31.3.10

Perkara Rawak #006 - Simpanan Masa Depan

Demi untuk mengelakkan anak terbeban dengan hutang PTPTN dan aku terpaksa bergadai itu ini di masa hadapan, aku nak persiapkan simpanan untuk Sabrina. Seorang emak memang selalu pikir meleret-leret. Dan kebanyakan emak taknak anak mengalami kesusahan yang sama seperti yang diri sendiri telah lalui.

Itu normal.

Oleh itu aku nak mintak pendapat daripada pembaca yang budiman sekalian, yang mana sudah mempunyai anak, atau yang mana mak abah kamu sudah menyediakan simpanan untuk kamu, aku nak mintak cadangan tentang organisasi kewangan/bank mana yang harus aku pilih untuk memulakan simpanan?

Mungkin ada nasihat yang berguna untuk aku pertimbangkan dalam hal nak memulakan simpanan?

Aku mintak tolong ni.




39 comments :

SurayaHarris said...

Hye..saya start Yippie Care 2 untuk Harris bulan lepas..Maybank..=)

ASHIKIN said...

Mak saya simpan dlm tabung haji..

cInTa aDrIaNa said...

kak...bukak akaun yippie kat maybank..

rOse said...

yippie maybak also bagus.
then sesambil tambah kat sspn

Ladynoe™ said...

kenapa yippie ek? benefit bagus eh?

ms. diya said...

Parent saya simpan kat ASB..

Coklat Stroberi :) said...

savink dalam investment education from GREAT EASTERN.

NUR AIN ZULAIKHA said...

Pada saya baik simpan di ASB..
sbb faedah nyer agak tinggi setiap tahun..
ayah saya die keje di bank so die slalu kate yg ASB plg tgi bagi faedah nyer setiap tahun..
so pada saye baik la akak simpan duit sabrina di ASB..
sabrina yg comel~^wInk wInk^

Atiqah Ahmad said...

my parents simpan dalam tabung haji untuk keperluan anak-anak macam nak beli laptop, kereta or lain-lain yang difikirkan perlu..satu orang, satu akaun..

kalau untuk education anak-anak, taktau la diorang simpan mana..sebab yuran pengajian, elaun bulanan, buku-buku tu semua bukan dari akaun tabung haji kami..

hehehhe..=)

flycandle said...

mak sya simpan duit kat tabung haji...dari kitorang kecik dia potong monthly rm20 from her salary. and if ada kitorg dapat duit raya ke..dia pegi bank in..hee

My_Aqeelah said...

kalo kanak2 dia Amanah saham didik, 12 tahun ke atas baru ASB. i choose ASD untuk Aqeelah.
http://www.asnb.com.my/asd.htm
yippie nampaknya ada dapat incentive kalu anak score pmr, upsr etc. pas tu ada PA insurance free tapi semua ni kena ada credit balance dlm a/c at least RM1K. interest rate pulak kalo tgk table dia kalo balance RM50K or above jek baru dpt. tp tak pastilah sila tanya bank utk more info.
http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/personalDetail04.do?chCatId=/mbb/Personal/INV-Investment&programId=ACC01-SavingsAccounts&cntTypeId=0&cntKey=ACC01.07

Ejamaria said...

ambil INSURAN yg utk education, jadi duit yg kita simpan adalah saving utk akan datang, bersekali dgn cover keselamatan n kesihatan, lg pun kita tak tau umur panjang mana, klu umur kite pendek at least insuran tsbt cover sampai umur anak matang... depend term n cond... ok la mana2 insuran skrg banyak buat cam ni, baby bawah 1 tahun biasanya monthly premium bole kurang dari rm100... tengok offer

ila syukur said...

saya pun cadang nak simpan dekat ASD.Tapi untuk join ASD anak kene sampai umur 6 bulan baru boleh join..

Budak Pemalas said...

NURI, bank rakyat.

atau Tabung Haji pun okeh gak.

Aishah Rahim said...

