16.8.11

Kecantikan Tu Kadang-kadang Memang Tak Subjektif Sangat.

Kisah Benar 1

Dalam perjalanan pulang ke LRT di petang hari. Aku membontoti dua orang akak yang kerja sefirma dengan aku. Jabatan lain-lain. Aku tak kenal mereka pun. Biasa la ahkak-ahkak kalau berbual, kalau kau berjalan 1km jauh pun kau boleh dengar suara mereka. Jadi aku terdengar;

"Perasan tak ada sorang budak korporat tu,"
"Ha yang mana?"
"Yang tinggi-tinggi, cantik-cantik tu. Dia dah pakai tudung kan? Cantik,"
"Cantik ke? Dia BESAR lah,"
"Haah kan, besar pastu bontot dia tu pun besar sangat,"
"Haah kan, bontot dia besar,"


Hiihihihi, mereka tertawa.

Aku senyap. Jiwa aku menangis.


Kisah Benar 2.

Hari itu aku fokus betul nak siap kan semua kerja yang ada. Aku duduk mengadap skrin. Lepas satu-satu kerja aku siapkan dengan jayanya sehinggalah;

"Noe, muka kau kan, aku tengok komersial gila, tapi badan kau spoil la. OUT terus!"

Aku senyap. Jiwa aku menangis.


Kisah Benar 3.

Sementara menunggu waktu pulang, Akak-Hebat-Diranjang duduk mengadap aku yang sedang bersiap-siap pakai stokin dan sarungkan kasut.

Dia perhatikan aku, dan berkata;

"Noe kau tak kau cantik?"
"Tah la kak, aku rasa aku biasa je,"
"Muka kau pakej, tapi sayang, badan HANCUR,"


Aku ketawa. Tapi, jiwa aku menangis.


Kisah Benar 4

Sedang menunggu kertas keluar dari mesin fotokopi, tiba-tiba Baharom tegur aku;

"Noe kalau dalam kategori perempuan badan besar kat EPF ni, kau la paling lawa,"

Aku senyum. Jiwa aku menangis.

Tamat Kisah Benar.

-----

Kenapa puji aku at the first place kalau akhirnya kau tapi-tapikan dengan badan aku yang gemuk ni. Tak payah la wey. Aku taknak dengar lagi la. Ingat aku suka sangat ke jadi gemuk macam ni. Dari aku kecik orang ejek aku gemuk. Apa aku nak buat lagi? Dulu berat aku tak sampai 60kilo pun orang cakap aku gemuk. Bila dah cecah 60 lagi la orang cakap aku gemuk. Skarang dah lebih 60 pun, apatah lagi. Rangka aku jenis besar la. Mentang-mentang korang kecik, terus nak kutuk orang besar macam aku. Aku letih la. Dari dulu sampai sekarang kerja aku asyik control makan je. Nak makan nasik takut. Nak makan kek paranoid. Nak makan itu takut. Tapi badan aku rupa ini jugak. Aku nak buat apa lagi. Pergi gym dah letih. Bosan la aku. Korang boleh la cakap, "ala makan je la apa-apa tapi nanti exercise la.." habis tu, korang makan mengketedarah macam nak mati tak pernah exercise tu apa jadahnya. Yang korang tau nak komen orang, lepas tu suruh orang gemuk macam aku ni buat kerja lebih menyusahkan diri. Agar aku yang gemuk ni boleh slim macam korang. Baru boleh join komuniti cantik korang?

Macam mana aku nak ada self confident yang tinggi? Aku pergi sana-sini semua orang cakap benda yang sama. Orang yang tak kenal aku pun boleh cakap benda yang sama. Aku duduk buat kerja tak kacau orang pun, orang tiba-tiba komen. Lagi satu, kenapa nak masukkan aku dalam 'kategori perempuan gemuk, maka aku la yang paling cantik'? Kiranya kalau aku masuk kategori perempuan kurus, aku paling buruk la kan? Tak kisah la perempuan kurus tu muka diorang setakat ala kadar je. Tapi oleh kerana diorang kurus, pakai skinny jeans, harem pants, terus diorang jadi cantik. Ingat aku tak stress ke? Nak suruh aku kurus jugak supaya puas ke hati korang? Tolong la berhenti. Tak payah cakap apa apa lagi tentang muka dan fizikal aku. Senyap je sudah.

Bertahun-tahun aku hidup aku tak ada self konfiden sebab orang-orang macam ni la. Kalau ada lelaki hemsem nak berkenalan aku larikan diri sebab aku sedar aku gemuk. Yang aku fikir, aku segan kalau aku couple dengan dia, nanti kawan-kawan dia cakap "Amad tu hensem tapi sayang, awek gemuk," Aku minat kat orang, orang rejek sebab aku gemuk. Padahal mamat tu tak kacak lansung pun. Mamat Sepah lagi kacak dari dia. Aku suka sebab dia kelakar. Dan sekarang ni aku tengok isteri dia sekarang takde la lawa mana. Tapi, kurus. Aku susah nak terima pujian kat internet kat facebook kat twitter segala bukan sebab aku nak orang puji-puji lagi dan mengiyakan aku, tapi korang semua tak pernah jumpa aku. Ye la bak kata orang lain selalunya; Noe ni muka cantik, badan HANCUR. Kang menyesal pulak korang puji aku. Indah khabar dari rupa.

HANCUR wey. HANCUR. Bagi aku HANCUR tu dah takde nilai. Tapi itulah yang orang selalu ibaratkan dengan badan aku.

Umur aku dah nak masuk 30 dah orang asyik kutuk aku benda tu je. Kadang-kadang yang kutuk aku tu muka lansung tak lawa pun. Ya memang. Aku jarang nak cakap orang tak lawa. Tapi, memang, kau tak lawa, tapi oleh kerana kau kurus, kau kutuk aku. Dan aku tak boleh nak lawan, sebab satu; Aku tak suka nak kutuk muka orang tak lawa sebab badan aku sendiri pun gemuk. Vice versa. Buat apa nak kutuk. Nanti aku takut muka aku buruk macam kau. Kau tak takut ke gemuk macam aku nanti?

Aku punya stress ni kadang-kadang sampai aku menangis sorang-sorang. Bayangkan la. Stress nya aku. Terbawa-bawa. Terngiang-ngiang. Yang korang tau komen komen komen, kondem kondem kondem. Memang la boleh cakap, "takpe noe..gemuk-gemuk sedap peluk suami sayang," tapi hidup aku bukan dalam pelukan suami 24 jam pun. Aku pergi kerja. Aku jumpa orang ramai. Yang aku jumpa tu pun aku tak tau orang ke puaka. Kerja nak sakitkan hati aku je.

Tolong la berhenti. Aku tau aku tak perfect. Tapi aku taknak mati sebab stress. Aku dah bosan dengar "takpe noe, jadikan semua tu sebagai pemangkin untuk kau kuruskan badan,". Klise sangat. Aku dah bosan nak berusaha. Tak ada apa yang nak dimangkinkan lagi.

Donate la duit sorang sikit sampai cukup rm50k untuk aku buat pembedahan plastik buang lemak segala. Biar slim. Baru puas hati korang?


- Posted using BlogPress from my iPad


129 comments :

xshahidx said...

"woi,muka hg xhensem,gemuk pulak tu!"

aku kena lagi teruk!

M.D said...

Pedihnya kak kalau orang asyik cakap macam tu je. boleh jatuh self-esteem..

My Online Shop said...
This comment has been removed by the author.
Hana Soffelia said...

Kejamlah weh ckp org gemuk! Dasar..

P/s : sabar ye sis!

♥CIK KUKUMERAH♥ said...

alah kak, sebenarnye dorang tu jeles kat akak.. org yg selalu perlekehkan org lain ni sebenarnye ade masalah HATI.. dengki kat org.. tulah spesisnye.. so lepas ni.. sape2 yg kutuk akak tu.. cakap je kat die.. aku GEMUK aku HAPPY.. KO ADOOOO??

zella y said...

selalu rs mcm ni...sedih... (T-T)

Ainee Cumi said...

