1.7.09

Bukan Sekarang.

Aku selalu membayangkan yang hidup aku akan berakhir sebagai seorang pensyarah.

Sebab aku memang hanya ada kemampuan dalam bidang yang aku ceburi sekarang - Grafik dan seni kreatif. Aku taknak jadi cikgu sebab aku tak pasti samaada di sekolah sekarang ni ada matapelajaran Grafik & Komunikasi Visual atau tidak?

Mak dan arwah Abah aku pernah beriya-iya nak masukkan aku di sebuah institut di mana bila aku tamat belajar, aku akan menjadi seorang akauntan. Di mana sesuatu yang mustahil untuk aku jadi. Kalau kamu campak aku di hospital sebagai seorang jururawat, mungkin dalam masa seminggu sahaja ramai penghuni hospital yang elok-elok sihat nak balik rumah, mati disebabkan aku. Kalau aku jadi pramugari, semua kapal terbang akan terbang senget. Jurutera pun jangan harap lah. Aku bukan ambil bidang seni kreatif sebab SPM aku fail dan takde tempat lagi nak belajar. Result SPM aku kira OK lah juga. Kalau aku bukan batch sijil terbuka, aku di kira pangkat 1 lah jugak. Aku ambik bidang ni sebab aku memang minat dari kecik even sebenarnya seluruh keluarga aku push aku belajar dalam tekun dalam Matematik dan memang aku top scorrer Matematik pun dulu. Tapi Matematik bukan soul aku. Sikit pun bukan.

Art and Visual dah jadi macam sel darah ketiga selepas sel darah merah dan sel darah putih dalam badan aku. Aku pernah kerja di agensi kecil. Aku pernah kerja di agensi sederhana. Dan sekarang aku di organisasi besar. Hari-hari mengadap kerja yang sama, bosan juga. Jadi aku pernah terfikir untuk nak sambung belajar, dan jadi pensyarah di mana-mana IPT atau IPTA di mana aku boleh curah apa yang aku ada setakat itu nanti.

Tapi baru-baru ni, organisasi aku didatangi oleh seorang perempuan yang nak ditemuduga di dalam bidang yang sama. Cuma duduk di peringkat bawah sikit dari aku. Jadi dia diberi ujian yang wajar. Dulu belajar di MIIM. Major in Multimedia dan Broadcasting. Wow! - kata aku mula-mula.

"Awak ada bawak portfolio yang bercetak?"

"Ada, Puan,"

Mula-mula tengok aku dah terbeliak. Aku harap aku tidak hampa di mukasurat pertama. Tapi rupa-rupanya, aku hampa di semua mukasurat.

"OK, takpe, saya nak awak buat satu video teaser Welcome to K***. Saya dah bekalkan gambar-gambar yang relevan. Awak tau teaser tu macam mana kan?"

"Tau, puan,"

"OK so good luck. Apa-apa boleh cari saya. Suruh abang ni panggilkan,"

"Baik, puan,"

-------------------------------------------------------

Sejam kemudian..

"Puan, macam mana nak masukkan logo dalam frame ni?"

"Errr...awak kena convert kepada PNG file,"

aku dah rasa macam ada benda tak kena. Ada ke orang datang temuduga siap tanya-tanya? Ingat ni pusat tusyen ke?

"Nak convert PNG macam mana?"

"Convert la kat photoshop,"

"Saya buat kat photoshop dia jadi JPEG,"

OK Noe, sabar banyak-banyak.

Jadi, aku cuba nak tolong lah.

"Kenapa logo ni distort?"

"Tak tau, saya resize dia jadi memanjang."

"Tak tekan shift?"

"Untuk apa?"

OK Noe, sila sabar dengan lebih gigih.

"OK, macam ni ya..masukkan kan photoshop, save as PNG..bla bla bla.." aku cuba nak ajar lagi.

-------------------------------------------------------

2 jam kemudian...

"Puan, saya dah siap, tapi bila saya save, dia save as working file,"

"Itu sebab awak save. Video awak tak render ke?"

"Nak render macam mana?"

Gua panas beb. Aih budak ni. Kata Major in Multimedia and Broadcasting? Umur dah 23 taun. Takkan benda basic pun kau tak tau? Wattafak?

Aku mula terfikir akan angan-angan aku yang ingin mengakhiri hidup sebagai seorang pendidik. OK mungkin aku tak boleh nak jadi pendidik. Tak sesuai buat masa sekarang. Feel tu takde lagi.

Betullah tu.

p/s: Tak ada seorang pun umat di dunia dibolehkan riak dan belagak dengan apa yang ada. Bodoh sangat nak lawan hukum tuhan ni apsal? Y'g'whaImean?




25 comments :

Mrs Zamzuri said...

kuikuikui... kalo la i yg interview, mmg i tak ajor langsung! i will suruh dia pulang dgn segala hormatnya.

bikin malu IPT dia aja!

