15.7.09

Syukur syukur ayam

Cuba bayangkan keadaan ini;

Aku datang di dalam hidup kamu sebagai seorang kawan yang ramah kononnya. Aku bercerita yang aku dulu hidup susah merempat makan pasir berulamkan rumput. Mandi pakai air hujan. Istinjak tepi longkang.

Tiba-tiba nah aku tunjuk jam Tissot dan kereta Ferrari yang sengaja aku parking berdekatan dengan mata kamu. Tiba-tiba aku bawak kamu datang rumah aku yang gila gah 3 tingkat siap ada jakuzi di laman rumah. Sambil menayang-nayangkan perabot yang mahal-mahal taknak mengalah. Dan anak anak yang duduk beratur di sofa dan suami yang berdiri memakai baju smart-smart di ruang rumah. Biasa lah kemeja hitam dan tali leher merah. Tu memang fesyen ala-ala orang kaya baru zaman sekarang. Suami aku pun baju branded taknak mengagak-agak.

Kemudian aku cakap,

"Dulu kami memang susah,"

...diikuti dengan dialog syukur-syukur ayam oleh anak-anak aku padahal sebenarnya aku bangga gila dengan harapan dapat menarik orang-orang miskin supaya berhutang dengan bank dan buat pelaburan sekularisma dengan mereka dan kemudian kemungkinan boleh jadi kaya dengan MLM, kemungkinan tidak dan yang miskin dan humble jadi riak dan domba secara tiba-tiba;

"Syukur...Alhamdulillah.."

dan

"Jom join KITA (sepatutnya kami)"

Annoying tak?

------------------------------------------------------

Semenjak akhir-akhir ni bila aku tonton TV, sejenak aku terfikir;

'Dari mana datangnya iklan-iklan bangang ni semua?'

Haih...




81 comments :

Si Aizuddin said...

Syukur lah.

Ceh,mcm ayam.

Betul2. annoying duh

janggout said...

heran cne iklan tu boleh terlepas jd iklan..
ko phm ke pa aku ckp ni?
aku pn kurang phm sbnrnya..adeh

susudalambotol said...

aku agak anti dgn MLM sebab ada setengah kawan yg dah lama hilang tiba-tiba ajak jumpa. aku pun punya lah excited dan rupanya nak ajak aku join MLM.

kecik hati aku.

acom said...

ye betol..bioaura punye iklan mcm siot..tak beragak kot ye pon nak mengiklan dalam tv..dialog sebijik sejebon hafal..nampak betul tak ikhlas..

wanie said...

aku benci giler iklan tu.. xde bakat berlakon xyahlah kuar tv. eh hi.. i'm ur silent reader :) nice blog. teruskan menulis. jgn stop. sbb aku suka tulisan ko..

yanasaja said...

kesah-kesah cmni selalu banyak kat majalah2 mcm wanita ke perempuan ke mingguan wanita ker.mmg banyaklah kesah2 cmneh.siap sampai 2-3 page.

[zaza] said...

pelakon spektra pun lagi terer belakon

Sky0ne said...

mmg annoying...berlakon tahap plastik jajan...citt

NuRuL AiNA said...

huhuh ni kes iklan bioaura..betul2..annoying.

ayie said...

hu..hu...
tu yg sekarang mood nak tengok tv dah jadik mals tuh....

yOnnA said...

mmg iklan bio aura tu sumpah mcm haram ah kak! bodoh nak mati. takat nak tunjuk rumah besar, kereta besar,bini besar, tak yah berlagak ah. benda semua ni sementara je pon. diorang nak carik downline la tu! tu yang promote betul2 tu.

kalau betul2 nak promote bio aura tu, patut nya diorang mentionkan kelebihan bio aura yang worth sampai 2 ribu sebijik tu.

bukan nak menunjuk segala jadah kekayaan tu, berlakon mcm kayu. sekor2 ah mcm kayu! ikut skrip je manjang.

paling benci bila ada suami dia tu ckp..