Apa apa pun K.Noe memang lawa.

fani cun said...

aku selalu kena.. dorang cakap coynyeeer ngan diee. (besarnya lengang dia).. sambil memicit2 lenganku.. macam vavi tak???

Syara Mohammad said...

mulut org Noe... takkan nak tutup mcm mulut tempayan.

Syara ada jugak housemates tg jenis rangka besar and they face the same problem. org mmg kondem.. tapi, mmg diorang lawa. itu kelebihan jugak. muka kacuk lagi.

Noe... only u know urself best! kitorang bg semangat samapai bertan-tan pun tak guna. only u cam motivate urself. no one lese can. okay dear?

all the best with life!

eiyra'z said...

noe..aku pun slalu terima kutukan mcm ko..
"ko ni kan..muka lawa,ats bdn ko ok tp tang bontot tu besar giler wei.."
aku nk buat camner?dah mmg keturunan aku sumer camtu..so aku workout mcm nk mati,tahan lapar smpi menggigil bdn aku,control mkn smpi kempunan..at the end aku tetap kena kutuk gak...
so..mulut manusia ni mmg xleh nk tutup.lumrah manusia suka bnda yg cantik,perfect.tak ramai wanita dianugerahkan body yg slim,kecik lepas beranak pun maintain..kita sama noe,pas beranak bontot,peha,bdn besar mcm tong.aku puyer takut smpai aku simpan sume seluar keje aku..hari2 pkai bju kurung sbb nk tutup bontot besar aku,org sekeliling ckp aku kampung pkai bju kurung.adil ker?

hanys said...

Faham situasi ni. Dulu ms i kurus ubderwight sume ckp mcm plywiod. Bila dh jadi ideal semua ckp gemuk mcm beroti. Hampeh betul. Adik pun kena mcm tu. Dgn kwn2 bek yg tk ikhlas plak tu. Sedih. Tp lm2 mampos la. Siap sound ckp suka hatila bkn mkn pkai duit korang pun.

Si BungaPopI said...

sekurang kurang nya, akak cantik.

Yang saya dapat:-

1. pegi sagat muke kau tu kat jalan bagi licin dulu la weh. Baru jumpa aku balik.

2. Kau ada misai.

3. Besarnya tangan kau.

4. Kau tak cantik.

5. Kau tak ada buntut lah.

6. Kau kena rejek sebab dia suka perempuan lain? Sapa lagi cantik? mesti perempuan tu kan? T_T

kak, even sign yang tulis, "Im fat, but I can diet, But U're ugly" tu pun buat saya rendah diri tau kak.

tapi jujur saya cakap. entri akak ni sedikit sebanyak melegakan hati saya by knowing bukan saya seorang stress menangis sebab fikir kan perkara-perkara physical ni.

Padahal we know we have awesome personality. but ppl still judge us physically.

Poor society. heh.

Mas said...

melalui benda yg sama..T_T

eLL said...

noe, aku admire ko masa kat poli dulu. jeles weh badan ko tegap. amir cakap cita-cita ko nak jadi polis.
aku tak kisah, yg penting kau cantik. biarlah klise 'yg penting dalaman cantik' tapi aku nak cakap jugak. yg lebih penting ko sihat dan fendi tak risau fizikal ko.
adatla org dah ada suami, ada anak.
so, jangan stress sgt, nanti ko stress, ko sakit huduh giler kalo ko kurus weh. kalo kurus tapi sakit watpe. kalo ko kurus, muka jadi tak cantik watpe?

Renee Yusof said...

just jwb camnih :

"aku gemok pun, aku cantik..
korang kalau gemok cantik tak?"

based on true story, terus sume diam terkedu...

meenyusuf said...

ala noe..samalah,kita pon selalu kena,tapi sejak husband dah takde nie baru badan turun gila-gila..sabar la bebanyak..Memang,yang kurus2 kutuk kita tuh tak cun pon!!

Senang kau cakap gini.."Ala,gemuk tapi cun takpe,boleh kurus..Kalau buruk tapi kurus?? takleh buat apa dahh..LOST CASE :P

NurulMimieJamaludin said...

saya pun gemuk ! pernah di ejek oleh orang yang saya suka pulak tu. Pedih lagi sedih terhiris.

Sekarang ni memang nak kurus sampai pernah rasa kekurangan diri inilah punca tak ada kawan. :(

Cik Odie said...

ohh tidak.jangan sedih sangat sebab orang lain punya mulut.memang kita rasa down habis bila orang lain sentuh pasal fizikal kita.


aku pon gemok jugak.serius dengan berat around 75kg apa yang aku expect orang akan cakap?comel?



aku tak pernah rasa kurus lagi sejak umur 8 tahun.kau tahu apa aku rasa bila mak sendiri pon asyik mengajing suruh kurus aje?



tapi aku buat derkk je lah.sape kate aku tak pernah cuba nak kurus.pernah wehh.tapi secara natural lah aku cuba.pakai produk produk tu tak pernah ah.dalam masa 3bulan paling maximum pon aku turun 4kg je.


tapi aku masih mencuba untuk kurus.kalau aku tak berjaya pon kurus,at least aku tahu aku dah mencuba.



kau pon kak noe.kau takkan mati kalau orang orang yang mengata kau mengkondem kau tu pergi dari hidup kau.kita hidup bukan untuk diorang.kan.



so pekakkan telinga.kerja elok elok.esok lusa mungkin kau boleh naik pangkat.bila naik pangkat, gaji pon naik.maka bolehlah kau pergi London weight management.in case kalau kau still nak kurus lah.



maaf komen panjang.ruang banyak sangat.=)

pakkordi said...

Kalau kau jadi hantu, sure kau kurus dik. :-)

ejaMaria said...

biar la gemuk janji hati baik... dari kurus tapi mulut macam longkang... ;p

akak gemuk lepas ada anak... lagi tertekan tau sbb pernah rasa hidup kurus slim melim tu... klu jumpa kawan lama lagi la tension... siap banding2 masa zaman anak dara dulu... :(

sharEna said...

sy pon gemok gak lepas beranak sorang. dh usaha mcm2 tp mcm susah sgt. xtolah ape tak kena.

sbb da malas nk stress, maka sy pilih utk lupekan sj & terima diri seadanya. cam bazir je stress sbb org ntah sape2 kutuk. syukur sbb habi memahami sbb dia nmpk usaha yg sy buat. so dia pon redho jelah haha

masih usaha utk kembali normal but at the same time, just enjoying myself.

=)

Haris Zuhaina said...

SETIAP KEJADIAN ITU ADALAH DARI ALLAH.
BILAMANA MENGHINA, MAA MEREKA JUGA MENGHINA CIPTAAN ALLAH S.W.T.
Jgn lah dok stress2.. just enjoy yrself. Nikmati kehidupan. HIDUP kerana Allah dan Mati pun kerana ALLAH. DIA lah yg LAYAK menilai.

isabelle said...

lps ni, standby jwpn... "tu la kan. yang kurus2 pulak, muka tak lawa.kesian."

belogkiter said...

alah.. sekarang orang gemuk lagi konfiden... lain kali jangan lah senyap dan senyum je.. kalau orang cakap lagi macam tu... jawab je.. takpelah badan aku besar.. muka aku cantik kan>??? vouge lagi tu.. jangan jelss.. ataupun ... jawab je.. alhamdulillah kurniaan Allah

Dark @ng3L said...

cakap kat org tu..biar gemok janji tak mengata org..jdnye dosa kurus..

daripada kurus..mengata org..dosa jadi gemok gileeeeeeeeee..

sambil kelip kelip mata dan berekspresi inesen.

eh aku ni mengajar menjawab plak di bulan puasa nieh..:)

gfadhilah said...

salam sista noe,

for 1st time i baca your blog bcoz 1 of my friend post kat FB. sO i pun singgah dan baca. its rili hurt my feeling bcoz i do have a same problem as u sista.

