27.6.12

Siri Checklist Rawak Yang Perlu Diambil Kira Sebelum Berkahwin.






Ramai yang naik ke jinjang pelamin setiap tahun. Tahun ni je 2 orang sahabat seperut aku berkahwin. Dah siap pelamin? Dah siap hantaran? Bunga Dip dah habis di gubah? Sirih junjung tu cari awal-awal. Kat kedai aney sekarang ni tak semua yang ada jual duan sirih. Kad dah edar?

Siap semua? Bagaimana dengan persiapan ketahanan mental dan rohani?

Di sini aku macam tergerak nak hati nak berkongsi. Mungkin korang boleh anggap ni sebagai pesanan. Atau ingatan. Atau perkongsian ilmu dan pengalaman. Aku berkahwin tidak lah lama. Baru 3 tahun. Tapi standard lah, cabaran hidup manusia berbeza. Ada orang dah kawen 13 tahun pun tak pernah hadap apa yang aku hadap. Dan ada orang kahwin 3 bulan pun dah macam-macam benda dia hadap.

Aku petik cerita ni dari pengalaman sendiri. Pengalaman orang sekeliling. Cerita orang tua. Orang muda dan cerita di mana-mana. Yang baik jadi panduan. Yang tak elok, sama-sama kita fikirkan. Lagi pun semua ni asas je. Kamu dah biasa dengar. 

Tapi aku takde la nak ulas semua sekali gus. Berbuih mulut korang nanti baca entri panjang-panjang.

Aku akan cuba cerita satu satu. Kita jumpa lagi di next entri. 

Kthnxbye!





14 comments :

muhsin.aminudin said...

kena fikir gak, dah ready nak kosngi hidup ke tak

Mooniqueen said...

Banyak bende nak kene ready dari segi mentality, pysically, economy...

Qiela said...

kenapa tak cerita sekarang noeeeeeeeee? saya dah nak kawen niii....

O'gosh said...

orang sekarang nak kawen (perempuan la) selalu syok terlebih time nak prepare wedding je..pastu mula la semangat tu kendur..

fifi aswana said...

thanks noe.
letak banyak2. hehee

Cik Saila said...

prepare utk jadi isteri/ibu lebih baik dr prepare pelamin, jurugambar, pre-wed, hantaran mahal2 etc..

kak noe cpt update. sy nk kawen dh xlama lagi. nnt terlepas lak ;)

mendatak hijau said...

aku..................................



belum rase nak berlaki
tapi takpe lah

aku baca jugak
kehkehkeh

Irfa said...

lagi..........tak sabar nak baca

♥CIK SHA♥ said...

menunggu~~

wanita abd mutalib said...

saya tunggu nak baca.
eh.
tapi saya sudah kawin.
eh.
:)

hdsykn said...

akak cepatlah cerita. haha excited bebeno aku pon.

oshinz said...

cepat la kak.. share. hehehe.

Muhammad Lee said...

akan tunggu. 'siri' penting.

armouris said...

terjumpa e-book percuma, bagus untuk orang yang dah/nak kahwin… sharing is caring :) - Permata Yang Hilang - Panduan Hubungan Suami Isteri Melayu Islam