"dulu saya pun org susah ke org kampung jugak"

haih,mcm gampang ah ()^&%$#!! aaa benci iklan bodoh gitu!

pErEmpUan said...

mmg annoying..ikot skrip sgt..xnmpak ikhlas..caner org nk ikot..ntahapa..

H A N I said...

yeap!! mmg annoying!! org melayu sndiri pun malu nk tgk iklan tu.boleh lg budak laki tu tgelak mnyiku budak ppuan sblah tu..ceh.

=MissRynn= said...

oh.. saya pun sangat meluat tgk iklan tue..

ainee si ketua pari2 said...

sokong!
kena wujudkan agen tapisan iklan after dis..
kalau skrip batu kaku tak leh masuk tb..

tu belum lagi iklan lucah tunjuk menegangkan payudara semua.
malunya!
ADA KE TUNJUK IKLAN BODOH CAMNI?NASIB BAIK TAK TUNJUK LAKI PUNYA<=ayah saya cakap..kehkehkeh

teh o beng said...

gua baru agak2 nak tulis pasal bioaura tu..lu da tulis rupenye..gua mmg stuju..iklan tu mcm gampang..

Weed and Bandages said...

MLM memang tolak ketepi.

Kalau boleh humban ke longkang memang dah humban.

biskott said...

paling annoying:
"inilah yang memberi kami rezeki"

Yot | is | Yati said...

aku nak komen gak. memang sakit jiwa betul iklan tu. rasa macam nak histeria aku. bio aura ke hai o pe kejadah nye..MLM memang suck. ade ke nak suh buat pinjaman sebab nk join menatang tu? elok2 takde hutang pegi tambah hutang. pe kejadahnye? pastu esok2 sesak mula la along la kolong la. ha merapik dah. sori kak. tapi aku setuju iklan tu memang ***** ah.

kzedz said...

hahaha. lawak tahap gaban!

aleena said...

yahh sangat annoying..

saya.L-A-N-N said...

MLM totally fuck. dat advertisement SUX.

.::jarjar::. said...

its not the talent in acting that bother me much..tapi ucapan yg diluahkan i.e:

1) Bi*Aur* la yg mengubah hidup kami
2) Bi*Aur* la yg memberi rezeki kpd kami


sbg org Islam la kan..tak sepatutnye ckp mcm tu..hairan jugak la dgn iklan2 sekarang ni..diorang tak tapis ke??

BuahKranjiDalamPerahu said...

sedang anti iklan bangang

freDDy said...

kasut gombak

syahid (oblind36) said...

iklan sabun bio zip pun gua x tahan

memalukanmelayu said...

Gila bangang nak samakan bioaura dgn Tuhan.

Macam sial!@

Shahrul (Nama Sebenar) said...

ladyNoe,
setuju dengan semua komen di atas
iklan terebut sangat-sangat menjengkelkan
saya pernah tertipu dalam perniagaan MLM ni
lebur RM2000++

p/s: jangan join MLM!!!

Anonymous said...

buduh xbole ajar diorg nih..
bazir duit buat iklan mcm tuh...
membodohkan rakyat malaysia...
igt org kt m'sia ni xkreatif ke..
moral down siak!

aZeeMaH said...

keekekeke...

saya stuju

iklan tu sanggggggggaatttt plassssstikkkkkkkkkk


psstt...allah yg bg rezeki....bkn sykt tu!

muahaha

Anonymous said...

BODOH LAGI YANG KOMEN ATAS TU....
SELIDIK DULU KALAU NAK KOMEN.
NANTI NAMPAK KITA LEBIH BODOH DARI MEREKA YANG SEMEMANGYA DAH KAYA.
AKU PUN TAK SUKA IKLAN TU TAPI KITA JGN JADI BODOH GAK!

Anonymous said...

Agak2 dorg mmg kaya kot.Tp cara iklan tu dibuat mmg nmpak bodohlah.Aku pon hmpir nk terkena tp tang nk kena buat loan tu x thn.X eloklah,nk kaya tp kena berhutang dulu plak.Bila masa bleh jd kaya??

