25.11.09

Cerita tentang Keghairahan aku dengan Susu Ibu lagi

Terima kasih tuhan, sebab ramai jugak hamba Mu. yang memberi galakkan. Kalau aku tahu, dari dulu lagi aku dah bercerita pasal keinginan dan niat aku ni.

Hari ni aku rasa agak gembira sebab macam-macam kebaikan aku dapat. Pertama, bungkusan barang yang aku beli untuk persediaan breastfeed aku dah sampai!


Ghairah betul aku bila terima bungkusan ni semua. Secretary pejabat pun sama teruja nak tahu apakebendanya yang aku pesan ni.


1st parcel

Aku bukak sama-sama dengan secretary bos aku ni. Dia dah la bujang. Tapi supportive lah pulak bila tengok isi bungkusan yang sampai tu. Dia yang beriya-iya cerita pasal pengalaman kakak sendiri. Sebelum aku beli Medela Harmony manual breastpump ni, merata jugak aku menjalar dari web ke web untuk buat research. Mula-mula nak beli spectra 3 untuk eletric pump. Tak mahal, RM440 je satu set. Tapi ada yang cakap bulky lah, berat lah, lembab lah dan tak boleh guna bateri. Kalau nak beli the best eletric pump, beli lah Medela (kata mereka di dalam forum www.susuibu.com). Tapi, medela eletric pump, paling murah pun RM700. Dan ada yang sampai RM2riban lebih, wacakaplu. Tapi memang bagus lah. Boleh sangkut pumping motor dia kat pinggang lagi.

Mengenangkan aku ni tak mampu nak beli eletric breast pump, so yang manual je lah yang mampu. Kat Sogo aku tengok Medela Harmony ni RM269. Nasib baik jumpa blog Mybreastpumpshop.com di mana Medela Harmony di jual dengan hanya RM199 je. Tanpa berlengah, aku pun beli je lah.


2nd parcel

Bungkusan yang kedua, aku beli cooler bag dan dry ice pack percuma lah dengan 4 botol. Harga RM83 dari www.enjoybreastfeed.com. Oleh kerana pejabat aku ni kedekut tak ada peti ais, maka terpaksa lah aku beli cooler bag dan reusable dry ice ni. Nasib baik reusable. Kalau tak kopak aku asyik dok beli ais je.

Orang yang kondem aku untuk nak breastfeed anak yang aku cerita sebelum ni pun, bila tengok aku macam beriya-iya, dia pun senyum-senyum sambil belek-belek barang-barang yang aku dapat harini. Last-last dia cakap;

"Aku doakan kau berjaya,"

Well, terima kasih kak. Risau jugak aku masa dia belek-belek tadi. Takut kena kondem lagi. Huuu~

Ok kejadian baik seterusnya ialah

Kalendar 2010 mockup from printer.

Selama ni aku risaukan kualiti printingnya. Almaklum la aku yang pilih kertas, aku yang deal dengan printer segala. Memandangkan organisasi aku ni kan kedekeut nego harga murah gila dengan printing company ni, jadi aku risaulah kalau kualiti printnya drop teruk.

Tapi Alhamdulillah semuanya OK kot.


Walau hakikatnya aku agak kecewa dengan final output kalendar ni, tapi aku agak puas hati lah dengan kualiti pencetakkan. Biar lah kalau tak dapat nak expose design sendiri secara total sebab jadi designer tahap kuli dengan orang yang tak tau apa-apa pasal design ni memang macam ni. Kau fight la dengan hujah-hujah yang relevan. Kau ckp pasal space, alligment, color combination, tapi kalau diorang dah nak yang itu, itu jugak lah yang kau kena kasi. (it happened on CIMA 2009 calendar too, yaw)

Nak explore cara dan selera sendiri, bukak perniagaan sendiri, jadik bos. Keluarkan produk sendiri.

Entah bila.