I juga gemok!
and semua lelaki ingin bersama i sebab SEX! WTF.... alasan byk air sedap<---- sgt cilaker!

i juga pernah disamakan dgn babi "kaw tu dahlah mcm babi..babi pun lagi lawa dr kaw... :) i just smile"

byk lagi... u have to be strong sista ignoran people like them tatawu sakitnya jiwa dah nak naik banjir jiwa ini menanggis..

sabar sy bersama and sis :)

Simple. said...

biasalah tu kak noe. tp kdg2 org mungkin tak sedar benda dia cakap sbb die tak jadi macam kita. ala kalau kurus pun buat apa sbb kite still akan ada rasa insecure. sbb once kte gemuk forever kita akan rasa kite gemuk. and people, the will never stop judging and grading. that's people :)and perhaps; LIFE :(

misya mialen said...

senyum noe.gemuk2 pun masih cantik juga.klu yg kurus, dahlah kurus, tak cantik pula, tu lagi la tak sedap mata memandang.sy doakan noe sllu kuat hati..yg penting hati mesti baik noe.^_^

afid said...

noe,
sy pon sama sebab dulu masa berat 55 pon org kata gemok. semua nak paranoid, asik kenapa org kata aku gemok2..gemok2..semua nak takut. nak makan kek semua takut jugak. akhirnya terseksa jiwa raga sbb takleh mkn.

sekarang semua makan sudahnya memang jadi gemok betol. hahhaha..

rasanya kalau kita bontot besar memang org nampak gemok. Penah jumpa noe, awak tinngi sebenarnya n betul la rangka besar..:)

Wanie said...

aku paham. aku pernah alami. lagi pedih. bukan aku tak usaha, tapi memang genetik aku tulang rangka besar. dah penat salahkan takdir. even usaha mcm mana pun aku masih macam ni.
utk orang kat luar sana, please stop it. bukan kita mintak nak jadi macam ni, ianya dah tertulis, so people out there, pls hormat orang k.

MY said...

Errr.. perlu ke nak komen org sampai macam tue? Some words are left to be unsaid. Diorg x fhm ke menda tue?

arLene said...

kita bukan gemuk. kita voluptuous (betul ker aku eja?) la. noe, aku rasa aku terserempk ngan ko 1 family kat bazaar tmn melawati few weeks back. cer citer tang mana gemuknya ko nih? ok jer aku tengok.
nyampah ngan orang yang dah memang kurus kata diri dia gemuk (bukan ko tau). kalau dia tuh gemuk then aku nih apa?

hanaahmad said...

aku faham kerna aku dah cukup terseksa hidup dalam diskriminasi. takyah pk kan sgt. kau cantik seadanya, diskriminasi cantik itu berbeda. sekurang2nya mereka masih mahu menegur. aku ni, di opis tu lelaki langsung taknak tegur sebab aku tak cantik. yg cantik je dorang dok wat kawan. tapi, ada aku kesah? dorang bukan hensem pun. ekekekek

Huda Ramlee said...

salam,
lain kali jawab macam ni je
"yes, i'm fat but you're ugly. diet banyak mana pun tetap huduh jugak"...

Dida LiciouS ♥ said...

ok, aku tak gemuk tapi muka aku buruk...lagilah org tak ndak nye...tak pe...noe demoks pun muka lawa apa....u r special just d way u are...nescafe-chill lah!...;)

shahirahkhairudin said...

aku kategori badan lebor la jugak.. pesen pesen suka amik gambo paras dada dan muka sahaja.. amik gambo sampai kaki memang hancur..

tapi relek je sudey ! at least kita ada muka yang lawa.. eh kite? keh keh keh.. tak pasal pasal aku pun nak perasan muka lawa kannn..

Khaleeqa Idrus said...

Lain orang lain penerimaannya terhadap komen orang tentang kegemukan kita. Saya dari kecil sampai ke besar memang gemuk. Cuma masa tingkatan satu hingga tingkatan tiga, badan saya susut sebab saya banyak berjalan -- stayback di sekolah dari pagi, tengah hari jalan ke stesen bas utk blk rumah, dan ptg jalan ke stesen bas balik utk pegi sekolah. Saya sdr bdn dah susut, berat bdn dah turun masa subjek PJK, kena timbang berat dan berat saya turun 10kg.

Masa form 4, badan terus naik balik sebab kononnya hangat bercinta dan bahagia, etc. Masa sekolah dulu, orang-orang Cina dan India mana ada nak kawan dgn saya. Siap bila saya lalu, dorang cakap "Fatty! fatty bombom!" Mula-mula mmg rasa down tp saya fikir, gemuk itu tandanya mak bapak kita beri kita cukup mkn dan kasih syg. Nak kata bodoh, saya ada bakat sendiri. Saya percaya akak pun ada bakat sendiri yang menyumbang kpd periuk nasi akak.

Bila saya baca post ni, saya rasa mcm tempat yg akak duduk tu Hollywood. Semya sibuk nak kurus. -.-"

Tapi satu je lah, makan selagi hidup. Tapi dgn kuantiti yg berpada. Rasa apa yg akak nak rasa. Sekurang-kurangnya kalau hidap sesuatu dan kesan awal, boleh kawal. Dah tua nnt, kena sekali susah nak baik.

Sabar kak (:

Robot | Sakti said...

masyarakat kita terlalu taksub pada kecantikan badan dan rupa.

Sepatutnya perangai dan akhlak yang baik patut kita cari.

Kecantikan itu hanya sementara sahaja.Pinjaman daripada NYA.

ederq said...

gemuk boleh kurus (walhal bukan senang nak kurus). tapi kalau dah tak lawa tak boleh nak tolong la kan. at least kau cantik, noe. dorang tak. sebab tu jeles ok. jelessss.
aku pun stress tgk cermin. lepas beranak gemuk gila. hari2 orang komen. cakap2 macam2. siap cakap nanti laki tinggal sebab gemok.
wtf

fairuz said...

memang mulut orang ni tak boleh nak dijangka. kadang2 kalau dah tahap puaka tu, tak boleh jugak kite suruh dia stop. mulut orang kan? orang yg kurus pun sedap hati cakap gemuk, waddehell?

Aini Amir said...

aku lg la...dh la bontot besar, pendek la tu. cer ko imagine cm rupa penguin.

seb baik ada heel 3-4 inci boleh la tambah skit tinggi so xla nmpk cm penguin sgt.

mak aku lg dasat. katanya aku ni xder rupa. idung kemek TP SENANG NA JAGA.

xper noe, kita sama la!

SumBody Me.. said...

xpa..cakap cenggini ngn dorang..
'badan aku gemok..harap2 pahala pon gemok jgk..dh korang 2..pahal mst kurus mcm bdn jgk kn kalo asyik kondem org je kejenyaa..'

fatin itu saya said...

aku tak tau la..org mesia mmg gemar mengutuk sesama ppuan ke ek? aku tak pernah lagi kena macam tu dengan member2 kat sydney ni.

bila aku pegi beli baju, try2 pastu aku ckp, "i look huge and fat" and they said, no..you're cute (plus, sini ada saiz aku)

i used to be kategori kurus la (tp bukan tulang, sedap2 gitu), tp aku dh naik smpi 84kg, and makan ubat migrin doesnt help sbb mmg naikkan berat badan.

so, it suck.i gotcha.kalau komen kt fb tu, rasa nak terjun lombong. suruh diet la.kurus la.

dalam hati aku...weii, aku pandai masak, aku pos kat fb masakan aku. aku tau korang jeles aku terer masak and suka makan.

surfacenye, org lihat aku confident. dalamannya, tiada siapa tahu melainkan insan2 gemok.

*menangis sendu*

baca post ko mmg mengingatkan aku pada diri sendiri.

bodoh piang la org2 yg suka kutuk ni.

O'gosh said...

lantak la..janji lawa....

jojie Oh! said...

rilex noe..xde la smp jatuh keyakinan diri.. sbr k..
x sume org suke yg kurus, cantik je,, sesetengah org je camtu.. & sesetangah org tu kao knl ko, diorg pon akan tukar pdpat dorg ttg org gemuk, dah lama aku x jmp ko, so mmg la aku x tau ko gemok ke tak,.