Noe, SSPN pon bagus.

J u l i a 。.゜✿ said...

ju buat prudential
seribu sebulan.

lepas tu nanti bila baby dah 6months,
nak menyimpan dalam asb pula.

and now ada style baru,
beli jongkong emas.
simpan di bank singapore.
value emas akan datang semakin naik.
if noe nak tanya apa2, nanti twit2 k.

hmm itu je lah setakat ni yang ju boleh share. selain tu kita enjoyy main dengan baby dulu =D

cayang noe & sabrina !

Cik Beb said...

tabung haji

*silent reader*

akulafix said...

amlife insurance pon ok sebab ada plan saving+invest for baby..

yaya+frdz+auf said...

saye ambil insurans PRU BSN utk anak...sekali simpanan. and cover kesihatan. in case hospitalize dorang cover n utk simpanan by umur dia 18 dah boleh kuarkan. so boleh pakai utk education dia nnt...

p/s: ASB pon oke.

ElyaElmo said...

sis simpan dengan Great eastern... Great eastern sekarang tgh promo..
I baru jee beli insurance tu .Plus dia ade saving untuk masa depan...
kalau u nak..i boleh suggest kan my agent.. u can contact me dekat my blog k :)

Sue Anna Joe said...

Bagusnya entri ni. Leh Anna tumpang dapat info.

ujee said...

insurans cum saving for educational = thumbs up!!!

good info for me too

Twenty Something said...

MAYBANK !

headbart said...

Aku simpan dalam Envelope aku tulis nama Anak aku.

hatim a.r said...

saya bukan nk bagi cadangan just nk share pengalaman.tabungan memang gila perlu.sebab walaupun dpt scholarship macam saya tetap tak terjamin.i mean kerajaan punya kewangan tak stabil so bila2 dia boleh kurangkan or tarik scholarship.so ini mmg langkah bijak =)

sarah meay. snm said...

Salam kak noe. Abah simpan dlm sspn(t sng kalau nk wat pjmn ptptn),public mutual,asb,tabung aji. Byk juga lah.

KayNisa said...

mana2 pun boleh, yang penting HALAL & ISLAMIC =) tiada unsur2 RIBA.. boleh rujuk di http://www.zaharuddin.net/

renyrino said...

better amik takaful. 0% interest dan ikut syariah.kita dpt tau kemana flow duit yg kita simpan tu.
tak rugi..
sbb duit simpanan sabrina tetap terjamin dapat wpun si pbayar (noe/suami) meninggal/cacat kekal xmampu bekerja. yelah kita xtau apa yg bakal blaku kat kita nnti betul x..

sy sugg etiqa takaful.sbb skang tgh no 1.gov link plak tu.
kat etiqa takaful, bleh bt pngeluaran umur start umur 18 dan tempoh matang shingga anak 25tahun.savings anak dteruskan oleh etiqa wpn si pbyr xde/cacat.
plus, ada anugerah intelek utk anak dpt straight A's dlm exam bsr dan elaun hospital bila anak masuk wad xkira sakit apa.

eh tpjg lebar plak..hee.abg sy wakit etiqa takaful tu yg sy tau :)

seriously ada jaminan m/dpn..

Syafy. said...

kakak saya kerja maybank. and she told me, invest dalam emas. meaning u have to buy emas dlm at least 5gram untuk bukak akaun, and kdg2 top up beli emas. every month ke, 2 months ke. beli just 1gram or more. depends. lets say harga emas tu bulan ni 130 1gram. (katakan) and next month dah jadi 145. so u get extra rm15 dlm akaun for every gram of emas u have.

lebih kurang gitulah. it's good for long time investment, as u know emas takkan turun harga kan, selalu naik.
:)

renyrino said...

tambahan.
utk lebih gambaran dan info tentang perkara diatas bleh la dial 012-4155242 en azam / cik rina

Aimi A.Z said...

