25.8.09

Balada Ramadhan (2) - Selebriti Sebat

4 Ramadhan 1430

Aku tak berniat nak ajak kamu melihat punggung pun.




Aku pelik kenapa Kartika si Selebriti Sebat™ ni macam semakin beriya-iya dapat publisiti. Hari-hari ada muka dia di mana-mana akhbar pun. Semakin hari semakin gembira rautnya.

Media-kah yang membuat liputan melampau?

Hukum sebat tu aku tengok macam sakit sampai tercabut kulit. Sebulan kot berak berdiri. Apakah erti senyuman dibibir mu?

Macam mana Fasha Sanda nak cari makan kalau macam ni?

Sekian balada ramadhan untuk kali ini. Semoga kita dapat iktibar dari segala kejadian yang berlaku.

Selamat Berpuasa.

NOTIS : Mengikut komen yang aku peroleh dari pembaca-pembaca budiman, hukum sebat syarie dan sivil adalah berbeza. Yang kamu tonton di atas adalah cara hukum sebab sivil. Syarie tidak seperti itu, khabarnya. Mungkin lepas ni ada pihak yang akan merakam Selebriti Sebat itu ketika sedang disebat sebagai contoh Hukum Sebat ikut syarie. Alang-alang Kartika sendiri sudah awal-awal mengalu-alukan publisiti ke atas dirinya, sama-sama la kita nantikan. Hehehe. =)




29 comments :

saya.L-A-N-N said...

beliau ingin disebat, tapi Majlis Peguam Malaysia hantar surat penangguhan, camne tu?

Ladynoe™ said...

Ye la..kan bulan puasa ni..kang kena berbuka sambil berdiri kang.

apis said...

aku rasa..

dia rasa..

dosa dia dah terhapus lepas kena sebat tu kot..

tu yang sengih sebelum terima sebat..

Weed and Bandages said...

terlawak la pulak tengok komen noe.

semalam baru tengok dia kat aljazeera

janggout said...

untuk org kelas atasan cmna pulak?
dorg xkne sebat gk ke?
ramai yg tonggang ni setau aku..
wallahua'lam

QuTaQ said...

sebat ikut syarie tak macam tu. buku kepit celah ketiak tak kasi jatuh. tangan pun takleh angkat tinggi2..dan perempuan, kalau tak silap, kena kat betis je..ala-ala babab-hep-biase-dia-ni-minum-arak!

selamat.

peguam kenit.

Ladynoe™ said...

harap hukuman ni jadi iktibar. banyak sangat aku tengok orang islam minum secara terang terangan. Siap takde segan silu bergambar.

Kita di larang untuk riak berbuat baik. tapi tak bermakna kita boleh bangga buat dosa.

Ladynoe™ said...

to Qutaq = oh begitu ke. Aku baru tau.

gagap memblog said...

tu la pasal...nak kene sebat satu hal..
pastuh yang bapak die blh marah2 lagi..sbb anak die xkene sbat..siap repot polis..
mmg nak cr mkn betol..pehh
umah die pon penoh ngan paparazi asing..
semestinya fasha sandha tak boleh cari makan ramadan ini.

J u l i a 。.゜✿ said...

dia syok kot orang tengok butt dia time kena sebat cam kat video atas tu...

tak gagap said...

To gagap: korang ni memang sick. Ni zaman angelina jolie bukan zaman kuno,
ko rang nak keganasan atas wanita pula. Korang benci kaum sendiri ye. Kartika sick ke atau kau gaga memblog. pin nak blog?
Konon Tuhan yang suruh pukul bontot dia. Ada dalam quran ke?
Tak de pun. Cuma adat Melayu dalam filem P Ramlii je..

Ladynoe™ said...

to tak gagap = apa awak merepek ni?

Ilmapung said...

Perlaksanaan hukum sebat syarie tk macam sivil. Betul kata Qutaq.

manusia ganjil ikan yu said...

sebat dalam hukum Islam x sama cam Hukum Sivil..
ada adab dan rules..

aku suka bila Kartika berani camni..
so pompuan2 lain beware..
cuma pelik tgk berita ada sorang Kakak Jambul bermatian suh Kartika merayu

Yus said...

hi ladynoe
sy silent reader kamu.
rasa terpanggil sbb nmpk utube punggung tu...
sy rase baik remove sbb nnti org salah faham dan ingat cara sebatan kartika nnti mcm tu...
padahal langsung x sama...
kalau tengok dekat acheh perempuan yg disebat dlm keadaan duduk dan disebat di atas belakang badannya...
harap sgt ladynoe boleh terima teguran saya...

selamat berpuasa...

Ladynoe™ said...

to YUS = hye yus. Terima kasih di atas teguran awak. Saya pun baru tau tentang hal cara sebatan tu.

Tak payah kot remove video tu.
Nanti saya betulkan melalui notakaki.

Terima kasih dan selamat berpuasa.

Awarbon said...

Heii jangan buang gambar bontot lelaki tu.. gua belum tenguk lagi.

Best juga bontot dia...mmm kalau Anwar Ibrahim tentu dah berahi.

Mana boleh sebat perempuan tak boleh dedah bontot macam lelaki mana adil.

Bontot perempuan Melayu pun mesti didedahkan. Alang2 nak bagi malu elok perempuan yang nak disebat dibogelkan bahagian bawah baru dia rasa hehehe


Dah adat Melayu Pahang sebat bontot perempuan nak buat macam mana..hehe

Alright tunjuk bontot kita!!!!

Tabik Taliban2 di Pahang. UMNO ni memang biol buat undang2. Bontot perempuan pun nak dedah dan pukul...muahaha

..Allahuakbar..

