14.6.10

Aku bukan bangang sangat

Mengarut.

Minggu lepas ada lah orang hubungi aku dan menawarkan diri untuk menjadi pengasuh Sabrina. Tinggal agak berhampiran dengan rumah aku. Apartment sama standard. Umur dia 28 tahun. Aku agak gembira pada awalnya, tapi dia cakap dia ada anak berumur 6 bulan. Dan ini pertama kali jaga bayi anak orang.

Bila dia cakap umur anak dia 6 bulan, terus semangat aku nak temuduga dia dengan lebih lanjut terpadam. Macam sumbu pelita kena hujan. Tak boleh menyala lagi dah. Kecuali ada elemen-elemen pembakar yang lebih baik daripada sekadar turpentine.

Tapi dia tetap berminat untuk nak jadi pengasuh Sabrina. - DAN MENAWARKAN HARGA RM550 sebulan dengan tambahan flash card sebagai subjek pemujuk. Perkhidmatan dari 7 pagi sampai 6 petang SAHAJA. Lebih masa kena charge lagi. Kurang-kurang, pekerjaan masa tak menentu macam aku, mau nak dekat RM1000 habis kat pengasuh sahaja.

Ok aku ibu muda. Tapi aku bukan bangang sangat.

Dah tentu anak kau umur 6 bulan. Kau beli flash card pun bukan untuk anak aku sorang. Takkan kau nak beli flash card asing-asing. Tah tah bedak shampoo segala pun kau nak kongsi-kongsi dengan anak kau. Lagi pun, bab education, tiap-tiap malam kot aku dok bukak buku untuk Sabrina. Flash card kat internet pun ada.

Kau tak fikir ke, yang aku akan fikir, yang kau akan BIAS. Kalau anak aku menangis, anak kau menangis, takkan kau nak tujukan anak aku dulu.

Entah kena sampuk apa kau ni nak charge orang sampai RM550? Baik aku hantar anak aku pergi Smart Reader. Baik aku hire maid!

Ok aku ibu muda. Tapi aku bukan bangang sangat.

(Sekadar gambar hiasan)



41 comments :

Nadya said...

Salam.

Humangaihhhhhh sampai RM1000+ mengasuh anak. kalau aku jadi kau, aku sound je. takpe janji puas hati. bahahaha!

p/s : bb baju ijo tu kemain lagi ketak ketak di badan ye.

Ladynoe™ said...

miahahaha! tu la!

ketak-ketak tu dah macam croissant dah kan.

wd.bandages said...

hahhaa..kena pula dengan jelingan sabrina dan entri ni.

apa nak buli mak saya? uicehh.. hahaa

kembatolo™ said...

betol2..mesti dye akan lebihkan anak sendiri dulu..baek tayah kak oi..hehe

Anoneemus™ said...

Kalau Noe hire dia, mesti Sabrina jeling anak dia yg 6 bulan tu mcm dlm gambar kat ataih ni.

Garangnya.Takott..

qasehadam @ nurul said...

Salam..saya sempat bc entry awak ttg pengalaman susukan sabrina dulu..saya mmg tgh nak cari maklumat kenapa ibu tu gagal susukan ank mereka..rasanye semua pon hampir sama sebabnye..benar xharusnye kite melekehkan ibu yg gagal tu,sy harap awak berjaya tuk BF ank yg 2nd lak..kegagalan biasanye akn buat kite berusaha dgn lebih baik lagi.

Aziziorama said...

Nak hantar SmartReader pun bagus jugak Noe. Kalau worth for Sabrina, sesuai dengan u nad husband, I think lepas Sabrina setahun boleh la nak hantar. Now, Sabrina masih bayi, so mesti dia fragile. Kalau pengasuh Akak2 yang 40's yang memang jaga budak memang nak jaga budak, much more better than 26 years old tu. Kalau orang nak jaga budak first thing sebab duit, buat sakit u dan sabrina je. Insyallah Noe, u terus je cari ye, semoga Noe jumpa orang yang betul2 sesuai dengan Sabrina dan u =)

AMIEROZIANA said...