P/S: Happy sebab sekarang semua sibuk bercerita pasal pregnancy, newborn and such.
P/P/S: Petang ni Anna pergi buat 3d ultrasound kat vision college!
P/P/P/S: Tadi baru tau yang Hid dah selamat melahirkan Umar Arjuna.
P/P/P/P/S: While Julia is enjoying her perut yang senget benget di musim-musim hujan begini.
P/P/P/P/P/S: Dan amoi jepun Milkberry pun mesti tgh main-main dengan Jibril Hiroki nya
P/P/P/P/P/P/S/ : Nurul si Hot Mum, mungkin sedang enjoy the breastfeed momment dengan Mikael.
P/P/P/P/P/P/P/S/: And my bestfriend Zai, baru kena tahan wad sebab blood pressure naik. Dia dah nak 38 minggu pregnant. Lets pray for her (and him too)





40 comments :

Mr.Clive said...

hmmm...banyak i leh belajar dari u sebelum i ade isteri i sendiri...hahaha....tumpang ilmu ek... :P

J u l i a 。.゜✿ said...

ngehehehe.. noe,
perut ju memang tengah senget benget lagi ni. asal dia bangun tidur je, mesti senget.. buat apa lah agaknya kat dlm ni =)

noe.. i'm sure u'll gonna be a good mom to sabrina !

thankyou shares info bout boobiespump ni. makin seronok rasanya nak ada baby =)

take care noe !

eh noe, si kondem tu cakap "aku doakan kau berjaya", still macam synical je. dia dengki ke hapa ? aiyoh..

Ladynoe™ said...

JULIA

malas nak ambik negative kat kata-kata dia tadi. So i just took that doa literally je lah.

harap2 noe berjaya.

NuRuL AiNA said...

salam ladynoe..

lama dh jd silent nih.. :)
tp rasa nk jadi one of your supporter..

keep on praying for breastfeed your baby..

sebab kan.. bile time mengandung nih, klu kuatkan niat kite, insyaAllah dikabulkan..

-dr ibu yg baru menyusukan anak selama 4 bulan... =p -

Z said...

I smell more baby posts coming! :) Take care Noe.

My_Aqeelah said...

Noe, kalau nak cek mana breastpump yg sesuai pegila ke kedai bf tu boleh test drive sambil dapat khidmat nasihat percuma. Cuba kat susuibu kat bangi or momlittleones kat sri kembangan. Sebab lain orang, lain citarasanya. Ada yg ngam dgn spectra tapi tak rasi dgn medela. Yang penting dapatkan pam yang menepati citarasa Noe untuk timbulkan rasa seronok mengepam. Kalau pam macam hampeh kita pun rasa malas, sungguh. Tapi harmony tu byk org kata bagus, tahan tak tahan ajelah nak pam manual hehehe. Wish you all the best ;)

Myra said...

38 weeks insyaAllah it'll be alright LadyNoe :) (re: Zai)

^wirda^ said...

wah sudah beli bagus2..
sy dulu pun beli time2 camni.. beli manual avent..yes..kalo electric better go for madela.. tp bising sket dari avent.. tp kalo yg swing tu senyap sket..
takpe..nanti kalo productive tukar laa yg electric plak.heehe.

neway, sy pun rindu banget nk pregnant lg...hahaha

Dayu said...

wwaahhh...tgk smua brg2 tu,lg semangat nanti nak membeli gak
dan nor dh siap2 bg rujukan segala, tq..

*nor, nak kalendar satu boleh?? heheheeh

oni said...

terbaiklah epf kasi designer die pakai apple!

okinokiyo said...

Noe,
nnti masa bersalin kalau xtau nak bf or baby tak latch jgn malu tnya nurse.
Akak dulu ceaser nurse tlg pgg baby sbb diri terweng2 sbb nak bby. Sbb kalau bby memula tak belajar latching nnti susu payah kuar esp yg kolustrum tu. Nurse akan squeeze sakit nak mati lah *for me* tp yg penting jgn segan and tanya banyak2 masa kat hospital. Diorg ada counsellor akan dtg ajar...

Yokoyopoyo said...

aaahhh satu pilihan bijak! bijak bijak.. :) bagus2.. keep the spirit up noe..

i setuju dengan my_aqeelah bab test pump kat susuibu.com atau momslittleones. to me personally, i suka medela harmony tuh, memang tidak mengecewakan masa pantang dulu. tp penat dek oi.. lagi ambil masa, tak sesuai utk di ofis sebab terkejar2 masa kan.. unless ur boss tak kesah berapa lama u amek utk break.. hehe..x pe pakai tu dulu nenati dah kejer rasa tak leh nak keep-up go for electric double pump okey? :)

dan i juga setuju dengan okinokiyo bab minta tolong nurse.. before/after beranak bagi tau nurse or ask ur husband to let them know that u nak exclusively BF your baby. mention that this is your first time and need some guidance. derang akan tolong. dan please mintak room-in ngan baby memalam sebab hospital i dulu bila i mintak baby memalam nurse cakap "baby tidur kat nursery".. ahh penyesalan tak sudah.. hehe..

noe, congratulations for your pregnancy and we pray the best for you, hubby and your baby. :)

kalau ada apa-apa problem ngan BF jangan lambat minta tolong dari sesiapa okay? All the best mommy-to-be! :)

angkasa said...
This comment has been removed by the author.
angkasa said...

