10.9.09

Balada Ramadhan (8) - Perang Budaya

21 Ramadhan 1430

Hakikatnya, Indonesia dan Malaysia memang tidak pernah sudi untuk jadi serumpun lagi.

Segelintir mereka sombong, riak, bodoh sombong dan berfikiran yang terlampau cetek. Aku agak kesal lah bila baru baru ni penat Kak Adibah Noor mempromote Tahun Melawat Indonesia. Sampai mak dan abang aku pun dah plan nak bercuti ke sana. Alih-alih kita di provok dari segi minda dan budaya.

Bagi aku, Kumpulan Bendera, adalah satu contoh golongan yang tak ada banyak kerja. Atau tak ada kerja lansung. Logiknya ada bila rusuhan yang berlaku betul-betul depan pejabat aku baru-baru ni, sikitpun warga department aku tak ambil peduli. Sekadar jenguk dari kaca tingkap, kemudian, dah - sambung kerja balik. Orang yang tak ada kerja memang suka buat kacau. Contoh yang paling dekat, rujuk nukilan aku sebelum ini punya komen.

Awalnya aku tak kisah sangat dengan negara jiran yang satu ni. Kadang-kadang aku rasa making friends from different country memang memperluaskan pandangan dan fikiran. Semasa aku di sana dulu pun, orang-orang yang aku jumpa semuanya macam baik-baik belaka. Walau ada masalah dari segi bahasa (sebab ada certain Malay words yang mereka tak faham dan ada dikalangan mereka yang sangat lemah berbahasa Inggeris pula) tapi tu semua mengeratkan lagi persahabatan, sebab ada unsur-unsur kelakar di sebalik ketidakfahaman kami ke atas sesuatu perkataan tu.

Arwah abah aku pun Melayu dari Riau dan aku percaya kebanyakkan orang Jawa, Bugis dan Banjar semuanya dari sana. Tapi aku juga percaya bila darah kita tumpah di sini, maka kita akan lebih sayangkan tanah tumpah darah sendiri. Mana ada orang Melayu-Jawa yang nak mengaku 'Indonesia tanah tumpah darah keturunan ku' pun. Orang akan lebih banggakan negeri masing-masing seperti Johor, Selangor, Perak atau Kelantan misalnya. Kalau mengaku orang Indo, orang akan terbayang tongkang dan amah saja. Atau paling kuat pun dangdut dan sinetron dengan efek yang kurang bijak. Memalukan lah, senang cerita.

3 juta orang rakyat indonesia yang sah permit hidup di negara kita dengan selamat. Gaji bulan-bulan convert jadi rupiah siap boleh beli Vila atas bukit kat Bandung. Betapa harmoninya kita dengan semua orang. Even bibik mak aku dulu pun nak kemana saja siap hantar ke sana ke mari. Dibuat macam kawan bila sunyi. Peliknya, bila segelintir punya hal, macam amah didera misalnya, kecoh seantero dunia. Mereka bersifat pukul rata semua sekali. Macamlah semua amah didera. Itu belum lagi aku nak cakap fasal isu nakkan gaji minima RM800. Sedangkan ada rakyat kita yang bekerja gaji RM1.20 sejam sehari. Kita kalau nak pukul rata boleh saja. Bukan seorang dua pendatang tanpa izin yang dah berjenayah sakan kat negara kita. Kan?

Angan-angan mereka tinggi. Ambitious. Nasib baik kerajaan kita persetankan permintaan mereka. Mungkin serik nak menghadap rusuhan rakyat jelata. Kalau sebelum ni kepala lembu, kalau kerajaan luluskan isu kali ni entah kepala apa pulak yang diusung dipijak.

Belum lagi aku nak cerita BETAPA BANGGANYA SESEPARUH ORANG yang ada seorang dua kawan dari sana. Bangga beb. Lebih bangga kalau dapat bertutur bahasa Indo - dengan slank-slank nya sekali. Even aku dulu pun kalau dapat bercakap Indo, aku rasa macam good-good je. Tanpa aku sedar kawan indo aku tu tak pernah sudi pun nak bertutur bahasa kita. Selepas tu aku berkomunikasi dalam bahasa Melayu yang selalu aku guna. Kalau dia tak faham jugak, aku akan translate dengan menggunakan Bahasa Inggeris.

