27.8.14

Hai. Setahun dah?

Dulu;

semasa mula-mula aku pilih untuk ke jalan yang sebegini, aku rasa takut. Aku rasa risau. Orang cakap perubahan selalunya buat kita rasa tak selesa.

Perceraian bukan sesuatu yang menyeronokkan, semua orang pun tahu. Sejak orang tahu cerita aku, aku terima banyak aduan masalah. Ada dari stranger. Ada dari kenalan siber. Ada dari kawan baik sendiri. Pun masih aku cuba sedaya pujuk, kalau setakat masalah kecik-kecik, kalau boleh, kalau boleh kalau boleh;

jangan pilih untuk berpisah.

Setiap pilihan hidup, ada harga yang kita perlu bayar. Langsung tak ada yang percuma. Ada tag-tag harga yang tertangguh bayarannya tapi aku malas nak fikir sangat. Apabila fasa ini dah mencecah setahun, aku dah rasa semua benda pun "pergi mampus" lah sana.

..dan korang pun, (pembaca budiman) kalau agak-agak tak mampu, jangan gatal pilih jalan yang berliku. Tak selalu jalan yang berliku itu akan berakhir dengan pintu masuk ke taman yang kita selalu fantasikan. Kalau silap bawak, yang kamu temukan hanyalah tebing air terjun yang tinggi, dan kamu tak pandai berenang. Kalau ikut untung sabut, timbul. Terkena nasib batu, tenggelam.

Aku memang tak toleh langsung apa yang dah jadi. Bukan setakat cuci tangan. Otak pun aku dah cuci. Walau kadang sunyi kala anak semua dengan abah mereka, tapi aku dah semakin steady. Walau 10 tahun tak pernah sendiri. Eh sekarang betul-betul steady lah kiranya. Kawan yang sentiasa ada. Keluarga pun tak pernah berkalih.

Alah. Bercerai je pun.










33 comments :

idati said...

betul tu setiap keputusan yg dibuat ada harganyaa.

http://daricahayahati.blogspot.com/2014/08/episod-kerja-1-mencari-diri-melalui.html

~ Cik Azz ~ said...

Alhamdulillah.. Moga terus kuat, sabar dan tabah..

arif mohd said...

insya allah dipermudah segala urusan.. be strong lady!

Qiela said...

bercerai je pun,

ni paling win noe...palinggg win.

JH said...

Setuju dgn komen Qiela..

Everything passes and we all belong to Him ultimately. Doakan sy juga akan diberikan kekuatan untuk mengambil langkah yg terbaik untuk diri sy dan anak2. Amin..

ily♥ said...

u are such a strong lady kak noe..

semua pun pinjaman dari Allah kan..
may u find ur eternal happiness..semoga sentiasa dirahmatai & diberkati Allah..

NURUL JAMIAN said...


Hai Noe

Kau memang kuat tempuh semua ni. Aku nampak kekuatan kau dalam meneruskan kehidupan kau. lama tak borak dengan kau

mummy_icha said...

Benda dah jadi kan. Kalau tak tabah, takkan nak menangis meraung pula kan :) bukan boleh di -undo, delete, defrag, restart all over again. Semua ni suratan Ilahi. Hanya kita yg baru tahu. Kan?

all the best! ;)

Fahreen Fredo said...

Sayang Noe. :)

haidar abdullah said...

ketabahan Noe akan mnjadi sebuah kehidupan baru atau sebagai 1 proses pemulihan serta peluang untuk memperbaiki diri.

KEFAHAMAN ITULAH HIKMAH :)

N.A said...

Your strength will inspire many women out there. Pray for the best.

update la selalu... suka baca coretan noe.

Atikah Honeybee said...

Noe..keep up yr positive vibes..

Lina Affendi said...

Kagumnya atas ketahanan mental menghadapi kemelut semua ini. Semoga diberi bahagia untuk fasa kehidupan yang lain.