Noe,

If you kene c-section (but harap2 tak lah!), you can breastfeed your baby using the football position. Midwife kat KJMC ajar I this position:

http://www.rush.edu/rumc/images/ei_0005.gif

Also, masa kat opis dulu I spent between 15 to 20 minutes utk my pumping session using Medela Harmony. Alhamdulillah I dpt around 8 to 10oz per session. In 1 day I'd do 3 sessions. Kalau terlampau busy, I buat 2 sessions je. Nasib baik boss2 tak kisah. Siap suruh Faisal cover cermin library utk I guna.

Hopefully your bosses will be as supportive and understanding :)

bellar0ssa said...

kak noe!xde mngena pon ngn intan.tapi stil nak komen.huhu..moge kak noe n baby sntiase sht je.ouh xlupe wat hubby kak noe.moge bhagia slalu....=D

gadisjahat said...

kak noe, jaga diri, tumpang excited tiba tiba. hee :P

blur89 said...

salam, kak noe..
best lar sy bace kak noe sbb blog akak nie ade mcm2 perkara yg jujur dr hati dan boleh kata spontan.. sy bace dr awal blog ni smpi yg nie.. best..

Syasya said...

hehehe sorry tapi saya mmg dorky dlm bab2 ni;

bukan p/s/s/s/s/s

it's p/s, p/p/s, p/p/p/s, p/p/p/p/s and so on.

post script, post-post script, post- post-post script, ......

blogresipi said...

Tanya nurse kat sini breast pump manual atau elektrik yang lebih bagus. Spontan dia jawab manual. Yakin sungguh.

Tapi bila guna yang manual kena berusaha lebih.Tak apalah kira satu bentuk exercise otot lengan.

susudalambotol said...

noe, aku pakai yang Pureen je. Harga dia RM100+. Dia kena pakai bateri. Aku haritu kena demam susu. Lepastu aku pergi Klinik dia bagi ubat kurnag bengkak, terus susu kurang :(

ko kena rajin. mula2 haritu aku pam sampai nak dekat 2 jam. Kenyang anak aku. alhamdulillah :)

Anonymous said...

apahal dengki sgt opismate noe tu eh?sy yg slent reader ni pun sakit hati...dengkila tuh sebenarnye...

xxxxxxxx said...

yeah am a bachelor, tapi bukan sebab picture topless dalam "Jadi, inilah yang dinamakan gangguan emosi tentang Susu Ibu."! if tis true, dah sah²la reply under that entry kan?...anyhoe in sum, life's all about good vs. evil...so if we strongly believe in doing something that's good, persetan je kat bisikan² kejahatan, sekalipun ia benar!...yup, evil can be ingeniously disguised as truth (e.g.: breastfeed menjenuhkan - factual@truthful but egocentric@evil)...happy suckling!

Weed and Bandages said...

psssssssssss..


i muntah tapi muntah angin.


kesian kan i?


hehehe

Shairil Amirayu said...

silent reader all this while :)

syabas kerana mempunyai keazaman yang kuat omaigad kodinyer ayat. i truly wish you success... i sendiri sedang breastfeeding my boy and to be honest it was difficult in the first month (mostly because my mum tak brape supportive, sedih kan) but now alhamdulillah semua dah okay!

hope you dont mind me linking to you :D

Ladynoe™ said...

terima kasih syasya.

+black.angelz+ said...

Hua kak..mhl jugak ek breast pump nie..
Baru den tau..hehehe

Ladynoe™ said...

to Black Angelz

tak mahal sgt kalau nak di bandingkan dengan apa yang kita bakal dapat.

Love Balqish said...

thanks gtau kat mana boleh dapat breastpump nie.. tak payah le nak google dah pas nie... nak kena kumpul duit ni!!

kakakdegil said...

Baru jugak beli breast pump manual Avent
Itu pun sebab ada disc time mothercare bangsar opening aritu
Tak try lagi
Hihih.. cam ada susu nak try sekarang pun kan..