Tapi seperti yang aku cakap, hubungan semakin renggang. Kita mungkin takkan jadi serumpun lagi.

Siap nak berperang lah bagai. Kalaupun alasan "Alah segelintir je yang macam tu," baiklah, anggap aku juga segelintir yang benci dengan provokasi sebegini.

video


Malaysia, perlu berhenti bagi muka sangat dengan mana-mana jiran lagi.

Mungkin.

Haih..

Sekian, selamat berpuasa.

23 comments :

diana luna said...

entri yang sangat bagus. jika di ikut-ikutkan kita di malaysia ni mesra alam..orang indon datang, kita cakap indon, orang arab datang kita pakat-pakat cakap arab..siap bina taman arab lagi....mungkin kerana kita terlampau mahu menjaga hati? mungkin betul kata orang lama,

'Sopannya bangsa Melayu, takkala marah dia masih berpantun'...

sufi ariff said...

nmpk sgt media indonesia y memprovok mende ni jd lebih2...

dy ingt dgn budaye dy tu bleh buat duet ke???

dah la menyesakkan negara org cari nafkah, itupon maseh x besyukur lg ke??

sbb tu la indonesia itu menjadi indonesia y sekarang ini...
penuh kemunduran dan kemelesetan

KhairulAqmal said...

pendet pendet. sapa yang berpendet kat malaysia ni?


mereka tak tahu nusantara itu satu gugusan.

angklung malaysia lahir kat sabah
angklung mereka lahir kat mereka.

rasa sayange aku pun dah nyanyi dari kecik

senang cherita, kita satu gugusan. susah sangatkah mereka nak faham?


=.="

Najatun K. Ismail. said...

betul SANGAT SETUJU. orang mereka esp media memang suka provok. sikit2 berhimpun hancur2 barang. (malaysia mungkin sedang ke arah itu kalau tak dibendung mungkin). sikit punya hal mereka keco2, mereka rogol rompak bunuh rakyat kita saban hari takda pula kita bakar bendera mereka. shallow minded betul. dan kenapa mereka nak claim (atau eja klaim whateverlah indon) yg batik dan lagu rasa syg eh tu mereka punya. kan kita asal dr satu rumpun yg sama, pasti akan ada pengkongsian budaya sedikit.
i didnt see any of that as a threat to our country msia. buat bodo je jgn layan indon tu sgt. lebih2 betul tah ah negara tak maju kecoh!

nway saya suka post ini!thanks.

fafarafa said...

betulll....Malaysia terlampau bagi muka dengan jiran²nya. tau laa Islam pun suruh berbuat baik sesama jiran. tapi kalo jiran cenggini...takyah dilayan laa. makin pijak kepala nanti.


aku pelik...kat singapore lg ramai maid indon yg kena dera. takde pun dengar derang nk bunuh org spore. ngengada btol indon nih.
maid kat umah aku pon marah dgn kerajan dia psl isu nih. tengokkk...org indon yg keje secara ikhlas kat sini pun tak suka dengan tindakan bodoh org & kerajaan dia.

fynn jamal said...

noe.
terima kasih.

selama ni membebel kat tri je pasal ni. nak tulis entri tak menyempat.

rasa macam nak tunjuk gambar2 org kita yang mati kena kelar masa dirompak.

sweep malaysian konon.
teruk betul.

Cikpid said...

indon ni kdg2 mmg x sedar diri...
dhlaa sedara mara die cr mkn kat negara kita..salah sikit nk rusuh..nk bakar2 bendera Malaysia..

Media indon pon x de adab lgsg..lagi nk bsr2kna hal..masa kes nirmala bonat tu..kan main ag media die ngutuk kita..sepak kang baru tau!!

Aku mnyampah ngan sorang pelakon mesia kawen ngan penyanyi indon tu..lps kawen trs slang Indon..padahal wartawan melodi yg tgh iview die..die duk cakap Indon..mangkuk btol!!