ni bukan nak jaga budak nih..nak cekik darah nih....giler sampai 550 pastu siap nk cas ot...kalu awal2 lagi dah berkira camnih baik tak payah

NURUL said...

gila sampai rm550 dia minta ko noe. kalu aku pun aku tolak mentah2. aku anta umah org rm250 jer noe. punya aku interview kakak tu mcm2. tak sangka kakak tu letak harga murah giler. kalau aku amik lambat dekat kul 9 barulah aku pertimbangkan membayar lebih.


noe ko tgk link nie.
ko terpilih wanita terhebat
http://rasahatidhila.blogspot.com/

Mama Awisy said...

u mahal gila kalau rm550..sangat tak berbaloi!

*Paha sabrina...fuhh!

isabelle said...

woh..itu sungguh melampau.
i rasa kalo u hntr sabrina kat dia, harus la dia xyah beli shampoo, susu, diapers segala utk anak dia selama beberapa tahun. balik2 dia bgtau u, sabrina yg byk guna.

Myth said...

hamboih. Marah sungguh entry ni.

yup, i noe,child is evry1 priority.

Cume terkejut je.

Anna Molly Dean said...

jarang orang yang ada baby nk offer jaga anak orang sebab baby sorang pun belum tentu terjaga.

dan selalunya org yang nak ambil upah jaga anak orang takkan caj lebih-lebih sampai 550 dgn tambahan lebih masa.

ni pendapat berdasarkan pengalaman mak saya jaga anak jiran.

Legasi Piston Pecah said...

gila ar...anak baru 6 bulan dah berani nak jaga anak orang lain ek...ish,elak anak ko tak terjaga je..

siggplus said...

seronoknya jadi pelajar universiti, tak payah susah-susah fikir nak cari pengasuh untuk anak-anak.

tak payah serabut kepala nak temuduga pengasuh

kesian betul orang yang bekerja dengan ada anak.

hahahah

Ladynoe™ said...

ha nanti kau dah kawen kau takde anak, mesti kau ingat kat aku.

theneverendingstory said...

kasihannya ..cekik darah betul org tu..heh..mak sy jaga anak org..baby hanya RM150 jer sebulan..lebih mase dia tak charge..malah dia sayang anak org mcm anak dia..tp tuh aaa..mak saya kat johor kalau tk bole cdgkn noe hantar baby, sbb tgk cian noe mncri pengasuh tk dpt2..tp tkpe teruskan usaha! moga jumpe pengasuh yg ok :).. 550 sebulan tu namenya dia selfish..mst nk kaut duit ebih utk jimatkan xpenses anak dia pulak..ish ad jugak org mcm nie..

Sue Anna Joe said...

dia baca tak blog noe? heh.

Memi Hazel said...

Ok.. sangat mengambil kesempatan lah
Ada ke sampai RM550
Apa dia kasik ? Susu emas kah?

Apa rahsia sabrina ada 'muscle' berketak ketak tu?
Gerammmm !

Misz HoNey said...

rm550??

aku hantar nursery pon baru rm250..

b4 anto nursery, anto rumah org jaga yang anak dah beso panjang pon baru rm280..

apada punya olang hahahhaha

Ladynoe™ said...

ANNA = aku memang harap dia baca.

hawa said...

budak susu ibu memang sihat betul ye? Anak sedare saye pun cam sabrina gak ketak-ketak. Maknye kate sebab susu ibu?

kutojimedo said...

ya rabbi!
comelnya sabrinaaaaaaaaaaa!!
rasa nk cium2 pipi pau die.hihi
kak noe,kirim cium pipi pau sabrina
huhu.geram! =D

nurul nadia said...

my mum jage anak org still rm150 seorang...

rm550? nonsense...

gigitkukukakiku said...

Mak aihhh? cekik darah betul minah tu? rasa mcm nak cekik2 je leher dia.
mak aku pun jaga jugak budak2 kcik ni tp xde lah charge smpai mcm tu skali. And 1 thing, mak aku x prnah charge apa2 bila tiap kali diorang lambat amik anak2 diorang. Haih, mmg x patut betul. Mmg PATUT pun ko tolak tawaran dia tu. hehehe

Ainee Cumi said...