Ana

cujen said...

aku memang tak boleh blah ngan iklan tu.... tapi kesian la kat diorg yang jadi bahan iklan tu..huhuhu

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

hehehe..mmg funny ohh iklan 2..

Si Loco said...

aku suka iklan camtu...wat hilang stress..lagipun ada point nak kutuk2 sama mmbe2..iklan tu rare beb!hehe..

Anonymous said...

buduh betul & lagik funny korang2 kat atas tu..
org buduh sombonK cmne nak berjaya?
nak kaya? org melayu byk komplen,
tgu& tgu..nak harap 5D ker? (duduk diam-diam dapat duit) ker org melayu dok main 3D =( at least org2 dlm iklan tu dh buat duit drpd korang yg duk mngutuk bgsa sdri..
hello, i ramai kwn cina,buleh berbahasa cina tapi diaorang takde lah kutuk2 iklan bgsa dia biarpun buduh cmne skalipun sbb bg dia yg penting masyuk...

TheWho said...

Anonymous 17 july 11.17-

Mana lu tau cina tak kutuk sesama cina? Lu pernah tinggal sebumbung dengan diorang? Lu pernah bergaul akrab dengan diorang? Come on la jangan bezakan bangsa lu dengan bangsa cina sangat.

TheWho said...

Anonymous 17 july 11.17-

Mana lu tau cina tak kutuk sesama cina? Lu pernah tinggal sebumbung dengan diorang? Lu pernah bergaul akrab dengan diorang? Come on la jangan bezakan bangsa lu dengan bangsa cina sangat.

i.am.belle said...

yg buat skrip dan beri idea utk iklan itu yg paling jahanam.

ni dah tahun 2009 iklan tak majujaya langsung.


suka iklan simple tp padat :}

hanis said...

budus gilos...
hehe~

apaiyapalot! said...

hahah.dah tu je

Anonymous said...

aku anak cina tapi tak bodoh seperti
yang di atas sini...

Hanafedora said...

There's more than just iklan to be annoy about..HAHA its everything..From the quality to the message..from the Media to the corrupted...

I read your blog just to remain me of Msia..

njat tun said...

oh iklan mende air tu ek.
tau xpe,
keluarga yusop tu.

kalau boleh wat kaya snang je,
da rmai ah melayu kaya.
ni rmai je merempat.

Anonymous said...

x cuba mane tau?
org melayu harap mkn duit gaji je.
cukup ke? tak salahkan kalau org melayu nak mengubah hidup? cmon lah klu iklan tu annoying, mmg semua org tahu. tapi klu korang sampai tahap busuk hati kutuk sesama melayu, kutuk bisnes melayu cmne melayu nak maju & berjaya?
duduk je lah bawah tempurung tu.
positif lah sikit. support bangsa melayu tak kiralah iklan tu annoying tu ke hapa ke. iklan2 bodoh yg lain tu lagi lah.. sucks! tapi at least dia orang yang kuar iklan tu ada duit kuar iklan dari kamu2 yang duk mengata kat sini. dpt apa? buat tambah dosa aje. sudah2 lah tu...org melayu akan terus merempat jika tidak mahu mengubah hidup,tiada anjakan paradigma, iri hati. "Melayu takkan hilang di dunia" tapi kita semestinya takkan mahu melayu merempat di bumi sendiri!
so,hentikanlah kutuk mengutuk di sini kerana setiap kali and mengutuk tu, berganda-ganda pahala mereka dlm iklan tu..*Istighfar*

Pinky winky said...

yes, I agreed with that!

Faisal Zakaria said...

ilek sudah.
Lu orang tak pasal-pasal racist sangat ni apahal? Cerita iklan MLM yang bengap ---> Melayu bengap ---> comparisons dengan Chinese ---> apa cerita bai?

MLM adalah satu konsep perniagaan. Gua perasan ramai orang skeptikal dengan konsep perniagaan ni. Skeptikal tak apa, mau tak, main duit bai. Tapi, waras dan bijak sikit bai. Ni yang nak cari downline semata-mata tak payah la bai.