Weed and Bandages said...

bebeh, sorry eh pasai keLANJURan jari ku menaip hal itu di sini. hehehehe..

maap ye.

peace \/

NIMI said...

btol k.noe..
kita jangan agung-agungkan bahsa dieowang sgt..
dulu masa aini form 4 rasa macam kewl gila kalau cakap bahsa dieowang..

opss tapi skang dong dong tu mcm da sebati dalam ayat..*haishh

tapi wahai kerajaan dengarlah kata-kata rakyat, jangan kasi muka..melampaulah gaji nak smpai rm800..kalau gaji mereka rm800, aku standard deme larr..baik aku tak payah pecah kapla, jadi amah lg bagus..gaji sama juga

Ladynoe™ said...

ms weed

oit, takdak hal la. awat tak balas kat fesbuk ja? haha.

Anonymous said...

RM800? banyak melepak dari kerja nak gaji RM800. Melampau.

Dah beri gaji RM450 tu dah kira bersih dah tu. Dengan tempat tinggal free, makan free, bagi tengok sinetron dalam astro lagi.

RM800? Kumpulan sokongan kerajaan kat sini pun gaji basic RM500.

RM800? Gaji guru di Indon berapa gamaknya? Less than RM200?

Ada hati nak "sweep" Malaysia.


Rudy

Ideologi Hidayah said...

mmg sakit hati kan.. ye la..kat facebook diorg siap tubuhkan satu fan club.. "MALINGSIA" ishh.. mmg x patut..

tapi..hari tu ada dgr berita.. kerajaan nak tubuhkan nursery kat setiap pejabat..so ibu bapa hantar je anak2 kat nursery pejabat & pekerja mahir pulak.. dia nak tbukan lebih banyak kolej2 swasta yg ajar kemahiran pertukangan ni.. so, lepas ni, kita boleh hantar balik semua maid indonesia & pekerja pembinaan..

baru diorg sedar diri skit bila kita org malaysia dah tak bergantung dgn mereka.. time tu.. baru padan muke..~~~

fizafreak said...

mmmm....
setuju sangat....
tapi yang sebetulnye... kebanyakan indonesian yang ada hati nak sweep malaysian ni adalah mahasiswa2 universiti....

owh plus org2 yg mmg takde keje.... iyelaa kalo diorg ade keje, mestilaa takde masa nak buat benda buang masa ni kan???

darah muda laa katakan.....

yang jadi mangsa... mestilaa plus minus 6000 student malaysia kat indonesia yang besar tu....

yang confirm2 tgh belajar... buat ibadah...

yang 3 juta warga negara asing tah halal tah tak kat malaysia yg kecik tu diorg buat donno plak.....

belum yg betul2 mmg tak halal tu... plus yg buat jenayah rogollaa... rompaklaa....

tapi hakikatnya... mereka jeles dgn malaysia... sebab even kite kecik... tapi takdelaa rakyat kite yang mati kelaparan....

dats whylaa ade yg tak segan2 memalukan diri sendiri buat demo tak senonoh konon2 nak sweep malaysian...

rasanya daripada dok buat kerja sia2 bakar bendera malaysia... buat roadblock konon2 nak sweep malaysian.... or bogel dan melukis badan dengan bendera malaysia yang dipangkah pangkah...

lebih baiklaa diorg buat gerakan tolong orang2 diorg mangsa2 gempa tu ke, tak pon org2 diorg yang kat papua tu yang dalam kebuluran tu ke....

dapat pahala sket dalam bulan puasa ni...

takpe2...
diorg boleh je sweep out malaysian di indonesia yang kebanyakannya YANG BAGI DIORG DUIT....
tak mati pon kalau tak belajar kat sini...
save duit malaysia....
tapi kita kene adil...
mintak diorg sweep in indonesian di malaysia YANG AMBIK DUIT KITA balik ke tempat asal mereka.....

baru adilkan???

nadiah norzemi said...

aku ada sorang member orang indon. separuh indon la. sebab lahir sana tapi mak bapak migrate sini lama sgt dah. dia siap x reti berbahasa indon and eager nak nationality kita lagi.mungkin dia pon tau mana negara yg lebih teratur pemerintahan.