'bg aku.. whatever pon ko tetap lawa (ni bkn puji beb) dr poly lg aku ske tgk pembawakan diri ko.. ko confident je aku tgk. so?? what happen now?
jgn kerana dorang yg bodoh tahap penilaian tu ko xde keyakinan ok..

yg ptg, ko dah ada kerjaya, dah ada keluarga ,ko tgk je..bapa ramai org badan bsr yg berjaya..(ade tu muke dorg buruk lg tau), yg jd model plus size pon ada.. rilex k..

pj kan benda2 yg happy je :) jgn bg benda ni buat ko stress, hlg focus dan sbgainya :)

-Julie Jojie-

NajwaZin said...

KAK NOE, DONT WORRY BE HAPPY.

ORANG2 YANG CONDEMN TU SEBENARNYA SAKIT! DIORANG NAK MENYAKITKAN HATI KO, SEBAB NAK MEMUASKAN HATI SENDIRI. THEY KNOW THE FACT THAT THEY ARE UGLY. sorry to say eh.

ORANG CAMNI PSIKO, SEBAB DIA NAK KEPUASAN DEKAT HATI DIA, TAPI DENGAN CARA MENYAKITKAN HATI ORANG LAIN. ini kes menyedapkan hati. hahaha

IGNORE JE. DIORANG LAGI SUKA KO LOW SELF CONFIDENCE.
DENGKI LETTEW DIORANG PUNYA BONTOT KECIK. hehehehe

ABAIKAN JE OK. TAK LUAK AH KALAU KITA NI HODOH KE GEMUK KE APA KE.

YANG PENTING, PENILAIAN KITA DI MATA ALLAH. Bukan di mata manusia. :)

ika~~ said...

sis,sy pn rngka besar..

dulu time kurus (48kg) org ckp kuros sgt wey!kau xelok kurus cmni sbb rngka kau besar etc etc ect..
ble dh gemok cmni (55kg) ckp kau kna kuros sketla sbb ko pndek..
pulaaak daaaah!
lntak korg lah.sis,intla kisah lukmanul hakim dan anaknya tu..psl keldai tu.kita xdpt puaskan hati semua org.they keep talking..

slmt brpuasa :))

oshinz said...

takpe la sis, Allah yang cipta kita, Allah tahu apa yang terbaik dan tercantik untuk kita. at least sis ada muka yang cantik.. hehe. kurus kering bukannye lawa pun, da macam lempeng je.

kc kasedah said...

Sis noe,

masalah sama yg dihadapi oleh saya. bontot besar, perut besar, saya tinggi jenis rangka besar. org cakap muka da boleh da, badan pulak yg OUT. so what? drpd kau tak hensem, muka bersepah drpd kau je yg cantik tapi makan berterabur takleh jugak kan? so definisi cantik skg neh dah bukan tertakluk pd segi fizikal yeh, skg neh definisi cantik bg saya adalah akal dan jugak sikap.

Dan kadang2 bodoh jugak makan hati dengan org2 yg bersikap sebegini. yelah main dan je nak kutuk orang. sebab2 sebegini la, saya tetiba jaga makan. tak makan ayam tak makan daging, terpaksa lupakan makanan favret. damn. pehtu bila tak makan semua tu "eh diet keee?" nak je lempang.


Memang kita takleh nak puaskan hati semorang, ye dak?

Mampuslah.


Utk sis, kita badan besar kita cantik. *MOTIVATE DIRI SENDIRI*


-kc.

:: nia rashid :: said...

erm..biar la gemok janji sihat. biar la apa org nk kata janji kita x menyusahkan org. biar la org yg berdosa, insyaallah pahalanya kat kita...

beauty is in d eye of d beholder darling.
at least ure being urself, not a fake ass...no one is perfect. not even angelina jolie.duhh..

fatin itu saya said...
This comment has been removed by the author.
Che Lin said...

Ladynoe, you are pretty. Sini tak nampak pun bontot besar atau apa. Semua tu kurniaan Tuhan yang memang dah sesuai dengan kita. I pun gemok. Dan rasa tak cantik. Tapi,ala biarlah. Tuhan tak tengok semua tu. Ada anak kawan I, bila marah dgn maknya dia kata "Ibu gemok!" anak I sekurang2nya kalau marah cuma kata "Ibu busuk. Ayah wangi..."...hehe.Sorry off topic -_- jadi yang penting kita hepi walau apa pun org lain kata

Gee Carmen said...
This comment has been removed by the author.
Gee Carmen said...

ermm.. badan saya pon x cantik :(
pehe besar, punggung pon besar.
org dok ngate2 je....
dah tak larat nk sabar.
penat gak usaha kuruskan badan..

tapi akhirnya saya dapat kecikkan 4-5 inci dari saiz asal... sebab saya frust bercinta masa tu! pastu syg main badminton tiap2 malam lepas abis keja masa bulan posa. boleh la kecik sket..merasa pakai baju free saiz, merasa pakai jeans saiz 32.. dulu asalnya saya pakai seluar saiz 38!!

eesyaheera said...

Ramai rupanya sekapal dengan saya. Sampai sekarang saya low self confident sebab saya pendek dan gemuk. Stress la woi. Tapi akak memang cantik, diorang yang mengutuk tu bontot kecik tapi takde rupa. Jealous lettew

sya_zazoo said...

samelah kita..cuma me vice versa. Org sker komen 'kenapa lah ko ni kurus sgt'..kalaulah aku ada jwpn sure aku x kurus dh skang ni.

idayumahadi said...

Jgn stress...ayat2 hampas tu jgn buat rasa kurang keyakinan...ckp kat dia org, satu hari nanti bile kau pulak gemok, ko rase la ape yg aku rasa..sekurang2nye aku gemok dari mula2..aku blh terima kenyataan...cube nanti sampai waktunye kau pulak..lagi la tak blh terima jeans lama dah tak muat..hahah gelak jahat...

Cik Amoi. said...

:'(( xoxo

Z said...

Noe, aku jumpa kau kat Deftones, aku tak rasa kau gemuk langsung. You have curves alright, but not FAT?! Kalau gemuk yang sampai susah nak jalan tu ye la gemuk. Eeeee mentaliti sesetengah orang mmg macam tu, nak make themselves feel better, kena la down kan orang lain. Pedulikan Noe. You're beautiful the way you are.

And I've seen you head to toe, I'm telling you the truth!

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

noe entah knp saya baca post nih sy sentap..sy pun slalu mengalami nasib serupa dan ayat yg sama..cantik, tapi gemuk, cuba kuruskan badan.. sumpah, naik nyampah skrg..ingat sengaja gemukkan bdn ke..?? org mkn sepinggan nasik, takkan aku mkn 8 pinggan kot..dah big frame, metabolisme, genetic, bersalin.. tension bila pikir bab kurus, dan perlian orang...

pari pari syurga said...

hye. i link entry you ni kat entry i. sebab i rasa ape yang you rasa. dan sebab i pun kena apa yang you kena.


orang panggil i gajah.

roeza said...

truk betul dorg komen cmtu..ape dorg tu cukup perfect ke?isk.
sabar noe.

Bigdaddyz said...

Redha sahaja dengan semua ujian dan dugaan ini ...apa lagi yang mampu di lakukan?

suruh mereka senyap dan tutup mulut?

jangan haraplah...sampai bila2 cuma mimpi sahaja.

itu realitinya!

kaizen said...

sabar la kak...

*cantik tu subjektif... dorg x blaja Bio kot time skola sbb x reti beze gemok n org yg mempunyai rangka besar... ape pon enjoy kak!!!

PEAH said...

alaa kakak, cantik tu benda sementara.