Dan, kepada lu orang yang masuk MLM ni, jangan menyalahgunakan tiket KAWAN bai. Gua ada dua-tiga orang kawan lama tak jumpa, alih-alih call berkali-kali ajak jumpa. Mana hilangnya engkau for the last 10 years? Semua nak ajak masuk MLM. Ini boleh ajak fighter blad.

Dan, tak payah lah lu orang nak guna argument...orang Melayu suka kritik orang Melayu berbisnes...taknak tolong orang Melayu bagai. Bai, this is not the 1950s. Dah-dah la racist bai. Chinese buat kerja tak bagus contohnya, Asal siap kata orang. Melayu buat kerja bagus, cantik, siap on time... of course lah orang pergi kedai Melayu atas dasar keefisienan diorang kan? Kalau kau pergi kedai bangsa apa pun, dia buat kerja macam tungkik memang confirm ah lu taknak pergi betul?

One for All bai.

Abang-abang MLM sila bashing gua, gua takdehal punya.

TheWho said...

ANonymous 18 Julai 10:48

lu macam bagus cakap tak cuba mana nak tau. Cakap la lu pun MLM. Mana lu tau Melayu semua tau makan gaji? Punya la ramai jutawan melayu, usahawan melayu berjaya tanpa MLM. Sendayu tinggi tu pun Melayu jugak. Iklan takde la bangang. Yang orang cuba cakap sekarang ni, MLM tu dah la sak, nak keluar iklan pun iklan yang sak. lu kecoh apa cakap pasal melayu merempat. Cina india pun ramai yang merempat.

lu pun sak. cakap pasal dosa pahala. lu tak tau ke MLM tu pun hukumnya haram. sak la lu.

Ladynoe™ said...

Aku agak pelik dari dulu sampai sekarang, kenapa orang yang lantang berkata-kata kat sini semuanya guna Anonymous?

siap mengaku anak cina. tapi anonymous jugak.

haih.

Mira said...

Noe, just for your references,

http://www.zaharuddin.net/content/view/222/95/

MLM hukumnya memang haram. Cuma ustaz-ustaz yang join MLM ni, cakap hukumnya halal. Ye la dah diorang sendiri join. Mana taknya.

I tak puas hati bila komentator cakap yang ORANG MELAYU duduk diam dapat duit. But don't they realize yang dalam MLM tu, upline2 ni pun 'dok diam' dan makan hasil kerahan downline mereka? kan berdosa tu.

I kaji ni pun before my mom cakap nak join geng-geng korset beutiful tu. Lebih2 lagi yang ajak dia join, kawan dia yg seorang ustazah. Ini lah Islam sekarang, kita terlampau fokuskan solat dan puasa, hal hukum lain, taknak kaji.

Ecspecially bab2 gaji, bab2 riba, bab2 makan. Zaman sekarang, ada orang Islam nak untung lebih, ikut cara orang kafir. Modal RM2.00 jual RM4.00. Keuntungan 2 kali ganda, riba hukumnya. Tapi mereka tak sedar. Asalkan cepat maju. Bila orang tegur, cakap lah "Melayu tak tolong Melayu"

come on, lah.

Jangan diikutkan sangat budaya pencarian wang orang kafir. MLM tu pun asalnya dari Amerika. Nak kaya, nak senang, berniaga secara halal. Ikut sunnah nabi. Semua orang suka.

Ingat, dari mana datang asap kalau takada api.

MLM, kalau tak ada cacatnya, orang tak mengata.

rethink.

EoL said...