orang yg buat provokasi di sana kadang2 x faham pon kenapa drng buat benda tuh.they get paid for that. money is everything to them. how pathetic is dat kan.

nak sweeping2 malaysian, seklai sweeping PATI2 diorang kat sini kang

lucky is my name said...

org Indonesia yg provoke lebey tuh memang takde kerja lain agknyer..kesian..aku simpati dgn diorang..mak bapak diorang makan ape la agaknya..pasir?

tak tau agaknya orang2 dia ramai kat sini menyemakkan mata,menyusahkan orang..belum lagi jenayah2 yang diorang palitkan..ko nak "klaim" sangat suma tuh amik la weyy...tak rugi satu sen pon...

BODOH TAKDE AKAL MACAM LEMBU

hanis said...

mereka sangat budus!
hak thui buat mereka...

aishah_conteng_je said...

bumi ni milik tuhan..kenapa mereka sombong?

y@ni3 said...

Aku rasa diorang nih ada rasa inferiority complex dengan kita.

Dengki mungkin terlalu harsh.

Jadi, impak dari perasaan tuh, benda2 macam ni lah. kita buat baik, Insha Allah, Tuhan akan bagi yang baik juga.

Mudah -mudahan. Amin.

anna ladycherrie said...

aku pun rasa diorg ni inferiority complex melampau..dah xde apa nak fokus yg baik pasal negara diorg so dia pun cari jalan nk burukkan negara kita yg sopan santun tolong rakyat dia..kesian tgk sikap rakyat diorg n pemimpin dia lagila..semoga malaysia xkan jadi negara yg sesadis ini...

XsiLon said...

Tarian pendet blom penah ku dgr sejak kecil, tgk2 derang da ngamok xpasal. apa kes ni ha? ah, ini konspirasi najib je semua ni. (Jgn lari fokus ya! Skg isu kepala lembu dan SU exco selangor mati yg perlu diutamakan)

Cik Puan Huda said...

hai, saya ni salah seorang silent reader kamu..suka baca tulisan kak noe..anyway, dlm kes ni pe yang saya nampak 'orang kita' ni kalo sesame sendiri bukan main melenting kalau ada isu2 macam ni.sampai kepala lembu yang tak berdosa tu kena pijak.tapi dengan 'jiran sebelah' tu xde la pulak nak bising2..nak buat perarakan macam kat masjid India dulu..

jas imran said...

kalau tak cukup ilmu macam tu la jadiknya...

kalau diorang nak SWEEpING MALAYSIA kita VACUUM INDONESIA je senang... sedut campak ke laut... biaq depa terusss takut..

tapi kita rakyat Malaysia kan cool... siap bagi muka lagi kat diorang...
kalau nak ikutkan... kita kan serumpun... siap ada yang berpertalian keluarga lagi... jawa, banjar, etc..etc...
even part of my family pun ada connection dgn negara yang kita anggap serumpun tu...

sedih la weh bila dengar isu bodoh gini... kalau marah sangat pasal curi2 budaya nih... abih tu migrasi tongkang dari indon tu yang datang Malaysia tak bawak skali budaya2 diorang tu ke? datang2 Malaysia je terus transform jadi pengamal budaya Malaysia...
ni la masalah kalau tak blajar sosiologi, sejarah, etc.. etc...

Rizal said...

Mereka-mereka yang ingin lihat kuasa besar asia tenggara bergaduh sesama sendiri akhirnya tercapai. wahai rakan-rakan dari seberang yang menyokong pergerakan BENDERA, ketahuilah, kamu semua cuma menggembirakan Zionist2 dan anti Islam di luar sana. Sedarlah wahai si goblok.

Belajarlah berterima kasih. Kerana jika tiada Kerajaan Malaysia yamg kamu semua caci-caci itu, sudah lama negara kamu dibanjiri sampah-sampah masyarakat dan penganggur-penganggur yang hanya akan melemahkan perjalanan negara kamu semua.

Kawan-kawan aku yang kebanyakan dari Medan mengatakan anda semua ini BODOH, GOBLOK, BIKIN MALU INDONESIA. ngerti??