Belly-Button said...

interview buat cmni... mmg fail la!

robotron said...

Kesimpulannya, ceburi la bidang yang kita betul2 minat. jangan pakai tangkap muat je. Kalau tak temuduga jadi la macam minah tu.

tak gitu?

FIRZA said...

wah..bagus la kamu tlg ajr org interview..pertama dlm dunia...

NahWaL said...

hoho. cik puan noe sudah interview orang. hebat2.

aku baru keje ni, kena ajar budak2 first year lab. camnela agaknya nanti. hoho

eh.

budak tu dapat ke keje?hehe

Madu Warna Biru said...

nak interview ngan noe gak la nanti boleh keje kat situ walaupun tak de kelulusan yang sama macam budak tuh..

hek hek =D

sreSHAziela said...

bab distort tu yg tak tahan.. byk dak2 graphic yg grad tp tak reti tekan shift..???

camne nak ajo lagi noe?? basic pon tak tau camne lah naik stage amik scroll. aku sgt2 lah suprise!!

suruh dia mintak keje clerk je lah.. type surat n wat filing.. tak perlu tekan shift!

diana luna said...

hahah memang setuju sangat...mmg sakit ati jer interview graduate skang..dah la xde experience, berlagak lebih..semua kena spoon feed, baru antar pegi site seminggu dah merenggek nak balik..

A.k.i.r.a ~ c.h.a.n said...

yeah..u deserve to be mad on that time.. kalau nama pun temuduga kenela prepare everything kan?

cian ko...
saba ek?

ainisz said...

kak noe, untuk pengetahuan akak, sekarang ni kurikulum baru di sekolah rendah dah masuk kan subjek art dan design untuk tahap 1 (darjah 1 dan 2). tapi kurikulum tu sedang di uji lah kepada sekolah perintis.

mungkin salah satu dasar kerajaan untuk tumpu pada kreativiti budak.

sekadar info saja. :)

biolatanpadawai said...

"..dan memang aku top scorrer Matematik pun dulu. Tapi Matematik bukan soul aku. Sikit pun bukan.."

Noe dulu aku ingat lagi time kimia kau suka lukis katun banyak2 dalam buku nota. Mana katun tu sekarang? Ada lagi? hihihihi

BuahKranjiDalamPerahu said...

Dem baru nak berguru ngan lu..gua campak tepi la pulut kuning ni...

NeEM™ of Suicide Park said...

Dia mmg tak blajar grafik la tu. eh, neem pun tak blajar gak. budak2architecture semua tau je nak buat benda alah tu semua?

Nani Allen said...

wah dah jadi org interview tu dah sedap la tu. maju wehhhhhhhh. aku kerja kat phileo damansara. jom lepak. he he he

eiyra'z said...

ciri2 utama seorg pendidik adalah sabar...heheheh...jarang skang ko update blog ko...

azman said...

obviously, ko mmg layak jd pendidik

EoL said...

ni baru carr...dah termasuk golongan pengajar..cuma belum daftar lagi untuk jadual kelas esoknya..ni dh lawak untuk jadi pensyarah+kalo geram jadi cikgu disiplin leh rotan si makluk yang ditemuduga tadi...

Weed and Bandages said...

budak sekolah pun tau

muhdzahari said...

saya cuma taktau pasal render je. boleh masuk kerja tak? he he..

NIMI Co.♥ said...

kadang-kadang tak boleh salahkan student gaks sbb institusi tu tak ajar..lecturer pon kedekut ilmu n pilih kasih tapi student kne dipersalahkan gaks sbb for me budak art ni kena explore..even kalau dalam course tak ajar how to use AUTOCAD as art student boleh je blaja kat YOUTUBE..gunakan kuasa internet..

*peace!

adamLUBA said...

aku terpegun sekejap!

............

ko dah bergelar 'puan'...
alalallalalala....

p/s: macam mana laa klu ko jd lecture kan..habis budak2 ko maki hamun nanti..allalla!

K.I.T.A said...

Noe,masuk ko dekat sekolah kita da nampak dari mata kecik kite yang ko akan ke arah art2 nie sebab ko memang de bakat.

Noe,kite bagi support kalo ko nak jadi lecturer.Bukan apa,ko bole la
wujud kan satu perspective baru.

Lecturer bukan seorang yang pakai cermin mata tebal dan membosankan.

good luck puan noe.

isabelle said...

jadi lecturer mmg kena byk sabar.

cikgu skolah rendah kena sbr deal dgn budak2.
lecturer IPT kena sbr cara deal dgn remaja yg pandai melawan.

Si Aizuddin said...

Ok ok, ini satu pengajaran utk saya.

Maybe org tersebut mahir dlm bidang lain

Shahrul (Nama Sebenar) said...

ladyNoe,
mahu jadi pensyarah?
saya pun
tapi fos sure
saya jadi pensyarah yang garang
hahaha

my mom said: " if u wanna be a good teacher, make sure ur PATIENCE is at the top!"