Memang gempak..ehehe bagi gua..MLM salah satu alternatif untuk tingkatkan sara diri...tapi adakah kita kaji kewajarannya...bagi gua nk letakkkan hukumnya halal kerr haram memang gua tak layan tapi bagi gua..gua klasifikasikan satu perniagaan yang boleh menganiayakan individu lain..ni berdasarkan pengalaman gua..yerlaa ada member gua yer yerr jer hantar email dan sms mionta tolong nak pakai duit..tapi bila kebiasaanya gua akan tny utk apa..dia ckp urgent..oleh sebab kawan gua bagi pinjam walaupun agak TAK BANYAK dlm ratus laa..yg malangnya sampai sekarang xbayar balik pon duit gua...apa cer dah kyo pon lupa kawan kerr @dah ban....

so kesimpulan gua memang ani kalo org2 macam ni...taula pembalasan tipu org ni...

ili syazwani said...

syukur alhamdulillah
keluarga kami cipta sejarah.

cam sial.

Anonymous said...

"....syukur alhamdullilah keluarga...keluarga kami mencipta...sejarah..."

wth?


tahan....




tahan lagi....




kahkahkah..seketul-seketul hafal .

adios said...

buat komentar MIRA & dll yg dok bergaduh kat sini,
tak ada gunanya bergaduh kat sini.
kalau rasa hidup tak nak berubah terpulang lah & kalau rasa MLM tu baik pun terpulanglah. korang tak buat pun tak kaya/rugi, buat pun tak rugi kalau sungguh2. daripada dok mengata & bergaduh kat sini korg dapat pahala ker? dapat duit?

Amira yang Tak Bodoh said...

aku sokong!! Sokong sgt!!
tak guna bergaduh beb.. bkn untung apa.. diaorg tu yg lebih untung daripada kita ni..

*pil.tahan.sakit* said...

nasib arr tv rumah aku rosak.. haha skg ni pon iklan merepek2 byk sgt.. malas tgk tv..

lynn said...

la....pdhl tajuk tu psl iklan jer..pandai benala semuanya mrepek2..siap nk bgaduh2..
rilex2 sudah

ringgo said...

betul tu lynn...
buang masa je orang kat atas tu.
dok kutuk mengutuk..alah biasala..
empt vassel always talk a lot..

Shazwani said...

ahaha.ku tgk iklan tu pon cem gelak gile.esp. ada slaah satu iklan tu yg nk bwk mak nye g umrah..nek tu ckp ape tu bio oraa..ohhh..geli aku.tah pape.*ops tsebok plak kat sini.tapi tjuk ni mmg menarik minat.

h0uRi hEaVeN said...

berbaloi....baloi......uhuk3

Kimi said...

iklan takde kualiti banyak je. lagi2 iklan kopi entah macam-macam.

bajet ciput kot. tu yang kuar iklan hampeh.

a lil girl with big dreams said...

kopi penguat tenaga tu ker??
seyesly sgt bnyk iklan yang tak bermoral dan tah ape2 skang ni..haihh..

aku said...

lagi ramai tong kosong kat sini rupanya...

iera said...

hehehe terasa nak ngomel2 lah...
memang terasa #%&&*( iklan itu sume...jom join lah ..syukur lah..itu inilah..dulu umah buruk kat ligamas sekarang umah banglow lak...
dorang tu pernha terfikir tak ..baper ramai yang hancus dek tanggung hutang bank 30k tu...
mulut manis..lepaskan tekak dorang je pastu yang bawah2 ko kasi wat hal sendiri...

kalu berani wat lah statistik baper ramai yang hancus dr berjaya...

Madu Warna Biru said...

hak hak tuh la sengal kan ..

" anda bila lagi? " ayat terakhir aku dah biasa dengar ...


tetiba je ada iklan tuh..

RIDZWAN AHMAD said...

skrg nie iklan mmga tak masuk akal.nak3 iklan MLM..padahal tktau yg dh berjaya hutang sini sana..ada sedara yg mcm tu.muler2 jek mewah..skrg kembali kepd dunia asal

zizoe said...

Paling Aku benci ayat ni..
"Ape tu Bio Oraa?"

Aikk..anak jutawan Bio Aura,x kan mak dia x tau bio aura tu menatang ape? x kan x pasang 1 kat umah mak die kot..ekekeke...
x logik!!

ladyana said...