CHILL

yui92 said...

cakap saja 'akulah perempuan jomblo blogger faymes tuh"

mesti mereka akan malu sbb blog mereka x sebesz blog kau =p=p=p

♥CIK SHA♥ said...

aku pun selalu menangis dalam hati kes macam ni la..yg cakap tu pulak yg rapat dengan aku..tapi aku terpaksa simpan je dalam hati..huhu..

kadang-kadang yg tak kenal aku pun sedap2 mulot je cakap aku gitu..tambah2 yg jd promoter.."dik muka adik lawa dik..tapi kalau kuruskan badan sikit lagi lawa"..tahik die!

Jackiethevixen said...

faham sangat rasa mcm ni. saya pun selalu kena terutama di kantor. menangis tak berlagu. makan nasi pun rasa bersalah -_-

Huda Luna said...

huda pun kategori bontot besar.
sampai hilang self esteem sbb rasa buruk gila ada bontot besar asik kena kutuk je.

abaikan.
sampai bila nak puas kan hati orang kan?
diorang tak kan paham ape yg kita rasa.

dah la huda bontot besar. perut lak boncet mcm peknen. sampai dah tak tau macam mana nak cover dedua benda ni.

abaikan diorang noe!
noe lawa!
serius lawa.

Effa said...

Hi noe!
pedulikan kata-kata org.

Rhona Rozlan said...

Macam mana orang boleh cakap tentang fizikal orang lain? Confuse.

NURUL JAMIAN said...

masalah ko noe sebijik mcm aku no. dari zaman anak dara ok. org yg tegur aku sama mcm org tegur ko.


'nurul ko ni muka kurus tapi punggung ko lebar lah'

'nurul ko ni sebenarnya kurus lebih2 lagi ko tinggi tapi tang punggung paha mmg tak boleh nak kata apa'


dari zaman anak dara beb hati aku merintih sampai skrg. lg2 dah beranak tang punggung makin melebar.


aku benci sebenarnya tp itulah kurniaan Allah S.W.T. aku redha.


skrg ni aku akan lbh tumpukan kat bahagain muka supaya org tak memandang sgt ke bahagian punggung dan paha aku.


kita senasib noe

Myra said...

what gives them the right utk jadi body police. diorg pun ada kekurangan, pastu pick on others so they feel good about themselves. apa punya coping mechanism tah.

semua orang bukan kerja model, jadi kenapa nak be so critical about others? dia dapat duit ke kalau orang lain besar ke kecik ke putih ke hitam? kerja dia bukan talent scout ok

and sapa2 tgk ANTM pun tau rupa maybe get you to the door, tapi talent yg gets you to places. please lah jangan let your insecurities define you. there's sooo much more lagi to you than what people talk about. dia cakap skali abis kt situ, and you live with yourself. tapi we end up thinking about what people cakap about us yg sepintas lalu tu. kan rugi.

you've been given a chance to live, so live

love to all

Ummu Shafiqah said...

Noe noe. Kenapa lately ni entry banyak tak pueh hati je? Nak kata dah nak monopos, muda lagi. haha.

Ala diorang tu saje je takde benda nak bual. Chillah. Pekena kopi sechewan.

adlyn said...

Nature manusia kan, suka benar mengkritik. Ada saje dicarinya kekurangan orang lain (or in this case 'kelebihan' heee). Kalau org tu cantik, dia nampak part gemuk. Kalau org tu kurus, dia nampak part muka jerawat. Mcm mana perfect org tu, dia akan nampak & kritik part kekurangan org tu. Yang paling penting ialah apa pandangan kita tentang diri kita. If u think u r beautiful then yes, u r beautiful. Jangan dgr kata org lain.

Tapi org kurus kata dia gemuk tu mmg tak leh tahan. I think dia sebenarnya nak org deny & kata dia tak gemuk & puji2 dia. Dulu kawan saya sorg ni, selalu kata dia gemuk pastu bila org kata 'takla u tak gemuk', dia senyum punya lebar ok. Satu hari, I dah bosan gile dgr dia komplen dia gemuk, I pun ckp 'Haah u mmg gemuk mcm tong dram.' Hahaha terus sentap.

Amna.Qadeeja said...

adatla kak,mulut org kt xleh nk tutup lme2 puasla diorg nt. Tuhan je mampu bls

xpe, akak dah bersuami aslkan suami akak terima akak seadanya dah cukup Alhamdulillah kan?

chill k ;)

Cik Yunie said...

Sabar la noe..aku paham ape kau rase..even aku pun selalu kne mcm tu..aku rangka besar jugak..kdg2 rase cam diri aku ni jantan..kt sini aku berbesar hati nk ckp aku sgt suke tgk kau..1st time aku tgk kau dlm gambar,eqa yg tunjuk..aku mcm teruja weh..nak2 bile dpt jmpe kau dpn2...jeles tau sbb kau sgt adorable bg aku..n kau sgt perfect..mcm aku ni dah la huduh pastu org selalu ckp gemok..hahaha tp aku buat xtahu je..dah lali dah...sabar k babe..

naimsaleh said...

persetankan.. orang cakap aku macam papan lapis but aku balas balek sekurang-kurangnya aku lagi hansem dari dia.fair n square. dia kutuk aku, aku kutuk dia balek..

zatytastic said...

fuh.sy paham cmano rasanya...
time secondary school,kulit sy gelap..orang dok panggil dayang senandung.;((

Hasnida Sidek said...

pernah mengalami. sy jd sgt tertekan smpai sy diet tk makan nasi hanya mkn buah limau je sbb bila semua org ckp sy gemuk, sy rasa rendah diri sgt

sy sendiri tk faham kenapa tiap kali org kutuk fizikal sy, sy tk mampu melawan.

shidaidris said...

noe, walau aku xpernah kena ejek gemuk tapi apa yang aku alami sama macam ko.

aku kena start form 1 lagi akibat jerawat teruk yang melampau. kalau ko tengok muka aku dah macam kawah bulan, x tipu punya.

aku bukan nak cakap apa, tapi ko x yah risau sebab ko sekurang-kurangnya cantik

ada orang dahle gemuk,hitam, pendek, macam mana

kueh bakar said...

lawa Tuhan yang buat
gemuk sendiri yang buat

huh!

Tina Johari said...

setuju. dan sangat2 memahami. saya pun slu rasa down mcm tu. sampai sekarang. nangis2 sorang diri tu mmg dah biasa sangat dah.

adibah said...

"kau btaw die, kalau die x kuruskan badan, jgn harap ade laki nak.."

Been there, done that..

Ateeka Amer said...

Kawan saya kata

cantik itu objektif. Sedap mata memandang itu subjektif.

Awak sedap dipandang oleh mata saya dan orang lain. Kecuali mereka yang mulut macam harem itu.

Salhah Suhot said...

er..aku kena macam ni..'nik..ko dalam gambar lawa kot...tapi tengok live tak la lawa sangat..'sentap...tapi aku buat bodoh je..

Aslina said...

org yg ske komplen mcm tu adalah org yang tak pernah tahu kewujudan human variables dalam dunia...

apa bosan laa kalo semua orang pon kurus cantik... tak jemu ke?? pandang kiri awek cun, pandang kana awek cun... pastu mula la tak sudah2 nak kejar yang sempurna di mata.. sampai tak sedar pon tertinggal yang sebenarnya dah terbaik buat dia...

lain orang lain citarasa...

yang penting jangan la lepas mulut sangat sampai orang lain tu terasa... tak semua org bernasib baik dapat semua dalam 1 pakej menarik...

kena bersyukur dengan apa yg ada... tiap2 orang ada kelebihan dan kelemahan masing2...

maybe dia lemah kat fizikal... tapi otak dia bagos... its better dari lawa vavaboom ngan kurus pakej lengkap semua tapi stok dumb blonde. haa... camne tu??

btw, walaucamne pon rupe akak... tapi saye suke ngan penulisan akak... siyes... :D

Myra said...

maybe boleh tambah lagi. saya nak take on a global approach. kebanyakan negara yg ada internet, cantik = kurus, mata besar, kaki panjang etc.

tapi di negara2 lain, gemuk itu a sign of wealth sbb orang lain semua tak cukup makan. cuma tak popular sbb diorg takde internet untk showcase taste diorg and pengaruh dunia. zaman dahulu yg old old english tu semua nobility badan besar sbb mereka ada makanan. the working class yg susah cari makan dgn cuaca sejuk2 tu.

