilah...hahahaha

Anonymous said...

nk komen gak pasal MLM nie..
kalo dilihat xde plak org2 bawahan nie org2 cine..
kalo bende ni leh jadi kaye kenape org2 kaya tu xmasuk? dorg lagi senang nk dapat cari downline kwn2 dorg kan kaye2..
bende ni mmg bersifat yg kaya makin kaye
yg kt bwh kuli tu tetap kene keje keras jadi kuli kaya kan org kt atas..kesian2..
aku still bersyukur walau aku xsekaya mereka kwn2 aku tetap suke kwn ngn aku xlah nyorok dlm tandas kalo nampak muke aku ni
syukur alhamdulilah...hahahaha

Anonymous said...

KALAU DAH BODOH TU BODOH JUGAK..
TERMASUKLAH TUAN PUNYA BLOG, PEMBACA & PENGKOMEN TETAP HAHAHA..
P/S: JGN LAH TUNJUK KEBODOHAN KORANG BEB.................

engku said...

termasuklah engkau. A-no-penis-mous.

Anonymous said...

ntah la..msg2 ade pegangan sendirik kan..nak kaya wat MLM..tp pada aku kalo kaya tapi wat org len merana tak guna gak kan..senang2 suh org wat loan 20k..pastu pakai kete caldina nak menayang..ckp pun dah x mcm kawan yang aku kenal..serius la MLM ni macam S***

Anonymous said...

ntah la..msg2 ade pegangan sendirik kan..nak kaya wat MLM..tp pada aku kalo kaya tapi wat org len merana tak guna gak kan..senang2 suh org wat loan 20k..pastu pakai kete caldina nak menayang..ckp pun dah x mcm kawan yang aku kenal..serius la MLM ni macam S***

Faisal Zakaria said...

nak mencarut mencarut je lah.

MLM macam pundek.

kan lebih puas hati begitu?

maaf ramadhan dah tiba, kena kurangkan mencarut starting from tomorrow.

nenek™ said...

sumbdy kol me:helo..weh hg ni bodo la blaja lame2..dh grad blom tntu dpt keja..tgk mcm aku..cek rini ja dh msuk rm2000..xkn sok aku dh kaya rya,hg xhbs2 lg dgn stdy..

n bile aku cte mak aku,die jwb: relax..jgn panas dlu..kte tgk sape yg kaya nti..bnd2 cmni xyah nk taksub sgt..

at last MLM bdk tu snyap cmtu je..duit xberkat katakan..bole ke jdi kaya?

kesimpulannya:MLM kebanyakan dri golongan cetek akal..