Meh sini aini jagakan.. Aini solo.. Aini charge rm1000 je termasuk flash card dan flash card dan flash card. Mesti orang yang tawarkan nak jaga Sabrina rasa tergugat lepas ni

o kambeng hitam o said...

noe, angkut anak gi bekerja sekali la. 24 jam dpn mata. senang hati :) haha

Fatehah A. said...

mak saya jaga 2 orang budak pun baru amik 400.tu pun mak budak tu yg nk bagi.kalo sorang je, die amik 150 je

NISA KHAIRI said...

nmpk sangat xdak keikhlasan dlm menjaga baby u..bukan senang nk cari org yg btul2 ikhlas jaga baby mcm jaga anak sendiri,mak saya kata..kalo dah bela anak orang, kena utamakan anak org dr anak sndiri...eh, sabrina tu kenapa muka cam tak puas ati ngan orang sebelah??hehehe

ummu_hanis said...

hai yang,
nice blog.
nnt akak link blog awak ye.
awak juga di alu alu kan mengelink blog akak. ngeh ngeh ngeh.
biler baca entry ni akak rasa bertuah terperangkap di melaka.
cume 200-300 utk letak anak di nursery dr pagi sampai ke ptg.
dan baby sitter tak ikut masa pula cume dlm sekitar rm500 ikut masa kite kije.(ni maklumat dr para pekerja kilang la).
anyway... semoga dpt cr babysitter yg sesuai.
luv u.

Aku A-Z-Z-U said...

gila apa nak caj rm550..nampak sgt dia tak buat revision kat internet, pastu mesti dia igt awak pun tak tahu jugak ttg rate babysitting ni, dia igt org lain sama mcm dia kot. dia yg bangang sebenarnya, dah la mengambil kesempatan atas kesempitan org. haih.

zan-xray said...

siap ada cas overtime.
masyaAllah.. sian kalau pasangan tu berpendapatan rendah, abis gaji nak gaji pengasuh anak.

gadis comel said...

mahal jugak ye upah mengasuh.





mengtekedarah duit org btl.

norain ishak said...

macam kes kakak aku, makcik tu mula2 sound kakak aku kat jgn ambik anak lambat.before tu tak pernah sound pun.bila kakak aku cakap nak naik harga from rm200 to rm300, barulah dia tak sound..la ni, die bising2 lagi..tak tahu lah nak tambah sampai berapa ratus..bapak berkira makcik tuh!

abah dan mak haqq said...

kalau harga macam tu..
meh kita pakat reramai jadi babysitter..

amboi bukan main mahal lagi ek..
macam hantar 2 orang anak dah..

kadang-kadang mereka ni demand melampau sangat..

tapi tak semua babysitter macam tu kan.. :))

Sloeko loe said...

baca-baca

Nor Rimah said...

kompem la perempuan yg menawarkan diri kunun3 nak jaga anak ko tu bangang noe...

Hidemichi said...

tak malu giler offer nak mengasuh anak org in the first place padahal sendiri pun ada anak kecik!

cik fiza said...

geramnya tgk sabrina.. rasa nk gigit jek peha dia...

rasanya pengasuh yg offer diri tu ada degree kut hehehee tu yg charge mahal giler nk pengsan...

selalu kalo org keje ikhlas, dia xkn berkira sgt... lgpn anak dia nk dekat sama baya...

ni kes nk amik kesempatan...

ejaMaria said...

akak pernah buat entry... pengasuh umur 20-30an mmg tak sesuai jaga anak orang... nak nye lagi die pun ade anak sebaya anak kite... naya anak kita nnt...
lagi satu... rm550 tu melampau la! standard biasa kat umah maximum pun rm300 je... haih cekik darah tul

BaBYfarhanShOp said...

mak aiiii mahal yer... sy anta baby kat area desa pandan pun baru rm 250. kalu lambat x pulak kena tambah... jangan la sampai mcm tu... pengasuh sya pun x amik lebih dr seorang baby... sabar yer... insyaallah akan jumpa yg ok nnt...