27.9.11

Perkara Rawak #039 - Alah


Runtuh tau jiwa bila tengok anak alergi macam ni. Entah alah akan apa entah ni aku pun kurang pasti. Ada yang siap suruh kasi minum air yassin sebab takut kena ludah jin.

Alamak.




17 comments :

Fazlinil Irma said...

sabar noe. barangkali anak awak alah pd makanan. lepas ni kena hati2. kalau makan sesuatu dia akan nak balik ruam mcm ni. tu tandanya dia alah dgn makanan tersebut.

yui92 said...

bawak jumpa doktor

♥naematulsaadahismail♥ said...

salam noe.anak buah aku pun teruk jugak alergi..
suma consult dengan doc pakar.
dr.nathan..klinik baru dia dekat uoa bangsar tu.dekat jalan raja laut pn ada.try la bawak sabrina p situ,
aku pn penah p situ.dr.nathan tu pakar kulit

.heidee nor. said...

it happened to my son once and until now tatau penyebab alah tu. i masukkankan garam kasar dalam bedak sejuk... budak memang melalak sebab pedih tapi sangat berkesan...

between, i received the same advice too suh ambik air yassin takut kena ludah atau kena kencing jin. tapi tak buat sebab pi hospital terus kena admit. (but if prolong i wud probably do) :D

KizZ said...

ya allah kesian nya sabrina.
take care baby!

kembatolo™ said...

semoga cepat sembuh. ;)

mama maman said...

azema kot.. penyakit alegik kulit.. kena guna mandian kulit sensitif

KayNisa said...

try jmpe pakar lah, wat ujian utk alergy..

..:: WiRdA ::.. said...

alah telur pun boleh jadi.. seafood ke..sian sabrina.. gatal2 ke?

Myra said...

Lady Noe,

Kay Nisa punya cadangan is best, untuk buat allergy testing kt Sabrina. Given that she is quite young mungkin susah skit nak determine true cause and allergy testing mungkin dia susah nak duduk diam sbb tak faham (dan tak selesa untuk budak yg tak faham). sambil2 tu, try satu2 food stuff by elimination :) if by any chance it is susu lembu, try ganti dgn susu kambing :)

ummu Ahmad said...

agree with Myra. kena food testing twice.

btw, Sabrina allergy pun dia tetap main Ipod tu. You are One strong girl,love =)

Ayin MM said...

Noe, anak I lagi teruk eczema, sampai kena operate.., mmg org suka cakap macam2, kena bangkai lah.. kenan ni lah... tp buat tak tau jer.. mulut org kan. I pernah bawa dia pergi klinik swasta kat jalan TAR, mahal ubat dia, dan bagi steroid sebab kulit dah teruk sangat. sampai lah one day kena masuk hospital sampai naik ambulan. kena tahan wad kat HKL. layanan doktor ngan nurse kat HKL lagi bagus ubat pun free jer, banyak plak tu... dr pakar kulit kanak2 kat HKL nama di Dr Leong. now kulit anak i bertambah baik

Ayin MM said...

Noe, anak I lagi teruk eczema, sampai kena operate.., mmg org suka cakap macam2, kena bangkai lah.. kenan ni lah... tp buat tak tau jer.. mulut org kan. I pernah bawa dia pergi klinik swasta kat jalan TAR, mahal ubat dia, dan bagi steroid sebab kulit dah teruk sangat. sampai lah one day kena masuk hospital sampai naik ambulan. kena tahan wad kat HKL. layanan doktor ngan nurse kat HKL lagi bagus ubat pun free jer, banyak plak tu... dr pakar kulit kanak2 kat HKL nama di Dr Leong. now kulit anak i bertambah baik

A'ishah Kamaludin said...

get well soon little girl...

Nazry Iskandar said...

alololo siannya! sebab seafood maybe?

shima said...

salam..

cer ingat2 balik dia mkn ape seblm tu.mcm anak sy aritu..sbb alah kat antibiotik...org2 tua pun ckp mcm tu.kena ludah jin la..syaitan la..
huhu... p klinik mintak ubat alahan..selesai masalah..

mula mula buh gak losen calimine tu..dgn bedak sejuk..x jd ape pun..sian..dia gatal mcm bintat2 nyamuk besar2...mmg sian sgt..

malida said...

sian kn baby kecik2 da kena alergic.. anak sy alhamdulillah xde alergic.tp asek selsema batuk xhenti2.. sbrina minum susu fm ke? sy rase nk try tukar susu fm anak sy la bln ni.susu Ilham.yg ade terapi Al-Quran tu.sy bc testimonial org mcm bgus je.. ape2 la penyakit anak kita Insyallah elok sbb ade doa2 & ayat alquran tu..manetaw awk pon bole try research psl susu ni..=)