yg kulit pucat nak tanned sebab exotic, yg kita kata biasa itulah yang dia kata cun. yang kulit makan hari lah yg dia cari, sampai fake tan but can so tell its fake. yg kita nak bleach kulit untuk putih, diorg geleng kepala apasal! dan mereka tak percaya ada whitening cream dijual kt pharmacy2.

yg far east mata sepet tak suka mata sepet nak mata besar, nak double lid. yang double lid mata biru rasa mata hitam sangat mysterious and deep and seductive.

kita pandang mata biru cm alahai cantiknya, sangat clear rasa nak pandang lama2. yg hijau n grey tu lagi. yg dia jealous tengok kita nampak muda. tak payah risau kedut2 umur 20, 30an.

kita beriya nak putih sebab it shows status yg baik (tak kerja terik2 matahari). pada bangsa lain, sawo matang itu status yang baik (sbb ada duit nak pegi tepi beach memanjang).

once upon a time semua orang rasa orang yg cantik hanyalah orang putih, tapi skarang sebut eva longoria, tyra banks, halle berry yg kulit hitam semua akur diorg cun. once upon a time, hanya rambut lurus yang cun. once upon a time, tiada pinggang tiada punggung itu the model look (sekarang ada plus size).

where will it end?
scope cantik adalah sangat limited kalau ada orang cakap mcm tu

sebagai contoh yg senang (tapi org putih eh) is meryl streep, saya tak rasa dia cun mana but omg lakonan hebatnya. if you're good, org tak pandang rupa sgt dah. kita yg conscious, kita yg panic sorg2.

why have limits! kita hidup bukan untuk please them!
so i guess the question ialah:

apa definition beauty u?

Mama Likha said...

orang bodoh mne cakap noe mcmtu ? tk msuk akal..... peduliklah ckp org. btulla ckp noe ckp, dorng yg bcakap pun muka pun macam haram. mulut org tk penah blh tutup...

Hidayah said...

i wonder why u always complaint gemuk. TAK GEMOK LA KAK NOE ni!!!! geramnya! how do u define gemok tu? isk..... saye rase depa tu saje saiko. uat keje x bagus mana, tp nak down estimated org len kasik stress. wat da hell sungguh.

chickaboom! closet said...

slalunye org yg suke sktkan hati kte ni coz die dengki dgn kte.. beautiful heart is the most important thing and its very rare to find.. beautiful face is easy to find.. which one u want..

Impian LiDi said...

Slam Noe, tinggi aku 150cm berat aku 72~75kg, ko bayangkan betapa hancus x hancusnya perasaan aku dgn keadaan aku,sejibik cam kau tulis, org ckp muka kiut(ko derang ckp cantek,hehe), cam haremm je la kan, cam la selfconfident aku nak melonjak cam bursa saham,xde maknanya,nk makan semua nk kontrol,nak diet leteh den mak oi,apa yg ko tulis rini mmg mewakili perasaan aku slama ni..n maybe ada jugak yg lain lg kt luar sana..thx Noe terjemahkan perasaan kecewa ni..haha cheer la wey!esok lusa nk raya!btw aku terlalu suka blog ko,mkan tahun aku follow as a silencer je..hehe

Anak Tajul Molok said...

xpe sis! Tuhan ada, suami ada, anak ada. Yang kurus masuk kubur belum tentu tak kena bakar lau mulut asyik kondem orang. Pada Allah semua sama.

:)

Zulfikar Hazri said...

saya gemuk...saya hensem, saya okey!

>.< hehe

mint_pudina said...

noe, you are beautiful..

eRaY said...

noe, aku pernah jumpe ko, xde lah gemuk pun..mmg dh rangka ko beso..same case gak ngn aku...

buat derk sudah, kurus-kurus derang pun, happy ke hidup derang..?? ade ke anak cantik cam sabrina...???

suhayla said...

my mum cantik n kurus.xpena berbdn besar. tp skg dah ade darah tgi n kencing manis. selame ni mkn byk dgn confidentnye sbb bdn mmg xnaik. sedih dgn ape yg jd.

ayah sy besar. jage mkn tapi still mkn sume bnde.sampai skrg sihat je even luaran mmg besar

so pointnye, mcm mane pon bdn kite, xnaik2 atau xturun2, tolong lah jage makan. jage diri. yg penting SIHAT.

cik fara said...

samala prob kita kak. saya pun rangka besar. i guess memang berat akan lebih 60 kot. tapi saya lg teruk. dulu, pakwe cari lain sebab dia kata saya besar. padahal dia tu yg kurus sangat. sabar jela kak. terima diri seadanya.

p/s;lepas akak buat entri ni ade tak orang promote pakai premium beautiful? hehe.

xxxxxxxx said...

unconditional transparency is something most attributable to 4 year olds :-)

jas imran said...

tak payah pusing apa diorang kata der...
bukan ada pekdah pon.
rilek2 sudeh...
sambil tadah tangan dengan penuh kesyukuran dapat pahala free dari mulut2 puaka tu.
lepas tu jgn lupa cakap terima kasih kat depa.
lepas tu tepuk montot dia cakap "jaga-jaga montot awak ni.. bukan selamanya boleh selim. bila2 buleh kembang macam saya juga"
eh montot kau besar ke noe?
aset tu....
kau mampu??

Dilakochan said...

Kite pun mcm same je situasi nye mcm u sis!

Tapi, dh lali dgn ckp org semua!..

So far belum dpt lagi menjatuhkan semangat diri ni..

Jauh di sudut hati, mmg nk jugak kuruss..

Lady RaRa said...

bab badan, aku pun stress

nak donate kat hang pun buat buang lemak pun, buat apa, tak guna pun..melainkan donate hang buat pembedahan pengecilan rangka..

aku rasa besar ialah best..kalau jalan, nampak kutu atas kepala orang

tapi as again manusia mana penah puas...

tetek besaq pun tak best tau? walaupun badan saiz M tetap aku tak buleh beli baju saiz M!

pastu orang ejek aku hantu kopek la, tetek selambak la..kesian aku aku..

gurauan apakah kehidupan ini..

Jon said...

Banyak betul orang gemuk komen, including ME!

nn said...

benci gila orang macam tu. hari tu contohnya, adalah berbual pasal sorang perempuan ni. and then saya cakap lah, perempuan tu cantik. boleh pulak member ni cakap "haah cantik. tapi besar". and i was like, so? kenapa TAPI besar? whats wrong with being BESAR? menyampah siot.

rekbing said...

cmne nk komen ni ek?
haa ok. manusia mmg suke cari kelemahan manusia lain. sebab nak tutup kelemahan sendiri.
kurus sket kata aneroxia, gemuk sket kata obese. susah nk layan masyarakat ni sebenarnye

adda_shariff said...

org ckp,
kalau gemok bulih kurus.

tapi kalau buruk? sampai tua la muke buruk. haha. jahat.

takpela noe. badan besar takpe yg penting badan sihat. besepah org kurus kolestrol tinggi aihh...

model2 besepah smoking n anoreksik kot.

yg penting sihat. okay? jangan sedih2..:D

juneHalim said...

noe, aku ni mmg xgemok, tp aku punya rangka mmg besar, sbb keturunan aku mmg cam tu, dan pernah di samakan badan aku ni macam LELAKI.

sekali dua ko cakap aku cool, tapi kalau dah ari2 ko hadap aku dengan cakap aku punya badan mcm LELAKI, lme2 aku jd rendah diri gila.

Tapi sudahnya aku biar kan je, LELAKI ke apa ke, ko suka ko tengok xsuka ko tutup mata.

Orang rangka besar ni memang gtu la noe, ko jgn stress sgt noe. ko dgr yg baik, yg buruk ko pekak kan je. yg penting ko cantik, dr dorg, dah lah muka xcantik, hati lagi busuk.