FIRZA said...

tapi menurut firasat gua la ladynoe, sebat yg die akn kene bkn mcm tu la.....labih kepada rotan depan perhimpunan sekolah.....

maEL said...

heh gua tak sabar nak tgk..
dga cte sebat kat khalayak..
kat kenduri kot..
heh..

Nani Allen said...

aku tak faham kenapa dia nak sangat kena sebat? dia tak tahu ke dia boleh mandul? aku rasa dia ni hilang akal ke apa. bila orang dah tangguh tu, terima je lah. hormat sudah bulan puasa ni. ini tak, beriya iya nak marah. kalau iya nak mulakan kehidupan baru, stop whining lah. kan? aku tak puas hati kenapa dia dapat liputan luas padahal cerita pasal orang islam minum arak, dari dulu dah heboh. kenapa baru sekarang orang nak berdebat pasal hukuman sebat ke atas perempuan yang minum arak?


syabas, komen aku begitu bernas kali ini!

aishah_conteng_je said...

entah..
tuhan saja tahu niat hati dia.
kita sangka la yang baik2 saja kan.
tapi kan..
kalau disebat pun dengan cara islam,
alangkah rugi kalau takda satu jiwa manusia pun yang terusik nak berubah dan tinggalkan yang haram tu.
rugi.

tu,
yang awarbon tu..
sungguh kurang sopan la kamu.

connie said...

bagus la dia nak disebat. tak rase pelik ke, kenape pihak atasan tangguhkan sebatan tu?

kt tv ckp, sbb takde org y boleh myebat. rse malu, sbb negara islam.tp tak penah jalankan hukum islam y sebenar.

org politik pulak,suruh die mintak rayuan.negara kita, negara yang prihatin katanya.ada timbng rs,mintak je la rayuan.

kalau die nk di sebat.biar la dia.

ini teguran ikhlas said...

aku rase video kau mmg totally bole buat org slh phm. baik kau delete je. contohnye cam awarbon dan nini allen. dah merapu dah aku tengok komen.

apa salahnye kalau kau (dan komentator) buat research dulu sebelum mengeluarkan statement. esp bab2 sensitif(agama) macam ni.

sebelum judge org cari publisiti dsb, cerminlah diri dulu. tu yang sebaiknya. eloklah kita bersangka baik.

selamat berpuasa kepada kau dan semua peminat yang obses dengan tulisan kau. (berpuasa bukan setakat tahan lapar dan dahaga je ye!)

Ladynoe™ said...

ini teguran ikhlas

terima kasih sebab ikhlas menegur. Aku tak rasa video tu penyebab komen merapu yang kamu cakap. aku dah tinggalkan notis siap siap. dulu kecik sekarang besar.

nampak tak point aku, aku pelik kenapa MEDIA bagi liputan meluas dan publisiti dekat kartika dan dia pun semacam semakin suka nak disebat

tak kisah lah sebat syarie ke, sebat sivil ke.

perasaan aku sekarang macam;

aku dah buat dosa ni, lepas tu, dijatuhi hukum sula lah contoh; lepas tu muka aku terpampang dalam surat khabar hampir setiap hari, dengan tersenyum dan bercakap,

"sula la saya sula la tolong la sula saya!"

you see my point?

akhir sekali, selamat berpuasa kepada kamu juga. (berpuasa bukan setakat tahan lapar dan dahaga je ye! hati pun kena jaga. ini untuk kita semua.)

antibiotic said...

haha.. i see....
mmg die nk publisiti la 2...
normal kot org2 yg menteliti mcm 2, sggp wat pe je asalkan dpt tarik pehatian org laen..
aku pn mmg pelik,naek mympah ade la ..
asek2 pic die yg kuar gambar, klu aku jdi hakim...
aku pijak2, kahak2 je mke die..haha
(poyo giler..haha)
rasenye klu x kne pn xpe asalkan die da insaf....k.slmat berpuasa..

jas imran said...

semoga kita semua mengambil iktibar dari apa yang telah/sedang berlaku..

Hukum yang Allah tentukan ada hikmahnya. jangan persoalkan. Sekian dari saya yang cetek ilmu pengetahuan ini..

Noe.. selamat berRAMADHAN. Kalau noe rasa betul, pertahankan. i'm impressed. :D

eiszu said...

sebat syarie x sma cam sebat biasa tu. utk pompuan berbeza ngan laki. x sakit pun cme utk memberi pengajaran
-WP 17056_

Arjuna Qaseh said...

ouchhh!
satu mahukan ia dijalankan
satu pihak mahu ia ditangguhkan..
ya,
bersebab..
tapi jangan hairan bilamna hukuman itu di batalkan..
agenda tersembunyi kah?

p/s:pendapat semata2..

warbon said...

Ya Taliban sudah sampai di Pahang, kerajaan takde kerja ke, gaji orang pergi tenguk apa perempuan/lelaki Melayu minum kat hotel2?

Ngok betul orang Melayu ni. Minum tiger beer pun nak sebat2. Sungguh tidak bertamadun. Tapi hotel bagi lesen...

Tidak ada paksaan dalam ugama. Ini antara Kartika dan Tuhan, kenapa Kerajaan Pahang nak sebat?

Kekejaman ke atas perempuan walau atas nama ugama Islam tidak patut disokong. Tuhan itu pemurah dan penyayang bukannya penyebat.

Tidak disebut dalam quran, tapi ciptaan UMNO, MCA dan MIC yang buat undang2 di Pahang haha.

Sultan Pahang perlu beri keampunan kerana dia yang bertanggungjawah hal ehwal Melayu. Jangan buat Melayu malu di dunia dengan kekejaman ke atas perempuan Melayu sendiri. Bangsa lain ketawa je..bodoh betul orang Melayu ni..haaaihh.