15.4.10

Runtuhan Jiwa


Kalau kamu cukup faham apa maksud runtuhan jiwa seorang ibu macam aku bila membaca dan melihat gambar-gambar ni, kamu akan tahu apa yang jadi seterusnya pada diri aku.
- Ladynoe

Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat.

Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar.

Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu.

Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong.

Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat.

Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan. Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan.

2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang.

Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen.

Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen.

Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak.

Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan.

Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatn dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian.

Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepda rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada saya rozex_3056@yahoo.com.my <http://us.mc761.mail.yahoo.com/mc/compose?to=rozex_3056@yahoo.com.my> . Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya.

Solat Hajat

1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala.

2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x.

3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan.

Ayat Kursi

Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim.

Gambar ini diambil pada hari ke-2 kelahiran Hana. Waktu ini Hana di ICU nursery. Hana bernafas menggunakan mesin kerana ketika lahir, denyutan jantung sudah terhenti. Doktor melakukan CPR untuk mendapatkan semula nyawa Hana. Allah Maha Berkuasa. Alhamdulillah.



Ini gambar 2 minggu lepas ketika di wad knk2 tiba2 pernafasan Hana laju. Doktor memberi saya 2 pilihan. Pilihan pertama untuk mendakap Hana buat saat terakhir kerana Hana terlalu sukar bernafas. Pilihan kedua pula ialah masuk ke ICU dan memasukkan kembali tiub pernafasan. Doktor menerangkan jika tiub sukar di masukkan ke mulut, mereka akan masukkan melalui leher dengan menebuk leher Hana. Dengan kuasa Allah tiub berjaya dimasukkan melalui mulut.

Ini gambar ketika Hana dimasukkan ke ICU selepas tiub pernafasan dimasukkan melalui mulut. Hanya air mata saya yang menemani Hana ketika di ICU kerana saya tidak dibenarkan menjaga Hana ketika di ICU.


Ini gambar selepas kaki Hana disimen. Tiub di mulut Hana digunakan untuk menyusu. Belum lagi pandai menghisap, kaki pula patah. Alhamdulillah atas ujian yang diberikan. Saya redha.
Saya berharap dengan melihat gambar Hana, lahirlah sedikit simpati dari kalian. Cuma doa yang saya pohon dari kalian agar Hana boleh membesar seperti kanak-kanak yang sempurna. Jauhkanlah Hana dari kecacatan.
Mudah-mudahan Allah gantikan sel yang rosak di otak Hana dengan sel yang baru dan dipilih di kalangan sel yang terbaik untuk Hana. Inilah doa yang tiap kali saya baca setiap sujud yang terakhir, setiap kali lepas solat fardu dan solat hajat.
Mudah-mudahan Allah makbulkan segala doa dan Allah berkati segala usaha saya. Selebihnya saya bertawakal. Amin

Jadi para pembaca budiman, sama-sama kita doakan keselamatan Baby Hana ni. Semoga doa kita diperkenankan Allah SWT. ='(





p/s: Entri blog ni di emelkan kepada aku dan di petik dari http://loseweight-chaiyok.blogspot.com/2010/04/manusia-sentiasa-diuji-hari-ini-hari.html



22 comments :

Sue Anna Joe said...

...

Othman Juliana said...

Noe, i have emailed this to all of my friends. INsyaAllah, kita doakan sama2. Next week akan jumpa someone who is expert in reflexology, dan akan tanya bagaimana(alternatif lain).

Thanks for the sharing.

Ladynoe™ said...

Othman Juliana = nanti u update dengan I eh?

Azureen said...
This comment has been removed by the author.
ween said...

:'( semoga baby Hana sentiasa dilindungi Allah & disembuhkan drpd segala penyakit. Al-Fatihah.

aina adnan said...

k.noe,sy copy entry nih utk sama2 sebarkan ye..TQ..

Nur -al- Ain said...

sedih sgt, mintak izin copy entry ini utk publishkan di blog saya.. semoge ramai doakan baby hana..

FaNaQiLa said...

sedihnya baca kisah benarnya. teringatkan anak sendiri. kalo dugaan ini mndatangi sy, adakag sy sekuat Pn Rohaiza. kasihan baby hana. semoga sihat hendaknya kelak dan harap Pn Rohaiza tabah menghadapi ujian Allah ini. sama2 kita berdoa.

.ieLah. said...

ladynoe,
sebak baca. semoga baby hana sembuh. harap2 mak dia tabah.

mintak izin copy this entry.

~ SueHarriz ~ said...

LadyNoe , thanx for sharing..saya dh link dis story in my blog...AMIN..mudah2an HAna cepat sembuh n survive!!!

susudalambotol said...

sebak.

SurayaHarris said...

Semoga baby ni cepat sihat semula.Amin.
saya link entry ni kat my blog..
Tq for making me more grateful today..=)

honey said...

thanks ladynoe for sharing this..minta izin share link utk dipublishkan..
smoga ibu dan anak terus tabah mnghadapi segala ujian Allah..sesungguhnya Allah sntiasa brsma2 dgn org yg sbr..

ojamoja said...

:(

Kucing Merah Jambu said...

salam. ya Allah sedihnya baca kisah ni. berat mata memandang berat lagi bahu memikul. semoga Allah bagi kekuatan pada Hana dan ibunya. thank you ye for sharing, td ada kwn bagi link :)

Elina said...

assalammualaikum minta izin utk publish kan di blog saya semoga ramai yg mendoakan utk Hana...Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya engkau maha mengasihani kau berilah kesembuhan kepada insan kecil ini..Amin..semoga Engkau mendengar doa daripada hambaMu yg hina ini..

H A N I said...

ksiannyer baby hana :( pic first tu baby hana comel sgt...ya Allah, sembuhkanlah baby hana dari penyakitnya..berikanla ibunya kekuatan..amin..thanks noe 4 sharing.

Dita said...

Menangis baca dan tgk gambar :~(

episodkasih.blogspot.com said...

salam kenal....

sedih..xsampai hati nak baca sampai abes...

insyaallah satu hari nanti bby hana akan beransur pulih...kita doakan bersama..

mang0range said...

*mengalir air mata baca tentang baby hana*
sedih.
dugaan datang tuhan pelbagaikan.
agar kita sentiasa bersyukur dengan nikmatnya.
May d sister,Rohaiza keep her strength up.
lady noe,minx izin jgk nk copy this entry to my blog

AwienSyahirah said...

kak noe,
minx izin post di blog
Thnk you
:)

nur_sfm said...

Macam mana dengan baby ni sekarang?