Cik Yunie said...

eh rangka aku besar arr noe...tp bahagian atas laa..bahu aku..nk cari baju susah kot..dah la badan aku panjang...lagi susah nk cari baju..abah aku penah ckp kt aku "abah igt jantan mana yg masak kt dapur td"...nasib baik abah aku..tak arr aku terasa sgt walaupun mule2 agak terkilan..haha meh aku siku kau..hahaha

yaya said...

what goes around comes around.
tadelah sume orang buta kot nak cakap asal orang kurus mesti cantik.
ramai je kot yg tak kurus tapi cantik.perhaps orang yg cakap tu jeles je ngan kau. siryes ckp aku agak lah kurus and aku sangat2 down ngan diri aku nak2 when people said kau ni kurus sangat tade shape segala. pegi lantaklah ape orang nak kata. u just have to believe in urself.

よしくに みやこ said...

Yg penting sihat noe!
manusia mmg x perfect kan?
You can never satisfy others. As long as you're happy it's all that matters.

mun said...

salahkan media! media yang bertanggungjawab menjaja cerita kurus itu cantik kurus itu boleh shopping dgn senang hati, makan sikit diet gila2 macam nak mampos itu kurus. *sigh*

memanglah kena sihat, sihat dengan makan! pilih pola makanan yang sihat. tapi bila media cerita macam tu nasib orang yang so-called badan besar terbiar, nak makan pun salah nak try benda best2 pun salah padahal sukahati la nak buat apa kan janji bahagia janji happy. haih

dorang tak pernah fikir perasaan badan orang besar tu mcmana. hello kalau dah genes dia macam tu tak kan ko nak suruh dia asah rangka badan dia kasi kecik, akai ada? emo tiba2.

orang panggil kau gemuk, pergi kedai nak try baju salesgirl bg pandangan macam 'eh minah ni tak sedar diri ke' tah papekan, serius aku tak faham.

biarlah gemuk tapi hati baik, badan sihat dari muka cantik badan kurus tapi perangai langsung tak boleh guna lagi teruk.

i feel u sis, dari kecik sampai kebesar kena ejek gemuk. apa adahal, tebalkan je gegendang telinga tu and keep on motivating my own self macam agak pathetic la gak tapi nak buat macamana tak kan nak terjun KB mall sebab stress. T.T sedih kot. haih

kan bagus kalau semua orang appreciate setiap saiz yang ada kat dunia ni. hmm

The Spiral Eyes said...

NI KAK RABIAH nak tulis

berat aku 115kg dengan ketinggian 175 cm,aku beso,rangka aku beso gila.Sampai aku kalau nak berkenalan dengan orang dulu guna gambo jiran tapi diseiring dengan peningkatan usia aku dan bertambahnya ilmu agama aku

Aku sedar ,sesungguhnya ALLAH tak melihat badan dan pakaian dan rupa aku tetapi melihat pada niat dan amalan aku :)

Maka jangan bersedih hati naa

iNi_aKu said...

Hai,

Memang pedih kn klu dinilai memalui fizikal..saya pun alami benda yg sama but my case is because i'm skinny..rasa2nya start dari sekolah rendah smpi sekarang, dh 20 tahun lebih org asyik komen benda yg sama..n part of the reason i'm being dumped is because i'm not fair (cerah/putih melepak) enough n i'm not chubby enough (bkn stok comel lote sedap dicubit).

But what to do..those yg suka judge tu is because they're not in our shoes..so sabar banyak2 :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

jgn sedih..bersyukur apa adanya..Allah dh bagi muka lawa satu rahmat..ai ni kurus kering cam papan + muka x brp nk lawa tp i happy jer wlaupon org nak kutuk-kutuk ai


sekurang-kurangnya kita ada mata, hidung, mulut, cukup 2 telinga, lengkap kaki tangan..seriously ai x suka tgk muka ai kat cermin tp sapa ai nak benci dgn kurniaan Allah kan..maka kuncinya bersyukur aje..

Nuramalina Aziz said...

same la.nana pon.dari dulu org duk panggil muke comel tapi gemuk.cam sial.saba je la.ape kite gemuk ni menyusahkan org ke.lagi bengang jumpe mmber2 lame pastu pakat2 duk kat "gmuk gile ko skrg.".mmng nk makan penampar.kenape ek.ta perlu kot nk guraw kasaq camtu sekali.ingt jiwe ank bongsu cam kite nk ta sensitif ke..grrrr

saodah said...

i feel u..
saya pun besar. tinggi dah 176.. kalau kurus pun org kata gemuk jugak. paling terasa sbb ada kakak yg kurus dan cantik. and bila org kata" kenapa kakak ko kurus..ko gemuk..eh besar?"
and plg best
" eh betul ke tu kakak ko..asal dia cantik?"

and terasa if mak asyik tanya hari ni makan ape.. jgn makan bnyk nnt naik pelamin tak cantik..


like i want all these..

its hard to build confidence when people unconsciously bashing u..

its hard to keep telling myself that theres nothing wrong with me..

its hard to feel people like me for who i am..

but yeah..

ilieatiqah said...

2,3 tahun lepas, my weight only 35kg...time tuh makan lahh banyak mana pun, badan memang takkan naik....orang2 sekeliling sibuk bising,
'pehh, cuba makan banyak sikit...kurus sangat nih...'
'ko nih keding r...'....

but sekarang dah 40 kg...mungkin body metabolism dah rendah, so, makan sikit jek, badan akan cepat naik...kalau ikutkan tinggi yang hanya 155cm nih, still underweight lagi..memandangkan muka nih bulat, so, memang dari jauh orang perasan pipi tembamlah kan...

but, baru naik 5 kg dalam 2,3 tahun, semua orang sibuk tegur,
'eh, dah gemuk eh sekarang?'
'ko tak keje cuti sem nih? patutlah makin gemuk..'
'pehh...ko pesal makin hari makin gemuk jek aku nampak...'
'aritu nampak okay jek, sekarang pehal pipi nampak tegang jek..'
'cuba makan bila lapar jek...takdelah naik berat badan tuh...makan sebelum kenyang yek..'

seriously, hanya sebab kata2 diorang nih, tak pasal2 depressed nak kene jaga makan, sibuk cuba segala macam diet sebab nak kembalikan zaman 35kg....

kurus salah, gemuk pun salah...-_-
diorang tak tahu ker kadang2 pe yang diorang cakap tuh akan memberi kesan pada self-esteem kita?

An idealist that doesn't know where she's going, but is on her way said...

Noe,

Aku pun tergolong dalam kategori tinggi, rangka besar dan berisi (gemuk hoho tapi tak la sangat).

Bentuk bdan pear shape so kau tahu2 saja lah bahagian punggung memang perghhh.

sorang jiran rumah ayah aku tu, setiap kali jumpa aku je mesti kata

"gemuknye ko sekarang"

dan akak ni adalah tidak kurus ok. mungkin dia rasa dia ada hak nak kata macam tu sebab dia dah beranak pinak segala.

ada satu hari tu dia datang rumah aku dan kata 'ko kenape gemuk sangat'.

'gemuk itu..'

'gemuk ini..'

'gemuk dan gemuk lagi'

berapa kali daaa dia cakap gemuk dalam masa 5 mins tu. aku piss off gile dan start cakap dengan nada marah "Biarlah gemuk pon!!!". Sebelum ni aku cuba control tapi sebab dekat sejuta kali dia kata aku gemuk macam dia boleh mati kalau aku gemuk aku memang dah tak tahan.

Kadang-kadang rasa sedih bila orang sentiasa nampak aku ni gemuk. sangat selalu orang buat remark pasal punggung dan paha aku. most of the time aku tak kata apa-apa pun tapi diorang yang tiba-tiba start pasal kegemukan aku.

kadang-kadang rasa down sangat.

nasib baik, macam kau, orang kata muka aku lawa. hoh.

