13.8.11

Kenapa Kau Meniaga Macam Pundek?

Puas hati aku. Akhirnya lepas jugak perkataan carut keramat di bulan yang serba mulia ni.

Aku hantar tempah 7 pasang baju kurung dari bulan April. Tadi, bulan Ogos yang mula ini, tukang jahit tu kata 1 pun tak siap lagi. Alasan dia;

"Akak rushing untuk raya la dik,"

Habis, kau ingat aku sambut Deepavali?

Bila ditanya; bila siap? Dia jawab;

"Tak tau la bila boleh siap,"


Dah, tak payah baca sangat nukilan kali ni. Kurang pahala puasa korang kang.

Selamat berbuka puasa. Bye.



- Posted using BlogPress from my iPad


33 comments :

yui92 said...

bab rushing tu betul la kat dy... tp tempah dari april kot... haha lama dah tu =p

kueh bakar said...

tamak + last minit = pundek

Raden said...

ganti rugi dan saman malu. eh

.sweet-ants. said...

melampau. dr bulan april anta belom siap??

Nazry Iskandar said...

pemalas atau rushing??

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

nasib baik baca blog akak time dah berbuka..hehee..kte sama lah kak..dari bln april lg hantar tp tak siap2 lg..bila kte suruh oter ke ape nnt blh lak dia refused?geram nyeee..kte byr kot?adoi sakit nye hati..

Yuyu Musa said...

sabor kak sabor..hihikk

tapi geram jgk klo baru jahit sepasang yg blom tentu siap..huh!

no cool nick yet said...

perbuatan standard aku setiap tahun kecuali tahun ni...hantar tailor cina memang berbaloi walaupun mahal. aku dah give up dgn tailor melayu...ok, i sound racist but i dont care...

Aien said...

tapi tajuk ni kalau nak ditujukan kpd sesetengah peniaga bazaar ramadhan pun boleh rasanya.

sbb terbeli kuih basi. dan bukan sekali.

tapi klu dah hantar dari april satu pun tak siap mmg boleh tahan pundek la. tamak.

fairuz said...

hhahaa dari bulan 4 tu. melampau! amek balik baju tu. lulz

RepublicAku said...

keh3...itu yg bakal kita terima dan hadapi bila tiba bulan mulia ...ada sahaja manusia yang setaraf syaitan kita jumpa!

Ayyman Rahim said...

Kesian gila. Jarang tempah dgn dia? Or first time ni?

shidaidris said...

haha...tailor memang macam tu, memang macam tuuttt, susah gle kot nak cr yang ok. kalau x lambat, jahitan x elok....haih.

dilema betul

Adam said...

untuk tukang jahit itu, anda kena kutukan sihir! dia utamakan sedara mara die dlu.

Myra said...

oh. my. god. apakah itu?
boo gila. tak perlu advertise dia tukang jahit pls.

pls ambik balik kain2 tersebut n hantar kt orang lain untuk next raya (haji or puasa).

banyak baju siap yg cantik sekarang milady :) <-cubaan memujuk

p/s: sesuatu yg sy belajar dari ibu: always check up on benda yg kita send kat orang, biar tahap harrass pun. (itu style dia, sy tak suka harrass tapi dah biasa kol n tanya periodically biar dia tahu kita aware timeline)

*hug* jangan hantar kt dia dah

hanaahmad said...

pergh..hantar dari April kot. dia terima tempahan dari August last year ke hape yg rushing sgt? kalau aku pun hangen.

Kucing Serius. said...

Memang peniaga lahanat kalau macam tu. Nak berniaga tapi malas.

Standard melayuuuuuu. Jom curse curse malay.

hanys said...

Ehem.
Noe dah dpt ipad. Ke aku je yg br perasan??
Syoknye.

peej said...

memang melampau. last la weyh hantar situ.

kakakdegil said...

Pernah kena. Mula mula dia cakap sempat sempat.. last last tak sempat
Waktu tu laa kene low bp lah, migrain lah..

Haih!

norinaomar said...

melampau betul..kenapa ramai orang annoying di bulan mulia ini huh!

beli siap ajelah sis...

maCy said...

bengang perangai macam tu. tak boleh tolak lah tak payah ambik lagi.

ade yg ok. tapi kebanyakannya selagi kite tak datang jenguk mmg asyik kena tangguh aje.

Ladynoe™ said...

Memang itu la kali pertama aku hantar dengan dia. And yes, kali terkahir. Aku dah bayar hampir separuh pulak tu. Balance tinggal rm155 je lagi. Aku kecewa sungguh. Memang boleh je nak beli baju dah siap, tapi susah untuk aku sebab baju kurung dah siap selalunya kain dia mesti singkat untuk aku. Piss off nya....ya tuhan.

xxxxxxxx said...

always try to see the cup, half-full...why not take it as Allah's trial for thee?...consider tis one of His many ways to reward His servants who are patience... o:-)

isabelle said...

i pernah serang satu kedai jahit ni bagi pihak adik i.
hahaha.bagi pihak tuuu.
tapi sbb i ni jenis xleh ditindas, maka mmg telan liur la tailor tu menjelang raya.pdn muka. skrg dah tutup dah kedai tu

mendatak hijau said...

ko bagi due date x?

NurulMimieJamaludin said...

sabar saja lah. Bulan 4 sampai bulan 8..lama tu. Saman kan aje

kimmy said...

Saya pernah kena lebih kurang mcm ni. Hantar baju 2 bulan sebelum puasa.Tailor cakap boleh buat. Sepasang je pon. Dah siap2 bagitau pattern mcm mana saya nak,then lagi 2 minggu nak raya,bila sy call, dia boleh tanya kain sy yg warna apa dan design mcm mana ek? Rupanya dia tak buat lg. Pergi nk ambil balik kain tu,masih berlipat elok lg dlm plastik yg saya siap seal lagi. Maknanya,dia buka pon tak. Pastu bg alasan tak sempat siap,byk tempahan. WTH kannnn..

safiyyah osman said...

Xsekolah puny tukang jahit. . Dri blan4 kot. . Wtfs. . Kejan ja dia mint siap juga. . Klu x ambil smua duit blik sis. . Biar dia nganga. . Lgi berapa hri ja dh nk raya. .

cik rose said...

Noe, aku rase tailor wannabe tu kena sawan kot drp April sampai Julai. tu yg baju2 kau tak siap2 lagi. kalau dia tak kena sawan, memang dia super-pundek lah...

-icha03- said...

hish,
pon rasa nk ter carut
dari april kot..
jadahnye yg dia rushing sgt.. ??
sabar noe..sabar..

jas imran said...

sumbat kain tu kat mulut dia. supaya tiada lagi kedengaran alasan-alasan yang munasabah.
bai.

along nordin said...

lamanya dari April sampai Ogos x boleh nak siap,mmg berapi la ni