ASB bagus. dividen at least 7% setahun. kalau nak lebih islamic, ambil tabung haji. ok gak. dalam 5-7% lebih kurang. boleh buat pelaburan sekali. sambil menyelam, minum air. :P

faris said...

Salam..
Aku silent reader blog kau. Cuma nak bagi pendapat, dari seorang pelabur hartanah. Aku bagi 2 cadangan, ODASB dan beli rumah untuk investment. Mulakan dengan simpanan di ASB, bila sudah cukup amount lebih kurang 20k, cagarkan kepada pihak bank untuk dapatkan overdraft, dan beli sebiji rumah. Rumah tersebut disewakan.. selain dapat pendapatan tambahan dari sewaan, harga rumah akan meningkat naik. 15-20 tahun kemudian, bila duit diperlukan, mungkin 100k atau apa2 nilai yang berkaitan, pilihan yang ada adalah sama ada refinance semula rumah tersebut, dapat cash dari pihak bank, dan teruskan menyewakan rumah tersebut untuk dapat passive income, atau jual sahaja rumah tersebut dan dapat duit. Yang penting lokasi rumah. Hot area sewa tinggi. Itu yang aku buat. Aku tak yakin dengan insurans+investment. Pulangannya kurang memberangsangkan.

classy babydoll said...

congrats dah dpt bby ye.comel.od interest tinggikan 8%.sy rasalah better letak dlm asb..sbb pulangan dividen lebih tinggi dr as lain dan tiada risiko.mcm turun naiknya hg unit cth unit trust.tp xsilap sy 12thn blh buka buku asb.kamu saving dlm akaun kamu tp khas kan utk bby.dah besar nnt transfer la ke akaun ank kamu.if kamu nk lebih byk dividen kamu abik loan asb dgn jumlah yg kamu nk simpan.jgn sentuh duit dividen.lagi byk kamu dpt on future.jgn lupe abik insuran medical ek.

riNa's reverie said...

ini pendapat sy saje ye.bukan nak compare.
mmg bagus pun simpan di bank.fyi, simpanan di bank adalah simpanan bkala.maknanye ikut displin/inisiatif sndiri simpan tiap2 bulan dan end of year dpt dividen. tp if anything happens pd noe, agaknye apa akn jd pd savings anak tu?
cth situasi: katakan noe simpan utk anak 150 sbln.tiap2 bln mmg noe agihkan 150 utk anak tu masuk bank.tp bulan kelima,lets say malang xbbau noe dsahkan buta (cth saje ye sbb malang ni kan kita xleh hidu) dah smstinye noe xbleh nak keje dah.xde pendptan.dan noe xleh simpan 150 utk anak lagi.
dan savings anak dlm bank tu cuma ada 150 x 4bulan = 600 je.
tu pun kalo xde bantuan org lain,cukup ke dgn byk ni tanggng kos pdidikan anak 20 thn lg?

apa yg sy nak bgtau ni, simpan di bank mmg elok ada dividen tinggi tp jaminan dpt simpanan penuh tu xde.

yg penting kena ada plindungan.simpan2 jgk tp kita kena psiapkan diri hdpi susah.
takaful the best way.
flow duit pn kita tau pegi mana.
cth situasi: noe mmg displin simpan 150 tiap2 bln dgn takaful. bln kelima noe sbg si pbyr disahkan buta(cth) atau kurang upaya atau mninggal (cth). duit simpanan anak akn diteruskan oleh pihak takaful smpai la katakan 20thn tmpoh matang wpn si pbyr xbkemampuan/mninggal. dan anak dpt simpanan penuh sbgmana yg dirncg dan djanjikan. cth dgn 150 dlm tmpoh 20thn anak dpt 38k.

mcmana pihak takaful leh tanggung pulak ye?fyi, takaful ni amal sistem akad.yg mana duit yg kita simpan (cth rm150) dbhgikan kpd 2 tmpat: tabung simpanan & tabung amal jariah.
dan dr tabung amal jariah ni la yg akan diberi kpd yg malang (pampasan).dr sumber ni la pihak takaful dpt teruskan simpanan anak si pbyr yg malang tu.

hrp2 apa yg terang ni jelas dan bleh ada gmbrn.

takaful ni 0% interest tau.insurans konventional ada interest.
pastu takaful dkecualikan income tax lak.

gerenti xrugi.

p/s: congrats noe sbb noe ada kesedaran mnyimpan utk anak.xramai org fikir mcm noe trutama melayu.