Ada pemakanan tak utk banyakkan breast milk ek?

aZeeMaH said...

salam noe....

lama akak tak singgah blog noe...bz ngan kursus...oohohoo...

takde care ye bakal ibu!

aZeeMaH said...

pelaburan yang bagus insyaallah menghasilkan pengeluaran/hasil yang bagus juga...hehehhe

demi waris darang daging kita...ape salahnyer melabur lebih sikit kan noe...

semoga cita-cita dan impian noe utk menyusukan si kecil itu berjaya...insyallah..ape-apepon kita kene usaha k...jgn cepat mengalah

good luck noe

p/s..tadi tu akak dh tersalah eja la noe...

take care ye bakal ibu.huuuhuuhuuh

semoga both of you selamat...insyaallah

Anonymous said...

akum..org tua melintas..

maaf if akan tambah paranoid etc. setiap ibu mahukan yang terbaik pada anak..betul kan.. hehe..noe, rasanya cuba kurang penggunaan breast pump n milk storage tuh.. direct feeding tak sama ngan simpanan.. susu akan teroksida selepas contact dgn environ and kalau disimpan dlm bekas gitu..bnyk zat2 akan hilang.. guna hanya apabila sngt perlu shj k..

dont stress out..selawat bnyk2.. selawat ini baik utk hati dan zuriat..

ibu2 mengandung..disyorkan makan makanan organik ya..dan kurangkan guna bahan2 mudarat..ubat nyah nyamuk etc..tak molek.. just trust me k..

takdak niat buruk selain nak tengok anak2 membesar dgn sihat dan beriman dgn agama Allah..

salam..

chemist
pakcik

Anonymous said...

owh sket lagi..usaha murni utk breast feed anak sngt mulia..sngt2 digalakkan..ingt ikut sunnah Nabi saw..terus dapat pahala..dan anak membesar bagaikan johan hehehe

adakan susu formula tak la jadi mslh..tp selang seli la ngan susu badan gak..(kalau badan tak bersusu sngt. pilih susu terbaik..

salam2..
pakcik adalah produk keluaran susu badan..serta sedikit susu formula..

Anonymous said...

alamak lupa lagi..hahaha..if terpaksa simpan susu..abis pump..terus masuk dlm fridge ya..bnyk enzim kan slow down dlm suhu rendah..still ok la..n jgn simpan lama2 ya..

(make sure your fridge is clean dr sgala bau hapak, ikan etc..haha elak bacteria k..)

salam
pakcik

Ladynoe™ said...

susahnya nak terima cadangan PAKCIK ni. saya wanita berkarier pakcik oi. Macam mana nak kasi direct feeding selalu.

sigh.

Anonymous said...

akum..melintas malam

bukan paksaan..jika ada kelapangan.. penah seorng guru beritahu..Allah Maha Kuasa, baby masa lahir, rabun2.. jarak penglihatan terhad.. digalakkan brestfed sbb jarak dr dada ibu ke mata ibu adalah jarak ideal penglihatan baby..akan buat baby lebih rapat dgn ibu..nih rapat hati ke hati nih..benda halus..

tahu skrng semua berkerjaya, usaha nak bg susu badan tuh sngt pck puji..just cuba ikut langkah di atas k..pray for you..salam

pakcik

A.k.i.r.a ~ c.h.a.n said...

excited gak tengok ur preparation.. if i pregnant nanti, leh la contact ko untuk preparation. hey, why dun u create another blog just for young mummies like u n future-mummy-to-be like me (later)? hehe..i'll be ur 1st follower!

Fazlynne Majid said...

hi.. im one of ur silent reader. saya suka blog anda. btw, my friends ramai yg breast feed their babies. mmg susu ibu yg terbaik kan.. terus kan niat murni anda :) ada yg off takde fridge pun sanggup bwk cooler.. dah nama nya ibu, sanggup untuk anak. btw, just sharing, my friends told me abt this so im just passing it around. try n check it out. its for breast feeding (no worries, im not promoting it in any way.. not even married pun!) but i love to share information for those who'd love to know. take care.
http://www.babysnowdrop.com

Madu Warna Biru said...

Salam NOe

Link untuk pengetahuan bagi persediaan bersama anak yang bakal di lahirkan InsyaAllah dan banyak lagi http://ummusaif.com/
http://saifulislam.com/

:D

Aishah Rahim said...

aku rasa, entry kau yang ini banyak kurangkan stress aku. thanks!