11.10.11

Teringinnya nak pakai Pendakap Gigi (Dental Braces)





Sebab ini;


.......


.....






.......




......



Lawa?


So, ada sumber dental braces yang harganya mampu ditanggung untuk golongan pertengahan macam aku tak?

p/s: Happy nightmares! :D

30 comments :

dhum.dahij said...

shoot...thanx for inspiring the nightmare tonite.... T-T

Ainee Cumi said...

Macam chipmunk. hihihihi!

Wanita Mutalib said...

kelakor la dia ni ngahahaha.

syakilla.purple said...

patut kalau noe senyum selama ni x nmpk gigi. hhee..

Fahreen Fredo said...

Hahahaha! Pandai kau cover selama neh kan? Hahaha

cik aletheea : said...

horror nampaknye kak, buat muke macam tue... mau nanges sabrina..hehehehhe

NenetPenne (NP) said...

hospital kerajaan murah tapi berjanggut nak tunggu turn

private clinic mahal tapi cepat...
tengok pada struktur gigi

mcm u tu gigi kena dirapatkan dan ruang yang kecil between gigi akan jadi besar dan mungkin sebatang gigi palsu akan ditanam..

cost braces campur gigi palsu around RM5K depend pada private clinic tu... ada juga dentist yang membenarkan u buat bayaran ansuran...

Lady RaRa said...

5k? ok aku start menabung sekarang in case anak dara aku nanti memerlukan braces gigi.

tah masa depa nanti lebih dari 15k apa..

matik.

raihan said...

boleh buat yg murah.tp bukan braces la.tampal kan yg lubang tu ngan sejenis nama ape tah tp then your teeth dah tak nampak renggang.nampak cam ori gigi tu.
tak payah nak fikir kepala pasal duit and tak payah nak cabut beberapa batang gigi for braces and tak payah nak rasa sakit.

Miss Y and Her World said...

memang nightmare woi. haha. setahu aku yang murah kau boleh pergi sepital kerajaan. tapi boleh tumbuh janggut kau menunggu nya.

another option, private clinic. kau boleh start menabung dari sekarang.

norinaomar said...

kalau gigi jarang tu ada treatment dia nama apa entah..tak payah pakai braces
saya memang teringin nak pakai braces sebab berterabur gigi ni..makin lama macam makin teruk

Leeya said...

i tengah pakai sekarang..harga depends pada klinik..i punya boleh bayar ansuran..kena rajin survey..ada klinik yang bagi fixed price and ada yang harga ikut gigi seseorang :)

EiQa LyKa said...

saye pun dr dulu nk pkai tp takut sbb ade orang kte kena cabut gigi dulu..x nak !!!..hehehe

Suzila said...

adik ipar ak pakai braces..
Klinik tu kat ampang.
Mmg sgt murah...siap bleh bayar ansur2 lg.

Xsilap ak... tiap kali die nk g tukar getah tiap2 bulan tu... baru bayar RM100.
bayaran selama dia akan braces tu... huhu selamat mencuba. lalalala

NURUL JAMIAN said...

aku dari dulu teringin pakai benda alah ni pernah sekali selambar gila pi private klinik jumpa doc gigi then ko tahu apa jawapan doc tu?

gigi awak ni dah ok kenapa nak pakai braces ni?


aku cakap tp saya rasa doc gigi bhgn atas sy sedikit jongang. tak lama lagi saya nak bertunang. jd sy perlu braces ni supaya gmbr2 semasa majlis pertunangan saya nanti nmpk cantik.


doc terus sound aku.
tak payah pakai sbb gigi awak mmg dah ok kalau tak percaya mari saya cek semula. kalau awk berdegil nak pakai jugak awk tanggung akibatnya nanti.


aku tak tahu kenapa doc ckp gigi aku dh ok sedangkan aku rasa tak ok. dari zaman sekolah aku terasa benda masalah ni sampai sekarang.

FARAH ASYIQIN said...

dekat david orthodontic dekat megan avenue, jalan tun razak. dia punya workmanship kemas and bagus. boleh bayar ansur2. :)

abbie eusoff said...

kalau gigi jarang tu tampal je
tak yah buat braces
composite filling tak silap name die
dalam 500

abby said...

try cosmetic dentistry pun dh ok dh ni utk tutup gap, cheaper & less pain than braces i guess :)

fatin itu saya said...

im wearing it now for 1 1/2 tahun. seksa nak bukak cepat tp kena balik msia dulu. kat sini nak mati mahal nak mampuih. mahal2 msia, way cheaper than in sydney T_T

anyway, u can try kat taman permata ulu klang, klinik doktor noriah. downpayment 2k, then next 2k tu bayar bila treatment ie ketatkan getah and so on.

tp bersedia utk menderita for the first 1-2 weeks smpi takleh bukak mulut or makan bubur and roti cicah air je. ;)

J u l i a 。.゜✿ said...

hehehe noe ni kaaaaaannnnnnn ! =D

hazlynda kushairi said...

I did mine @Kepong lebih kurang 3k jugak tapi yang best ansuran setiap bulan jadi taklah terasa sgt nak keluarkan duit sekali 3k. Kene cabut 3 batang gigi dan pakai for 3yrs. Doktor perempuan, lembut tapi kuat bila cabut gigi geraham HAHA ;P

sya isyah said...

heyp!bole cube buat dekat mahsa uni college ya..kat sne ade buat treatment tuk braces jugak..n fyi, tuk treatment2 lain pun bole,tp byr rm10 shj..but not for braces la..
untk braces im not so sure berapa as dentist seniri yg buat tp murah lg dr clinic private dekat luar tu..bole la cuba.

dekat pusat bandar damansara ya,
btw, im a dental student!

~aNNa~ said...

my advice, baik u buat research mana tempat yg reasonable price dia. sbb diff location diff price. ortho ni ikt tpt jugak. high end place, cost will be expensive. trust me sbb akak buat kt ttdi & it cost me 10.6k. if nk use yg transparent 15.9k. sumpah dah bleh beli kete! so make wise choise ya

~aNNa~ said...

haiyarkk choice not choise =P btw if u amik yg demon bracket will take only 18mths (min) u kena pakai but then depend on how serious ur teeth arrangement

Qla Sdek said...

Sis, saya pakai braces dekat hospital kerajaan tapi selepas lima tahun baru dapat. Sadis

-icha03- said...

adoiihh ...
saket perot..
jangan la wat gini lagi...

tapi,
awak kan gomen ?
bukan free ke?
bukan ke?

Laila said...

hospital kerajaan bukan buat untuk budak sekolah je ke.. bawah 18 tahun? aku dah penah tanya dekat klinik sini (penang)

Kalau umur2 cam kita nie (ehem!) kena g private. aku buat, total 5K. baru 9 bulan pakai.

hanaahmad said...

sedang mengumpul duit untuk pakai benda alah ni jugak. mahal!

suhaila said...

salam, takperlu pakai braces, rasanya kena buat veneers. Saya pernah pegi klinik ni, bagus untuk cantik kan gigi, harga pun berpatutan setimpal dgn layanan dan hasil kerja doktor tu

http://www.drfauziah.com/

Maryam said...

akak boleh pakai retainer je. saya pakai jugak braces dulu. trust me, braces tu tak kekal. teruk nak jaga lepas bukak. gigi tu boleh beralih sebab dia nak balik ke tempat asal coz braces tu fungsinya paksa gigi berubah. biasanya selebs omputih pakai retainer je akak. kalau rajin pakai, insyaAllah rapat. tapi tak gerenti kekal la. so akak tanya ortho akak ok. hope dapat tolong walaupun baru je follow n baru baca post akak ni :)