Mama Likha said...

tak sangka noe dgn abah dorg berpisah.. follow noe dgn fandi kt isntagram, suka tgk life dan interestyuols... even after berpisah.. (bukan stalker ye)


maaf, kite tk reti nak berbicara... noe mmg tabah dan kuat sgt... kdg2 kite rase terusik sgt tgk pic2 sabrina dgn natrah... :(


kite tk tahu apa masalah org lain kan.. rumahtangga ada pasang surutnya... samalah dgn kite sendiri pun... bergaduh, berbaik, bergaduh, berbaik... mengalah, beralah... semua nya sabar demi anak2, kalau pahit mcmne sekalipun telan lah...... hurmm... apa2pun arap noe terus tabah yer... hidup mesti diteruskan wpun apa2 pun jd kan... :)

BLOG ANAK MAMA^^ said...

kau memang tabah noe,
Kekalkan keyakinan mu kepada Allah,insyaallah semua yang bakal dilalui dimudahkan.

hikari said...

happy anniversary!

nUR_rOsALiNdA said...

Hai... Tak jauh rupanya tarikh kita.. Saya hari ni (28/8) genap setahun..

Kan....Ala~~ Bercerai je pun.. Kita still standing apa.. Gambate!!!~

mama maman aka yana said...

Pilihan sebegini mmg sukar nak dipilih.. cuba sambung kalu boleh sambung.. jika betul2 nekad so cuba bertenang dan bersabar.. tau NOE kuat tuh yg diduga sebegini. be strong and always smiling. :)

♥n.naematul.s.i♥ said...

Allah takkan uji melainkan tahu kemampuan hambaNya kan.
Noe, ko adalah sumber inspirasi wanita luar sana.
Be strong <3

ana kimi said...

kan, bila dh lama2, baru rs, alah, pergi mampos la semua tu, sbb saya rasa apa yang awak rasa, sampai malas nak fikir, perah otak bagai,

move on,

ISNA MAJID said...

bercerai.....
positif la
lumrah hidup
ALLAH kan ada
selagi bernafas
ada ujian
yg kita suka pun ujian
yg buat kita berduka pun ujian

Natrah Sabrina
comel
anugerah Allah tu
Syukur ada anak
Allah pinjamkan

Akhir perjalanan hidup
mati
itu pasti

buat bekal mengadap Allah bebanyak
bahagia hakiki di sana

peringatan untuk diri juga

Natasya mohamed wazir said...

Hi noe..dulu tasya selalu ikuti blog noe(silent reader), dah lama tak ikuti kisah noe..baru dapat tahu rupanya dah setahun ye..takpela bak kate noe bercerai je pun..

Zaman rasulullah pun ade gak sahabat2 yang bercerai, tade papelah kan. kalo dak tak sehaluan dan takat tu je jodohnye nak buat mcm mana ye dak..

yakin Allah dah aturkan yang terbaik buat kita hamba-hambaNya dan pasti ada yang lebih baik menanti insyaAllah..Stay strong lady noe!(:

Hawa Wati said...

hai..
Jom singgah sini
http://vitalicious2u.blogspot.com/

Afziha Hafiz said...

Hang in there, Noe! *pat shoulder*

Islet Zairol said...

Yang penting Noe, anak-anak tak terabai..Si abah masih menjengah, mengambil tahu..Dah kena bersyukur, kan Noe.. :)

Islet Zairol said...
This comment has been removed by the author.
Masy said...

(Y)

Irz Zack said...

setiap yg terjadi semua Allah dah catatkan.. siapa kita nak judge people kan... ignore yg negatif just mbik yg positif aje... be strong ok.

Fara said...

Memang Allah benci kan penceraian.. tapi ini pon salah satu dari ketentuan dari Nya.. kan kan? semoga terus tabah dan bertemu jodoh yang sebenar.. go Noe go!

orked violet @ SYA said...

kak noe, kalaw rajin buat entries pasal tips nk move on ek ek..plish..

Siti Aisya Ibrahim said...

be strong akak... :D saya pembaca baru disini...salam perkenalan ye... :D ada masa jemputlah ke jindrisska.blogspot.com

aZeeMaH said...

noe ngan hidd...u're such a strong lady.

first time jumpa noe kat sogo klu tak silap...masa tu belum berhijab...terteleng2 saya tgk noe.hehehhehe.

tu je nk ckp.hai.salam.

Chubby Hanna said...

salam perkenalan sis. lama x singgah blog sis. saya pun hampir ke situ. namun, masih punya hati dan ruang utk diberi kepada si dia. harap dia berubah. jemput singgah blog saya sis.