:)
silent reader

Shairil Amirayu said...

ASD/ASB or tabung haji

asb confirm paling sikit pun dapat 7% each yer kot.

Princess Ayang said...

salam kak noe.. i'm your silent reader..
mak ayah sy simpan kt tabung haji ntk kitorg 4 beradik since dr kecik.. tiap2 bulan diorg akan potong dr gaji(tp sy xtaw bpe diorg potong) asenye smp skrang..
duit raya kitorg pon masuk tabung haji.. sy dh graduate.. 3 tahun belajar sume mak ayah amek dr duit tabung haji 2.. nk beli buku n laptop pon dr situ..sy klo simpan duit byk2 pon kasi mak ntk masuk dlm tabung haji.. kitog sendiri xtaw bpe duit yg ade dlm akaun kitorg.. smp skrng sy dh keje, klo sy nk kuarkan duit dr akaun 2 kena tanda tangan mak..
klo sy ade anak nanti, sy pon nk buat macam mak ayah sy buat..

cik senah said...

pertanyaan yg bagus daripada lady noe.. dan jawapan yg bernas daripaad anda semua..

macihh kerana berkongsi.. :)


/me : one of your silent reader.. nice blog.. :) lots of information.. congrats.!!!

Zira Abu Bakar said...

hi noe, saya zira silent reader but at the same time i'm also insurance agent represent Great Eastern.

nasihat saya better ada plbg simpanan untuk anak cth noe buka asb, sspn dan plg penting insurans sebab tak rugi sbnrnya kita menyimpan utk anak2.

insurans ni adalah perlindungan berterusan utk sabrina kalau apa2 terjadi pada noe dan hubby. noe x perlu risau.

insurans skrg ada mcm2 jenis islamic or conventional. so depends on you mana2 yg noe comfortable. nak detail lebih lanjut noe buka la website bank negara http://www.bnm.gov.my/files/publication/dgi/en/2009/L.1.pdf (refer policy owner fund)sebab fund ni yg akan byr claim kita

so compare la.

if noe berminat nk tahu pasal education plan fr Great Eastern noe boleh email atau call zira 013-3414234 , ziraabubakar@gmail.com)

Rabi'ah Mustaffa said...

kak noe, ni first time saya post komen..
actually, pada pendapat saya yang terbaik adalah simpan dlm ASD (amanah saham didik)...ASD ni berganda setiap 10 thn...makcik saya ajar bila ada anak, simpan RM10k dlm akaun dia...jgn usik2..by the time dia umur 10 thn da ade rm20k...bila umur dia 20 thn dah ada RM40k...tak silap ASD ada 2 pemegang iaitu mak/ayah dan anak...
kebanyakan Amanah saham skrg dia ade offer insurans skali yg mana dia cover sampai thp kalau ada kecacatan kekal kpd pemegang akaun sampai tak boleh nak kerja, pemegang akaun tak pyh nak byr the rest of the balance (ini utk yg bukak ASB guna pinjaman bank)...that's the good side if amek yg ada insurans skali utk yg bukak akaun ASB guna pinjaman...

kalau yg simpan utk insurans pelajaran ape jadah sume tu saya dah x percaya sgt sbb parents saya ade amek suma tu utk saya..yg bengangnya by the time insurans tu dah matang dah boleh amek masa saya nak masuk u utk degree, die punya delay nak bagi duit sampai skg saya da sambung master pon duit tu xdpt2 lagi...huhu...haru tak??

salam pelok cium utk sabrina yg chomel kiut miut :)