RAMAI YANG BODOH KAT SINI LAH RUPANYA!!!!!!!!!!!!!

BAGUS SGT? said...

BODOH AJE LAYAN SUMENYA KAT SINI.....TONG KOSONG YG KUAT BERCAKAP TAPI KOSONG ..KALAU PENUH PUN BYK JE SAMPAH SARAP!

Anonymous said...

1. aku ni bkn nk belah mane2 k..just ape la yg korang semak sgt ngan rezeki org tu..die join bisnes ni sbb die buat smpai berjaya..berkat usaha die, berjaya jgak die..biarla..


2.ajak org lain berjaya mcm die.. i salute la u guys sume yg tak termakan dgr pujuk rayu mlm ni..maybe idup korang sume dah stabil n bebas kewangan...so syabas betey!
for those yg join mlm ni sbb dieorg dah nmpak perubahan idup..bnda ni bole pilih k?


3.sal point halal haram plak, tu kerja jab agama..dh diorg buat kajian,so diorg yg lebih tau k,enough said..


4.psal ajak kwn2 lame utk join ni plak, ade ke diorg pakse korang masuk? aku rase dorang ajak tu sbb dorang nak share bende yang baik dengan kengkawan.. cube skali sekali kite fikirkan bende yang +ve instead of yang negatif memanjang. macam mane je kan nak hidup kalau asik fikir negatif.. Sumtimes risks might help us to learn and to know what real life is.

mcm aku sndiri kwn2 yg dh lame xjumpe tetiibe ajak jumpe,normal kot...tp xde plak suh sain2 sume tu..still borak cm biase je,tny itu ini..sedangkan sumenye atas korang jgk utk kuar modal..tul x?
ni cume pandangan k,psal bnda ni aku rase la, ade usaha sure dpt,tgl ko buat ngan x je?
(kpd bro 'BAI' Spek itam Panca Sitara,wa REPEAT ni cume pndangan k) dont get me wrong.


6.bout org atas duk diam2 mkn duit,org bwh kerja kuat..hahaha ni korang dh folo ke sume MLM dlm M'sia ni..maybe secara rawak kot..tp tlg jgn judge tnpa buat research, n klu mls nk buat research, stay out of it la..k
org cari mkn dlm brbagai2 cara. Korang bukan tukang tilik yang boleh predict ur future. (even tukang tilik pun kadang2 predict tak betul .. kan?)

dan

bg puan pny blog ni, plz la buat cari topic2 yg bole encourage org ke arah yg +ve dari -ve. Jadi minum la bio-aura utk kecik kan badan ko n peha ko tu...kasi balance ngan kepala ko yg kecik tu..

Faisal Zakaria said...

LOL anon.

gua takdehal bai. kalau tak paksa. kalau dia tanya gua " bai, lu nak join bisnes gua baik punya.." pastu gua tanya MLM ke dia jawab "lebih kurang aaah bai" pastu gua cakap gua taknak, dia terima dengan hati terbuka gua tadehal jek.

tapi kalau lu kawan dengan gua dari tingkatan satu, pastu lu ilang masa form 4, pegi masuk sekolah teknik, waktu gua dengan dia lalu ranjau kehidupan masing-masing, tak pernah bother untuk keep in touch, belakang next 10 years lu datang wedding gua, lu mintak no telefon gua, telefon gua ajak gua minum, lepak minum lu bentang proposal lu kat gua, dan gua pun cakap gua tak minat, dan lu buat muka ketat terluka siap cakap gua taknak tolong bangsa melayu bisnes, bayar air dan hilang dari muka gua serta merta selepas tu... ape cite anon? tak lancau perangai tu bai? what the fuck bai.


gua admit dan gua tak halang orang masuk MLM, tapi respek gua yang tak minat konsep MLM ni. halal haram gua tau itu hak masing-masing.