Lady RaRa said...

aku ulang baca entry ni dengan komen-komen 8 kali

tiap kali baca aku teringat2 zaman tumbuh tetek

start dari darjah 6 aku jalan bongkok

malu kalau angin tiup tetek aku ketara

beli baju cantik2 pun terhad

penah aku rasa macam nak potong tetek aku

kan best kalau tetek kecik?

tapi bila dah besaq, persepsi aku berubah bila aku tengok ramai jantan pandang tetek aku walaupun hakikatnya aku masih struggle nak pilih baju, nak pilih bra

tak mungkin aku dapat merasa strapless bra kalau lepas tu tetek aku terbonjol-bonjol

tak mungkin aku dapat merasa bra cantik2 cutie cutie kalau cuma yang ada kat pasaran ialah bra sexy kinky fetish tetek besar saja yang aku blh pakai

sebab tetek besar diequalkan kepada fetish makanya corak bra pun turut sama fetish!

geli ok pakai bra fetish!

dan bila tetek besar, ilusi badan besar pun timbul

cuba kalau tetek aku kecik? sah sah confirm aku masuk kategori sederhana dan mesti aku bahagia

aku tak bahagia dengan tetek aku, sapa kata tetek besar bahagia?

aku puji2 tetek aku semata-mata nak pujuk diri sendiri - tetek besar ini boleh attract jantan, lagipun pamela anderson spent berpuluh ribu untuk tetek serupa tetek aku

tapi sampai bila? kata kata penyedap hati tak kekal lama..


dah la aku tak berapa tinggi! pastu bontot tipus

feeling serupa cendawan hang tau??

kadang-kadang rasa down gak, tapi bila ingat balik, kalau Tuhan tak sebut Kun Fa Ya Kun tak lahir aku bertetek besaq macam ni

ujian aku di dunia ni gamaknya...

han eba said...

tak baiklah. diorang tak tahu ke org stress? TAHU TAK? hish.

cube kene dekat diri, baru kau tahu =.= hailaaa

Ayyen Normin said...

dear miss noe,

miss kena bersyukur. miss ada muka lawa w/pon bdn xperfect mana. at least, and mereka pandang- mereka puji muka. tapi saya neh. badan dah la superb x cantek, gemuk gedempol, muka pon x licin, xgebu, xcerah. xda org nk pandang. yg hensem pandang mcm kita halimunan. yg xhensem tuh berani pulak nak kutuk. at least sy superb bijak, sy ada kelebihan yg mereka tiada iaitu otak yg Allah kurniakan pada sy. itu cara sy naek kan self esteem. :(

Nurul said...

aku ade jiran sebelah rumah ni yg mmg kebanyakan masa akan ckp "kaklong, GEMUKNYE!!'
sampai kdg2 aku nk sidai kain pon nk kena tgk dulu dia ade kat dlm ke luar rumah. smpai mcm tu skali paranoid aku dgn dia. mentang2 la anak dara dia kurus, asik la nk ngata aku.
nasib baek kat opis ni pon ramai yg gemok jd xde la aku tension sgt keje tp sedih jgk.
tekak aku ni pon mengade jgk. kata nk diet tp aaade je yg rasa nk mkn.

Diri Sendiri ; said...

Kak, ni first time aku baca blog akak. Sempoi. Tapi bila aku baca entry ni, aduh.
Akak memang manusia biasa yang tak boleh lari dari buah mulut orang yang tak reti sayang mulut tu.
Tapi kenapa akak mesti ambik serius apa orang kata? Akak macam meletakkan kepercayaan 150% dekat pandangan diorang. Yala, aku tatau perasaan menjadi gemuk, kena maki kena kutuk setiap hari, orang mengata.
TAPI kak, itu mulut diorang. Itu hal diorang dengan tuhan. Akak just live your life as what you want. Simple, happy.
Maaf kalau komen aku ni bajet bagus sangat. Tapi aku rasa akak boleh dan mampu teruskan hidup dengan kritikan manusia ni semua. Sebab manusia takkan ambik kisah kalau orang tu tak berupaya MENJATUHKAN diorang. Ni adik aku baru baca semalam, orang yang kutuk kita tu memenuhi separuh dari kepala otak dia memikirkan tentang kita. Akak tak bangga ke?

Selamat menjalankan kehidupan dengan lebih positif selepas ini.
Assalamualaikum.

nus said...

Baru ada ruang bc entri ni,

Betul la Noe, mulut tempayan je boleh tutup.

Kita senasib,
cuma kes aku..bdn kurus muka besar..
dr sekolah kena ejek sampai la ni..

argh!!persetankan saja setan2 ini.

fifie said...

okay2 kejap kak noe. Hee. Tumpang lalu, fie dah banyak tengok gambar kak noe kat snie dan fie lebih prefer jadi silent reader before this. Tapi hari nie memang rasa nak komen sangat2. Sebenarnya kak noe tak gemuk, nie ikhlas. Bukan kata nak bodek ke apa. Tapi nie ikhlas. Fie berat 43kg je dengan tinggi 167cm. Fie rasa sedih gila bila orang kutuk fie kata yang fie kurus sangat. Memang dah takde isi langsung. Tapi bagi fie, buat apa pun kak noe nak peduli yang officemates or bff kak noe cakap tu. Ignore je. As long hidup kak noe bahagia. Ada sabrina yang cute dengan abang Fandi. It's more than enough kan. Mereka yang kutuk-kutuk kak noe tu ada ke bahagia macam kak noe ? Dah la, jangan sedih-sedih2 lagi taw. :D

p/s : umi fie pun gemuk. tapi dia okay je bila orang kutuk-kutuk dia. Tapi fie marah, fie tak suka orang kutuk-kutuk dia. Ibu kan, siapa tak sayang.

yaya said...

hai k.noe. sy silent rider akak. bace post ni, rase nk komen plak. fst time tgk muke akak, sy rase akak sgt cantek . muke flawless. how i wish sy ade kulit mcm akak. kalau kisah akak, org slalu ejek badan akak, tapi sy slalu rase rndah diri ngn kulit sy. slalu sy ckp kt dri sy, untungnye klu kulit putih, pakai ape pon cantek, baju ngn tudung x matching pon org xkan gelak. tapi klu org kulit gelap, selalu kene jage, makeup xbley tebal2. baju2 x bley kaler2. sy slalu rase sy x besyukur, smpai tiap2 ari usha kt tenet, tnye kt kwn2 produk utk puteh. slalu sy rase rndh diri ngn kulit sy. tapi lately sy tepk. kulit aku bkn melambangkn sape aku. people can said wat ever they want, but we know ourself better. Tuhan ciptakan stiap manusia itu berbeza2 dan perbezaan itu adalah keunikan kite sndiri. so, nasihat ikhlas dari sy. akak jgn sedey, bile manusie beckp akak gemok, sbnrnye mereka sdg mendoakan diri mereka sndri. pecaye pade diri akak sndri. tapi ikhlas pujian dr sy, akak sgt cantek. jgn sedey2 ye, anggap je ini sbg ujian dri Tuhan kepade kite sbg hambaNya supaya kite sedar betape bergantungnye kite kepada Die. =)

hartini said...

gemuk, takat perkataan yang ada 5 huruf,sebagaimana diet yang ada 4 huruf

kadang2 tak paham peel manusia..kita takde kacau dia org..ada je bahan bagi dia utk kritik kita

abaikan je org2 macam ni

HADI ANWAR said...

Kak, sy pun kena gak. dlu x ketara sgt... skang selalu plak... debab la, giant la. yela, tinggi sy dah 185cm. besar plak tu. bila tumpang kereta org selalu kena perli... "kereta aku senget la" "berat sebelah la kereta aku" kadang2 geram. sy besar tp x lak nampak badan tu bulat mcm belon. tp cukup berat, 105kg. ape boleh buat... dah try diet, iron deficiency plak. bila pengsan org xlarat nak tolong. sedih. lastly sy buat je cam biasa. sabar. ayat diorang dah jd lali... yang kontranye... gf sy kecik sesangat. berat dia separuh dari sy pun x... camne la rupa kitorang kawin nnt ye? hmm...

adam said...

Lol. Ramai wanita mempunyai permasalahan ni rupenye.

Patut pesen dok whoring kat fb,twitter bagai.

Nak perhatian rupenye.