20.6.12

Tak Semua Susu Sama




Kalau sesiapa baca Harian Metro 23 May 2012 yang lepas, kamu akan tahu bahawa baru baru ini sebuah kajian yang dianggotai oleh University of Sydney telah melancarkan satu penemuan terhadap perbezaan pada GL dalam setiap Growing Up Milk Product. Dan apa yang penting aku nak highlight kat sini ialah, kajian yang mereka jalankan adalah ke atas susu membesar yang rata-rata bersepah di pasar raya di Malaysia.

Sebelum tu, GL di sini adalah istilah bagi ukuran gula dalam darah bagi kanak-kanak selepas minum segelas susu formula.

-       Bacaan GL yang tinggi, bermakna susu yang diambil mengandungi kandungan gula yang tinggi – di mana akan menyebabkan ‘sugar spike’
-       Bacaan GL yang rendah bermakna kandungan gula rendah atau memang tak ada lansung gula tambahan di dalam susu yang diminum. Kiranya yang ini lebih baik lah.

Jangan terkejut kalau aku cakap, kebanyakkan susu formula yang mempunyai kandungan gula yang tinggi ini adalah brand yang agak terkenal juga lah. Mengikut graf yang aku tunjuk kat bawah ni, hanya ada satu brand susu yang mempunya GL yang sama dengan susu sebenar. Yang lain semuanya mempunyai bacaan GL yang tinggi, tinggi dan tinggi lagi.


Alah, aku rasa korang pun dah tau, satu satunya jenama susu membesar yang terbaik, takdak gula tambahan dan membekalkan hanya nutrisi terbaik hanyalah Anmun Essential. Ianya terbukti apabila di dalam ujikaji yang dijalankan, bacaan GL yang terdapat pada ANMUM ESSENTIAL adalah yang terendah!

Pakar pemakanan seluruh dunia menegaskan bahawa kanak-kanak seharusnya dielakkan daripada mengambil makanan yang mempunyai kandungan GL yang tinggi tak kisah lah pada makanan atau minuman. Sebab seperti yang korang sedia maklum, gula berlebihan lansung tidak baik untuk kesihatan kita. Kalau orang dewasa pun boleh dijangkiti pelbagai penyakit akibat terlebih gula, apa lagi anak-anak kecik kita.

Sebagai ibu bapa, kita lah pihak yang paling bertanggungjawab sekali untuk memastikan apa yang disuap ke mulut anak kita adalah makanan/minuman yang benar-benar berkhasiat. Sekarang ni bahaya sikit. Ramai keliru dengan dakwa dakwi yang ada pada tin/pek pembungkus susu. Kat label diorang letak “NO SUCCROSE” lah, ada yang letak “REDUCED SUGAR” lah, tapi rata-rata semuanya mempunyai bacaan GL yang tinggi.

Banyak research dah membuktikan semua ini, jadi beralihlah ke Anmum Essential demi masa depa kesihatan anak yang lebih kurang membimbangkan.




5 comments :

Mooniqueen said...

Now as parent kita kena banyak buat search tentang food untuk anak2 kite... Sebab makin bahaya ingredient yg ada dalam makanan kite skrg ni..

umiRdam said...

Itu baru pasal susu,makanan lainpun tinggi kandungan gula.Jadi kita sbgai ibubapa kenalah pastikan anak-anak kita mendapat makanan yang seeloknya.

salam perkenalan,jemput singgah blog baru saya

fg said...

noi ,lawa nya lukisan tu..kagum

muhsin.aminudin said...

susu kambing dengan kismis :)

ஜ miss klanika ஜ said...

info yg bermakna . maceh share entry ni. minum susu ibu juga yg bagus pon