gua pikir negatif ke pasal MLM? tak kot. gua realist. gua berfikir bukan dengan optimism membuta-tuli. sometimes gua sedikit idealist, gua fikir 1+1 = sewajarnya dan sepatutnya, tidak boleh tidak mesti 2. tetapi idealism membuat gua menjadi seorang yang kecewa dengan masyarakat, dalam konteks ni dengan kawan-kawan lama gua pejuang MLM sejati. tapi relitinya, pergi mampus ah bai. Lu nak muka ketat, dingin dengan gua, gua takdehal.

anon. ini pun pendapat gua je dont get me wrong.

lastu, owner blog ni sharp bai. kalau gua tak kawin lagi dan dia masih single mungkin gua tekan ayat bai. perrrhhh.

Anonymous said...

bro 'bai'...time kasih la share pendapat ko k..?

lastu,apsal lu xayat je minah tu..? apsal nk kene ade doubt2 plak,apsal mungkin2 plak..psal tu yg lu melepas tu..skang dh jd milik org dh..klu x bole jdi Gen-2 lu..haha...*jokes

lgpun aku tgk korang matching la...same je..
(ni bkn pndapat, ni cume pandangan)
...ape pun wa cau la k?

Faisal Zakaria said...

lu gila bai. belakang bini gua jek terbang gua nanti apa macam? takde keje baiiiiiiiii.

rosesrosz said...

..tumpang lalu

-byk org melayu yg da terkena. naseb2.

-bru2 ni tibe2 rakan lame mencari balik. haiih! rupanye ade udang di sebalik mee. ajk join MLM

sejukpanas said...

apela gado2 ni, buat anonymous , bioaura ataupun hai-o iaitu kepala company dia, chinese punya kot.fact dh slh, tp nk maki.chillax la

Razali Zain said...

Askm, mari lebih teliti...(fikirlah secara lebih mendalam)

NO 1. Bab lakonan iklan - Mereka yang berlakon dalam iklan itu adalah dari golongan orang biasa. BUKAN pelakon atau yang sudah ada pengalaman, BUKAN pelajar AF, artist atau Anak wayang yang famous-famous kat TV masa kini.

(contoh saya diatas bukan untuk menyindir tapi sebagai perbezaan)

contoh: Tahukah anda Makcik "Syukur Alhamdulillah!", ialah ibu sebenar kepada pasangan suami isteri tersebut?...

"It's REAL people!. IT'S REALITY NOT popularity"

NO 2. HARAP MAKLUM, Ustaz Zaharuddin - zaharuddin.net ialah seorang PAKAR bidang kewangan Islam! Beliau banyak berkongsi & memberi huraian berdasarkan/berpandukan Al-Quran & Hadis! berserta rujukan dari para ulama.

Menggunakan nama beliau tanpa anda sendiri membaca dan memahami ARTIKEL YANG BELIAU SUDAH TULIS adalah kurang bersesuaian.

Saya tak menyentuh topik dunia biznes disini, cuma harap kita semua lebih terbuka memahami situasi sebenar daripada mengikut perasaan semata-mata.

Segala yang baik itu datang dari Allah s.w.t. Ada salah dan silap saya harap maafkan.

Helmi Razali said...

noe, ini iklan usahawan tapis air tu ke?

shag said...

Iklan tapirrrr air... Bior-Urat..
"Jom join KITA.."... ish cam palat siot!!! Aku rasa nak cungkil je mata diorng laki bini... huh!!!

ili syazwani said...

noe,
tahniah kat ko. panas gila entri ko nih.

hajaribrohim said...

SYUKURRRRRRR ALHAMDULILLLLLAHH~~

nenek™ said...

huhu.. sedih..mber aku yg kamceng sggup tikam aku sbb MLM..mak aku dh xbgi kwn ngn die kot..

penah tgk geng MLM mkn kt kedai mamak cabut lari..xbayar..harap je pakai keta mewah..nasib aku yg kbtln lepak ngn mber aku tu xjdi mgsa kne bayar..adik aku pn hmpir join..after aku cte bnd tu kt die,die trus hasut mber2 die skali jgn join MLM..